Kathimerini.gr
Περισσότερη μεταδοτική από κάθε άλλη προηγούμενη μετάλλαξη του Covid, η Όμικρον «προελαύνει» διεθνώς μολύνοντας ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό.
Οι σχετικές περιπτώσεις μάλιστα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό παγκοσμίως ώστε να προκαλούν έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Ο Νιλ Φέργκιουσον, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, εκτιμά ότι κατά την τελευταία εβδομάδα περίπου το 10% με 15% των κρουσμάτων της Όμικρον αφορούσε σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ήδη περάσει κορωνοϊό και πλέον ξανανοσούν.
Τα επίσημα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, του UK Health Security Agency, «μιλούν» χαρακτηριστικά για σχεδόν 270.000 (268.517) επαναμολύνσεις στην Αγγλία, ενώ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου οι σχετικές περιπτώσεις ανήλθαν σε σχεδόν 60.000 (59.783).
Οι επαναμολύνσεις-επανανοσήσεις παρουσιάζονται σε ανθρώπους που είχαν στο παρελθόν περάσει άλλη μετάλλαξη του Sars-Cov-2 και όχι την Όμικρον. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει επισήμως καταγραφεί καμία περίπτωση ανθρώπου που να νόσησε με Όμικρον και να ξαναπερνάει Όμικρον, σύμφωνα με τους Financial Times. Υπάρχουν επιστήμονες ωστόσο που εκτιμούν πως κι αυτό είναι απλώς ζήτημα χρόνου μέχρι να το δούμε να συμβαίνει, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της εν λόγω μετάλλαξης αλλά και του γεγονότος ότι εκείνη καταφέρνει να «παρακάμπτει» τα τείχη προστασίας και ανόσιας.
Για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα, θα πρέπει να περάσουν περίπου έξι μήνες, σύμφωνα με τον Κίνγκστον Μιλς, καθηγητή πειραματικής ανοσολογία στο Trinity College του Δουβλίνου, ο οποίος εκτιμά ότι όσοι νόσησαν με Όμικρον υπάρχει περίπτωση να ξανανοσήσουν εάν είναι ανεμβολίαστοι.
Προς το παρόν πάντως, με τα υπάρχοντα στοιχεία, φαίνεται πως οι επαναμολύνσεις είναι πιο ήπιες από την προηγούμενη νόσηση με Covid, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος θάνατος από Όμικρον στις ΗΠΑ ήταν εκείνος ενός άνδρα περίπου 55 ετών που είχε μεν περάσει Covid αλλά ήταν ανεμβολίαστος.
Εάν άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ωστόσο και το ότι οι επαναμολύνσεις φαίνεται πως είναι περισσότερο συχνές στα παιδιά.
Κατά τα λοιπά, πέρα από το ενδεχόμενο της επανανόσησης (reinfection), υπάρχει και εκείνο της «διπλής» παράλλησης νόσησης (co-infection) με δύο διαφορετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού το οποίο όμως θεωρείται προς το παρόν εξαιρετικά σπάνιο.
Με πληροφορίες από Financial Times