ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη «μαθαίνει να ζει» με τον κορωνοϊό: Η αλλαγή προσέγγισης και οι προειδοποιήσεις

Προς αλλαγή της προσέγγισής τους απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως οδεύουν κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες

Kathimerini.gr

Προς αλλαγή της προσέγγισής τους απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως οδεύουν κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, επιχειρώντας να «μάθουν να ζουν» με τον ιό. Ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες στην Ευρώπη, πολιτικοί και ορισμένοι ειδικοί δημόσιας υγείας επιχειρηματολογούν υπέρ μιας νέας προσέγγισης: η COVID-19 γίνεται στοιχείο της καθημερινής ζωής. Η προσέγγιση αυτή -και η συνεπακόλουθη χαλάρωση των μέτρων- εδράζεται στο γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η κλινική εικόνα της COVID-19 με «Όμικρον» φαίνεται να είναι ηπιότερη, τη στιγμή που, έπειτα από συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση ή και μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολίτες «θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό, όπως κάνουμε με πολλούς άλλους ιούς» και είπε ότι η χώρα πρέπει να προσαρμόσει την εθνική της προσέγγιση για να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τον τρόπο που χειρίζεται τα κρούσματα γρίπης. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε πρόσφατα ότι το υψηλό επίπεδο μολύνσεων και το ισχυρό ποσοστό εμβολιασμού στη Γαλλία θα μπορούσαν «ίσως» να σημαίνουν ότι αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας.

Όπως αναφέρουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους, η αλλαγή προσέγγισης είναι ορατή παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός όπως η γρίπη. Πολλά πράγματα που αφορούν την COVID-19 παραμένουν άγνωστα, υπογράμμισε ο ΠΟΥ, με φόντο την εξάπλωση της Όμικρον, αλλά και τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της προσέγγισης «μάθε να ζεις με αυτό» επισημαίνουν ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων διαφέρει από τις πρώτες ημέρες επικράτησης του ιού, κυρίως αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων πολιτών στη Δύση που συνοδεύεται από χαμηλότερες πιθανότητες νοσηλείας.

«Δεν μπορεί να είναι επείγουσα κατάσταση για πάντα»

Κάτι τέτοιο γίνεται αντιληπτό και σε πολιτικές που υιοθέτησε η βρετανική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- μικρότερες περιόδους απομόνωσης και την κατάργηση των τεστ πριν από την αναχώρηση για άτομα που ταξιδεύουν στην Αγγλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 99.652 νέα κρούσματα, πολύ λιγότερα από τα 178.250 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα μία εβδομάδα πριν.

«Δεν μπορεί να είναι επείγουσα κατάσταση για πάντα», δήλωσε στο BBC Radio 4 αυτή την εβδομάδα ο καθηγητής μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών Γκράχαμ Μέντλεϊ. Πρόσθεσε ότι το τέλος της πανδημίας είναι πιθανό να έρθει σε φάσεις και όχι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Εν μέσω αυτής της αλλαγής προσέγγισης, τα μηνύματα προς το κοινό ποικίλλουν, συχνά προκαλώντας σύγχυση. Εν μέσω μηνυμάτων από πολιτικούς για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, πολλοί ειδικοί εφιστούν την προσοχή για την πιθανότητα νέων μεταλλάξεων.

Προειδοποιήσεις ειδικών

Ο πρώην σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών, Πίτερ Ίνγκλις, δήλωσε ότι για πολλούς ειδικούς και επιστήμονες δημόσιας υγείας στη Βρετανία, η συζήτηση έχει μετατοπιστεί από τα lockdown σε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή η θέσπιση όρων για τον αερισμό των χώρων, προειδοποιώντας πάντως ότι χρειάζεται προσοχή απέναντι στην ιδέα ότι πρέπει απλώς «να μάθουμε να ζούμε με αυτό», χωρίς να ισχύουν άλλα μέτρα.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στην Αγγλία ήταν η έντονη πίεση που ασκεί ο ιός στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS). Ωστόσο, ορισμένες από τις ανησυχίες ότι τα νοσοκομεία της Βρετανίας θα μπορούσαν να κατακλυστούν από ασθενείς κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου κύματος, έχουν αρχίσει να αμβλύνονται. Πλέον, ειδικοί εκτιμούν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του αριθμού ασθενών με COVID στα βρετανικά νοσοκομεία.

Στην Ισπανία, την ίδια ώρα, δημιουργείται ένα νέο σύστημα παρακολούθησης που θα τεθεί σε ισχύ μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η χώρα επίσης πρόσφατα χαλάρωσε τους κανόνες καραντίνας. Ωστόσο, η πίεση της Μαδρίτης να αντιμετωπίζεται η Όμικρον περισσότερο σαν γρίπη, έχει δεχθεί επικρίσεις από ορισμένους γιατρούς και επαγγελματικές ενώσεις, καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που υπενθυμίζουν ότι ο ιός εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως πανδημία.

Στη Γαλλία, οι μολύνσεις εξακολουθούν να έχουν ανοδική τάση, με σχεδόν 300.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα αυτή την εβδομάδα, δηλαδή περίπου έξι φορές περισσότερα από ό,τι πριν από ένα μήνα. Ωστόσο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να διατηρήσει λίγους περιορισμούς, προτρέποντας τους Γάλλους να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση του κ. Μακρόν απέρριψε τις κατηγορίες ότι έχει «παραιτηθεί» από την προσπάθειας μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων, με φόντο τις απεργίες των εκπαιδευτικών για τα πρωτόκολλα COVID.

Η Γερμανία, όπως τονίζουν οι ΝΥΤ, βρίσκεται αρκετές εβδομάδες πίσω από ορισμένους εκ των Ευρωπαίων γειτόνων της, όσον αφορά την αντιμετώπιση της αύξησης των μολύνσεων. Η χώρα ανακοίνωσε 80.430 νέα κρούσματα την Τρίτη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες σταμάτησαν να καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει νέους περιορισμούς. Ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ανοίξουμε εντελώς την πύλη, αλλά σε ορισμένες περιοχές, πρέπει να ανοίξουμε λίγο την πόρτα στον ιό».

Η Ιταλία, από την πλευρά της, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυστηροποιήσει τους περιορισμούς, καθιστώντας τα εμβόλια υποχρεωτικά για τους άνω των 50 ετών. Εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Υγείας είπε ότι η χώρα βρίσκεται «ακόμα σε μια ευαίσθητη φάση» και ότι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων εξακολουθεί να ασκεί πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι Ιταλοί επιστήμονες συγκλίνουν προς το ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί ο ιός ενδημικός, ακόμα κι αν έχει έρθει η ώρα «να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη νέα κανονικότητα» της συνύπαρξης μαζί του, δήλωσε ο ιολόγος Φαμπρίτσιο Πρεγκλιάσκο.

Την ίδια ώρα, επαγγελματίες υγείας και ερευνητές σε όλη την Ευρώπη απηύθυναν έκκληση αυτή την εβδομάδα στο The British Medical Journal για καλύτερο συντονισμό στην προσέγγιση της πανδημίας. Υποστήριξαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη μείωσης των λοιμώξεων για να προστατευθεί η δημόσια ζωή, η οικονομία και τα συστήματα υγείας.

Με πληροφορίες από New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X