ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κίνα αναζητά στρατηγική για την Όμικρον

Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, τα κρούσματα Όμικρον αυξάνονται στην Κίνα

Kathimerini.gr

Η ηγεσία στο Πεκίνο γνωρίζει ότι, εάν η διαχείριση της πανδημίας αποτύχει, υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής, όχι μόνο στη χώρα, αλλά παγκοσμίως. Περισσότερα λοκντάουν στην Κίνα θα σήμαιναν και πτώση της εγχώριας κατανάλωσης. Ένα σενάριο τρόμου για στενούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Γερμανία.

Η ηγεσία της Κίνας πήρε μια γεύση, όταν εξοργισμένοι κάτοικοι της κεντρικής μεγαλούπολης Σιάν κατήγγειλαν τα σκληρά μέτρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων για άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα στα σπίτια τους, στα οποία δεν επιτρεπόταν καν να βγουν από τις πολυκατοικίες τους για να πάνε για ψώνια. Επιπλέον, ακόμα και έγκυες γυναίκες δεν μπορούσαν να πάνε στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα κάποιες μάλιστα να αποβάλλουν.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες, το Πεκίνο μεταθέτει την ευθύνη για τον περιορισμό του ιού στα χέρια των τοπικών αρχών, σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα οικονομίας Σούλι Ρεν από το Χονγκ Κονγκ. Το πλεονέκτημα για την ηγεσία του κράτους και του κόμματος είναι προφανές, σύμφωνα με τη Σούλι Ρεν. Αν υπάρξουν προβλήματα, το βάρος θα πέσει στους τοπικούς φορείς και όχι στην κεντρική διοίκηση.

Πιέσεις για αύξηση της κατανάλωσης

Οι εκκλήσεις των αρχών για περισσότερη ιδιωτική κατανάλωση δείχνουν πόση πίεση δέχεται η ηγεσία του κράτους και του κόμματος μετά την άφιξη της νέας παραλλαγής Όμικρον στη χώρα. H κατανάλωση στην Κίνα είχε μειωθεί σημαντικά, ειδικά εκεί όπου επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ο Kάρλος Καζανόβα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ασιατικές αγορές στο Asset Manager Union Bancaire Privée (UBP) με έδρα τη Γενεύη, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, δήλωσε πως η Σιάν, η Τιανζίν και η Σανγκάη με πληθυσμό τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων είναι σημαντικά κέντρα ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο ειδικός είναι πεπεισμένος ότι η επιμονή στην πολιτική «μηδενικός Covid» θα είναι «σίγουρα το αποφασιστικό φρένο» για την οικονομία της Κίνας το 2022.

Επίσης ένα θέμα που συζητείται πολύ στην Κίνα είναι ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν στη χώρα είναι ελάχιστα αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Λόγω της προηγούμενης πολιτικής «μηδενικός Covid», πολύ λίγοι Κινέζοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Η πλειονότητα των 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών δεν έχει ουσιαστικά καμία ανοσία έναντι της παραλλαγής Όμικρον, η οποία μπορεί να υπονομεύσει την προστασία του κινεζικού εμβολίου.

Εάν παραδέχονταν βέβαια ότι μόνο τα εμβόλια mRNA BioNTech ή Moderna μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Όμικρον θα ήταν σοβαρό πλήγμα για την εικόνα της Κίνας.

Αναζήτηση στρατηγικής

Ωστόσο, το πότε θα εγκριθεί το εμβόλιο mRNA που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Walvax Biotechnology και Suzhou Abogen Biosciences δεν είναι ακόμα σαφές.

Η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία απέσυραν όλες τις προηγούμενες πολιτικές τους για μηδενικό Covid. Τι θα κάνει η Κίνα; Μέχρι στιγμής, τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Όμικρον εισήχθη κυρίως από ταξιδιώτες από το εξωτερικό και ακόμη και μέσω ταχυδρομείου, για παράδειγμα από τον Καναδά. Ωστόσο μελέτες δεν το επιβεβαιώνουν.

Η Κίνα αναζητά στρατηγική. Αργά ή γρήγορα η ηγεσία θα αναρωτηθεί εάν το οικονομικό και κοινωνικό κόστος εξακολουθεί να δικαιολογεί μια αυστηρή πολιτική περιορισμών. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αργότερο, θα γίνει σαφές εάν η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει πράγματι την Όμικρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ