ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Γερμανία στις κάλπες με το βλέμμα στην οικονομία

Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και η αυξανόμενη πίεση από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες να σκέφτονται τη μεταφορά της παραγωγής τους στο εξωτερικό

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας στη Γερμανία, καθώς η ανταγωνιστικότητα της χώρας έχει υποχωρήσει και οι μεγάλες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και η αυξανόμενη πίεση από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες να σκέφτονται τη μεταφορά της παραγωγής τους στο εξωτερικό.

Ηδη, ο γερμανικός κολοσσός BASF έχει αρχίσει να κλείνει μονάδες στη Γερμανία και να μεταφέρει δραστηριότητες στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η χημική βιομηχανία SKW Piesteritz είναι μια από τις εταιρείες που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Πέρυσι, μείωσε στο ήμισυ το χριστουγεννιάτικο επίδομα των εργαζομένων της και πρόσφατα αναγκάστηκε να κλείσει μία από τις δύο μονάδες παραγωγής αμμωνίας. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους 10.000 εργαζομένους και στις οικογένειές τους στη Lutherstadt Wittenberg, μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

«Πρόκειται για καταστροφή», δηλώνει ο δήμαρχος της περιοχής Τόρστεν Τσουγκέρ. Ο επικεφαλής λειτουργίας της εταιρείας, Κάρστεν Φράντσκε, δηλώνει ότι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η εταιρεία δεν μπορεί να αποκλείσει τη μεταφορά της παραγωγής της στη Γαλλία ή την Αυστρία.

Οι βασικοί υποψήφιοι και οι δεσμεύσεις τους

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να ενισχύσει τη βιομηχανία. Η προεκλογική του καμπάνια τον παρουσιάζει ως τον «Made in Germany» υποψήφιο.

Ο κύριος αντίπαλός του, Φρίντριχ Μερτς της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), προτείνει μείωση της γραφειοκρατίας, χαλάρωση των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και επενδύσεις σε προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες σύντηξης, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος των Πρασίνων, δήλωσε πρόσφατα: «Η Γερμανία βρίσκεται σε στασιμότητα».

Το μέλλον της βιομηχανίας

Παρά τη γενική απαισιοδοξία, ορισμένοι οικονομολόγοι υπενθυμίζουν ότι η Γερμανία έχει ξαναπεράσει περιόδους αποβιομηχάνισης, όπως με τη συρρίκνωση της κλωστοϋφαντουργίας τη δεκαετία του ’70 και της βιομηχανίας ηλεκτρονικών τη δεκαετία του ’80. Ωστόσο, το πλήγμα για εργαζομένους και τοπικές κοινότητες είναι άμεσο και μεγάλο.

Ο 27χρονος εργαζόμενος της SKW, Βαλεντίν Κοχ, δηλώνει ότι η περικοπή του χριστουγεννιάτικου επιδόματος δυσκολεύει τη ζωή πολλών συναδέλφων του. «Κάποιοι είχαν βασίσει τα δάνειά τους σε αυτά τα μπόνους. Τώρα φοβούνται για το μέλλον τους», λέει. Οσο για τον ίδιο, παραμένει αναποφάσιστος για το ποιο κόμμα θα στηρίξει στις εκλογές: «Είναι δύσκολο. Πραγματικά δύσκολο».

Παρά την κρίση στη γερμανική βιομηχανία, δεν είναι όλα δυσοίωνα. Ο τομέας των υπηρεσιών έχει επεκταθεί, ενώ η ανεργία παραμένει χαμηλή στο 3,2%.

Οικονομολόγοι υπενθυμίζουν ότι η χώρα έχει περάσει φάσεις αποβιομηχάνισης στο παρελθόν, όπως τη δεκαετία του 70, με την κατάρρευση της κλωστοϋφαντουργίας, και αργότερα με την κατάρρευση της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών.

Η SKW Piesteritz, αν και δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι στενά συνδεδεμένη με τη γερμανική αγορά. Η εταιρεία υποστήριζε την τοπική κοινωνία με κοινωνικές παροχές και δωρεές, όμως η πτώση των κερδών της την ανάγκασε να σταματήσει αυτές τις ενισχύσεις και να μην πληρώσει τους δημοτικούς φόρους, πιέζοντας περαιτέρω την περιοχή της Lutherstadt Wittenberg.

Οι επιχειρήσεις ζητούν χαλάρωση των κανονισμών και μεγαλύτερη ευελιξία στην επίτευξη κλιματικών στόχων.

Ο Κάρστεν Φραντσκε της SKW εκφράζει την ελπίδα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα δώσει περισσότερα κίνητρα στις εταιρείες, ενώ τάσσεται υπέρ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) του Φρίντριχ Μερτς, η οποία υπόσχεται φορολογικές μειώσεις και επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση