ΠΗΓΗ: Reuters
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, που πλήττονται από φονικές πυρκαγιές, καθώς η χώρα διανύει σπάνια, γι’ αυτή την εποχή, περίοδο ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Μέχρι χθες το βράδυ, οι νεκροί ανέρχονταν σε επτά, εκ των οποίων οι τρεις ήταν πυροσβέστες, δύο γυναίκες και ένας άνδρας.
Περισσότερες από 100 πυρκαγιές βρίσκονταν χθες σε εξέλιξη στην περιφέρεια Αβέιρο, νότια του Πόρτο, όπως και στην περιφέρεια Βισέου. Oπως προκύπτει από τις απεικονίσεις του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος», το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε συνολικό μήκος 13 χιλιομέτρων, με τις φωτιές να έχουν απανθρακώσει έκταση μεγαλύτερη των 15.000 εκταρίων.
Στη διάρκεια της ημέρας, περίπου 5.000 πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, υποβοηθούμενοι από πυροσβεστικά αεροσκάφη. Η γειτονική Ισπανία έστειλε 240 στρατιώτες, ειδικευμένους στην πυροπροστασία, μαζί με δύο αεροσκάφη. Βοήθεια με αεροσκάφη προσφέρθηκαν επίσης να δώσουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και το Μαρόκο.
Ο συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινομένων με αντίθετο πρόσημο –φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και συνεχιζόμενες, καταστροφικές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη– υπενθυμίζει με εμφαντικό τρόπο τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τόνισε χθες η Κομισιόν. «Αντικρίζουμε μια Ευρώπη η οποία ταυτόχρονα καίγεται και βουλιάζει. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να μονιμοποιηθούν σε ετήσια βάση. Η παγκόσμια πραγματικότητα της κλιματικής κατάρρευσης έχει εγκατασταθεί στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε.
Μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Λέναρτσιτς επισήμανε ότι «η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας» και τόνισε ότι, πλάι στο ανθρώπινο κόστος, αυξάνεται ραγδαία και η οικονομική επιβάρυνση από τις φυσικές καταστροφές. «Τη δεκαετία του 1980, το μέσο κόστος των φυσικών καταστροφών ήταν γύρω στα οκτώ δισ. ευρώ ανά έτος. Το 2021 και το 2022, το αντίστοιχο κόστος ξεπέρασε τα 50 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επομένως, το κόστος της αδράνειάς μας είναι μεγαλύτερο από το κόστος που θα έχουν τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Την ίδια ώρα, εθελοντές και σωστικά συνεργεία κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σταθεροποιήσουν τις όχθες ποταμών και να διασώσουν κτίρια που απειλούνταν από τις πλημμύρες σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, από την Πολωνία μέχρι τη Ρουμανία, περνώντας από Τσεχία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Οι Αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν χθες τον θάνατο και τέταρτου ανθρώπου, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις πλημμύρες σε όλες τις πληγείσες χώρες να φτάνει τους 23. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλάνε για τις χειρότερες πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Στο Βρότσλαβ, τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Πολωνίας, εθελοντές σχημάτιζαν αλυσίδες για να μεταφέρουν σάκους με άμμο, ώστε να ενισχυθούν οι όχθες του ποταμού Οντερ και να προστατευθούν κτίρια από τις πλημμύρες. Οι Αρχές περιμένουν τη στάθμη του ποταμού να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της σήμερα, Πέμπτη, όταν την πόλη θα επισκέπτεται η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στη Βουδαπέστη, η στάθμη του Δούναβη αναμένεται να φτάσει στα 8,5 μέτρα το Σάββατο ή την Κυριακή.