Kathimerini.gr
Διονυσία Βορίδη
Μεταξύ πανδηµικής σφύρας και άκμονος παραμένει η Ευρώπη. H μετάλλαξη «Ομικρον» προκαλεί ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλά κράτη, όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία, όπου την περασμένη Τρίτη οι ημερήσιες λοιμώξεις πλησίασαν το μισό εκατομμύριο. Αλλού η πανδημική έξαρση μοιάζει να αποκλιμακώνεται. Κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, ήδη προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων, ελπίζοντας ότι οι εικασίες περί συλλογικής ανοσίας και μετατροπής της COVID-19 σε ενδημική λοίμωξη θα εισαγάγουν ανώδυνα μια νέα κανονικότητα. Ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποδομεί τον ισχυρισμό εξηγώντας ότι η ενδημικότητα δεν είναι ταυτόσημη με την εξάλειψη του ανθρώπινου κόστους.
Σχέδια αντιμετώπισης εικονικού στελέχους που υποτίθεται ότι είναι υπερμεταδοτικό, διαφεύγει την ανοσία των εμβολίων και προκαλεί βαριά νόσο σε ενηλίκους και παιδιά
Αντιθέτως, σημαίνει ότι η παρουσία του κορωνοϊού θα είναι μόνιμη, ασχέτως της βαρύτητας της νόσου. Επίσης, δεν θα εξαλειφθεί αυτομάτως η ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες και τα εμβόλια. Η ελονοσία, παραδείγματος χάρη, είναι «ενδημική» στα τροπικά και υποτροπικά κράτη. Το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, πέθαναν εξαιτίας της 600.000 άνθρωποι. Αυτό που πράγματι σηματοδοτεί η ενδημικότητα είναι ότι ο κορωνοϊός έχει ολοκληρώσει τη βιολογική του εξέλιξη και έχει σταθεροποιηθεί. Γι’ αυτό τον λόγο η διαχείρισή του θα είναι ευκολότερη.
Ποιο θα είναι το μέλλον του κορωνοϊού επί του παρόντος είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από την εξελικτική πορεία του μικροοργανισμού, στην οποία δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Ο Εντι Χόλμες, καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που συνέβαλε στη γενετική αποκρυπτογράφηση του πρώτου πανδημικού στελέχους, θεωρεί «πολύ πιθανό να εμφανιστεί μια πολύ πιο επικίνδυνη, βαρύτερη μετάλλαξη στο μέλλον». Γι’ αυτό το ενδεχόμενο έχει ήδη προετοιμαστεί το Ισραήλ, που εδώ και μήνες πραγματοποίησε «παιχνίδια πολέμου» για την αντιμετώπιση της «μετάλλαξης Ωμέγα» όπως την ονόμασε, ενός εικονικού στελέχους που υποτίθεται ότι είναι υπερμεταδοτικό, διαφεύγει την ανοσία των εμβολίων και προκαλεί βαριά νόσο σε ενηλίκους και παιδιά. Οπως διαπιστώθηκε, για να διαχειριστεί το ενδεχόμενο η χώρα, πρέπει να τελειοποιήσει τον μηχανισμό αναγνώρισης νέων μεταλλάξεων και αξιολόγησης της επικινδυνότητάς τους. Επίσης, πρέπει να είναι πανέτοιμη να μεταστραφεί άμεσα σε πολιτική μηδενικής ανοχής, όπως έκανε στην αρχή της πανδημίας, με κλείσιμο των αεροπορικών συνδέσεων, σκληρό lockdown και προσπάθεια ολοκληρωτικής εξάλειψης του παθογόνου παράγοντος. Το πιο πολύτιμο συμπέρασμα των ειδικών, ωστόσο, είναι ότι η ετοιμότητα αυτού του επιπέδου πρέπει να διατηρείται ακόμη και τις εποχές αποκλιμάκωσης μεταξύ των πανδημικών κυμάτων.