ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ενθρόνιση του Καρόλου μέσα από την «κόκκινη βίβλο» των αριστοκρατών

Το Debrett’s έχει τρεις αιώνες ιστορίας, αφορά οποιονδήποτε έχει τίτλο ευγενείας και περιλαμβάνει πρωτόκολλο ένδυσης, οργάνωσης και συμπεριφοράς

Kathimerini.gr

Είναι η βίβλος των Βρετανών αριστοκρατών· και είναι κόκκινη. Μετράει αιώνες ζωής και προβλέπει κάθε πτυχή της (δημόσιας) ζωής όσων φέρουν τίτλους και οπωσδήποτε σχετίζονται με το Στέμμα. Το Debrett’s είναι η απόλυτη πυξίδα, ως θα ανέμενε κανείς, για την ενθρόνιση του Καρόλου ως βασιλιά.

Οταν ανακοινώθηκαν επισήμως από τη βρετανική κυβέρνηση οι αριστοκράτες που θα έχουν ρόλο στη στέψη του Σαββάτου 6 Μαΐου, το Debrett’s βάλθηκε να αναλύει, σχεδόν κυριολεκτικά, βήμα βήμα ποιος θα κάνει τι. Και, ως γνωστόν, ό,τι λέει το Debrett’s είναι θέσφατο.

Το Debrett’s αναλύει επίσης διεξοδικά την ιστορία των regalia που φέρουν οι μονάρχες.

Κι αυτό, διότι δεν είναι απλώς ένας οδηγός για το «ποιος είναι ποιος» –συνολικά 3.000 ονόματα περιλαμβάνονται στην τελευταία του αναθεωρημένη έκδοση–, αλλά αποτελεί πυξίδα σε πολλά επίπεδα, συχνά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όπως, για παράδειγμα, ποιος έχει τα φόντα να γίνει μέλος της Βουλής των Λόρδων ή… ποιος είναι πολύφερνος γαμπρός ή πολύφερνη νύφη για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην επιφανή αριστοκρατική χορεία της Βρετανίας.

Μάλιστα, στις σελίδες του, που έχουν αναθεωρηθεί ανά τα χρόνια, πλείστες όσες φορές, βρίσκει κανείς εκτός γάμου γεννήσεις, τεκνοθεσίες, γάμους ομοφύλων αλλά και σύμφωνα συμβίωσης. Και βέβαια τη γραμμή διαδοχής κάθε τίτλου.

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Τζούλιαν Μπίβερ κατά τις τελευταίες πινελιές στο έργο του βασισμένο σε μια εικόνα του Βασιλιά Καρόλου Γ΄. (©AP Photo/Emilio Morenatti)

Και όχι μόνον αυτό· το Debrett’s προσφέρει ιδιαίτερες υπηρεσίες, όπως η συμβουλευτική για την εύρεση σχολείου, για επενδύσεις, για τρόπους συμπεριφοράς, για διάφορες περιστάσεις που έχουν το δικό τους πρωτόκολλο, προτάσεις για την ανταλλαγή αλληλογραφίας, προτάσεις για γάμους, κηδείες και άλλα τελετουργικά.

Ισως μέσα από αυτή την αριστοκρατική βίβλο επελέγησαν και οι 13 αριστοκράτες που θα έχουν βασικούς ρόλους στην ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου και της βασιλικής συζύγου Καμίλα και που η επιλογή τους έχει ιστορικό αλλά και κοινωνικό βάθος στις στέψεις ανά τους αιώνες.

Οπως, εξάλλου, γράφει το δελτίο Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Απριλίου, επελέγησαν όσοι απέδειξαν επιτυχώς ότι ανταποκρίνονται στην ιστορική τους αξίωση να λάβουν μέρος σε μία τέτοια τελετή. Ολοι οι ρόλοι εξετάστηκαν από το Coronation Claims Office του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο έλαβε συμβουλές από ανώτερους νομικούς, τελετουργικούς και εκκλησιαστικούς εμπειρογνώμονες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Ετσι, εκείνοι που, μεταξύ άλλων, θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στην ενθρόνιση είναι οι εξής:

• Ο κόμης του Ερολ, που θα φέρει επίσης ασημένιο σκήπτρο ως λόρδος Ανώτατος Αρχιφύλαξ της Σκωτίας.
• Οι βαρόνοι των Cinque Ports (των Πέντε Λιμένων της ΝΑ Αγγλίας, που περιλαμβάνουν 14 παράκτιες πόλεις, μεταξύ αυτών το Κεντ και το Σάσεξ).
• Ο μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα καταγράφει καταλεπτώς τη διαδικασία.
• Ο λόρδος Μέγας Τσάμπερλεν, που θα συμμετάσχει στην ένδυση του βασιλιά με τα διακριτικά – τα κοσμήματα του Στέμματος.
• Ο επίσκοπος Ντάραμ ως βοηθός επίσκοπος του βασιλέα, που είναι επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
• Ο επίσκοπος Μπαθ και Ουέλς επίσης ως βοηθός επίσκοπος του βασιλέα.
• Ο καθηγούμενος της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, που θα πραγματοποιήσει την τελετή και θα καθοδηγήσει τον μονάρχη σχετικά το τελετουργικό.
• Ο κόμης του Ντάντι, που θα φέρει το Λάβαρο της Σκωτίας.
• Ο λόρδος Λάιον, Αρχων των Αξιωματικών και των Κηρύκων της Σκωτίας, που θα συνοδεύει τον βασιλέα.

Ποιος θα κάνει τι

©Shutterstock

Και αυτοί είναι μόνον οι βασικοί παράγοντες, καθότι το πρωτόκολλο της στέψης του Καρόλου και της Καμίλα περιλαμβάνει πλείστους όσους ρόλους για τη βρετανική αριστοκρατία.

Για παράδειγμα, τα διακριτικά (regalia) του Καρόλου θα κατανεμηθούν, μεταξύ άλλων, ως εξής:

• Ο στρατηγός διοικητής του Πύργου του Λονδίνου, σερ Γκόρντον Μέσεντζερ, θα φέρει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
• Η βαρόνη Μάνιγχαμ θα φέρει τη ράβδο του Αγίου Εδουάρδου.
• Ο δούκας του Κουίνσμπερι θα φέρει το σκήπτρο με τον σταυρό.
• Ο φύλακας του Οίκου των Κοσμημάτων, ταξίαρχος Αντριου Τζάκσον, θα φέρει το δαχτυλίδι του μονάρχη.

Τα διακριτικά της Καμίλα θα κατανεμηθούν, ενδεικτικά, ως εξής:

• Ο δούκας του Ουέλιγκτον θα φέρει το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης.
• Η βαρόνη Κένεντι των Σουόνς θα φέρει τη ράβδο της βασιλικής συζύγου.
• Ο στρατηγός σερ Πάτρικ Σάντερς θα φέρει το σκήπτρο της βασιλικής συζύγου.
• Ο αιδεσιμότατος και λόρδος Τσαρτρς θα φέρει το δαχτυλίδι της βασιλικής συζύγου.

Και αυτοί είναι μόνον ελάχιστοι απ’ όσους θα συμμετάσχουν, καθότι, εκτός από εκείνους που θα μεταφέρουν τα διακριτικά, θα υπάρχουν και εκείνοι που θα τα παρουσιάσουν ενώπιον των νέων μοναρχών της Βρετανίας.

Ενδυματολογικός κώδικας

©Associated Press

Το Debrett’s, ασφαλώς, προβλέπει και τον ενδυματολογικό κώδικα –ένδυση και κοσμήματα– που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και εκείνον που διάλεξε ο ίδιος ο Κάρολος για όσους θα συμμετάσχουν στην τελετή ενθρόνισης του Σαββάτου, πιθανόν στο πλαίσιο του περαιτέρω εκμοντερνισμού της βρετανικής μοναρχίας και ακολουθώντας την ενθρόνιση της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, το 1953, η οποία επίσης είχε ζητήσει πιο λιτή περιβολή για τους αριστοκράτες της συνοδείας της, αλλά και τους παρισταμένους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αριστοκράτες της «κόκκινης βίβλου» έχει ζητηθεί να μη φορέσουν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τηβέννους που προβλέπονται σε ενθρονίσεις βασιλέων και που φέρουν διακριτικά που αποκαλύπτουν τη θέση τους στην ιεραρχία της βασιλικής αυλής. Ο Κάρολος, λοιπόν, έχει δώσει οδηγία είτε να φορέσουν τις ερμίνες που φέρουν στην έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου ή… απλώς ένα επίσημο ένδυμα – ούτε τιάρες ούτε ουρές.

Το ιστορικό πρωτόκολλο αναλύει διεξοδικά την ιστορία όλων των διακριτικών –από το στέμμα έως τα δαχτυλίδια–, τονίζοντας έτσι και τη συμβολική σημασία των προσώπων που θα στεφθούν, αλλά υποδηλώνοντας ταυτόχρονα τη συνέχεια της βρετανικής αυτοκρατορίας μέσα στους αιώνες.

Το πρωτόκολλο για τους… απέξω


©Associated Press

Το Debrett’s δεν αφήνει απ’ έξω ούτε και τις προτάσεις που διαθέτει για πιο προσωπικούς εορτασμούς κατά τη στέψη των μοναρχών, προς όσους είτε δεν θα συμμετάσχουν με επίσημο ρόλο ή δεν έχουν προσκληθεί, αλλά και προς εκείνους που θα ήθελαν να ζήσουν το παραμύθι – ή απλώς να γιορτάσουν αυτή την ημέρα που για τη Βρετανία αποτελεί γεγονός-σταθμό, που, έτσι κι αλλιώς, έχει να ζήσει εδώ και 70 χρόνια. Ειδικά για τους μη προσκεκλημένους, το Debrett’s προσπαθεί να φανεί… καθησυχαστικό – και για εκείνους που δεν απέστειλαν πρόσκληση και για όσους δεν έλαβαν πρόσκληση, τουλάχιστον ακόμη, διότι υπάρχει επετηρίδα και για υψηλού επιπέδου δεξιώσεις και εορτασμούς. Μάλιστα, η «κόκκινη βίβλος» αναλύει επί μακρόν το πρωτόκολλο που ισχύει για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ο οικοδεσπότης που δεν καλεί και ο επίδοξος συμμετέχων που δεν καλείται.

Οσον αφορά εκείνους που θέλουν να εορτάσουν τη στέψη ιδιωτικά, το Debrett’s έχει πολλές ιδέες που αρμόζουν στην περίσταση, με πρώτη και καλύτερη πρόταση να δουν την ενθρόνιση από τους δέκτες τους. Προτείνει, επιπλέον, να διοργανωθούν «ειρηνικά πάρτι στον δρόμο», καθώς το Λονδίνο, κατά ένα μεγάλο μέρος του, θα είναι κλειστό.

Παράλληλα, προτείνεται και ιδιαίτερος στολισμός για όσους θέλουν να εορτάσουν την ημέρα στο σπίτι και προκαλεί εντύπωση ότι προτείνονται υλικά… μιας χρήσης, διακοσμημένα με τα πρόσωπα της ημέρας. Βέβαια, δεν λείπουν οι σημαίες, η μουσική, αλλά και η σημείωση ότι πρέπει να ελεγχθεί ο καιρός προτού διοργανωθούν πάρτι, μπάρμπεκιου (που θα μπορούσαν να είναι στην αναλογική κλίμακα της δεξίωσης στο Μπάκιγχαμ) ή άλλες εκδηλώσεις σε κοινότητες πολιτών.

Οπως και να ’χει, είτε είναι κανείς καλεσμένος είτε όχι, η ημέρα θα είναι μεγάλη –κυριολεκτικά και μεταφορικά– για όλους, πόσο μάλλον για τους μονάρχες, που θα τραβήξουν τα βλέμματα του πλανήτη.

Το Debrett’s σε αριθμούς

2.000
σελίδες της «κόκκινης βίβλου», υπό τον τίτλο «Peerage & Baronetage».

150
εκδόσεις του «Peerage & Baronetage» από το 1769.

1.000
χρόνια βρετανικής ιστορίας καλύπτονται από τον οδηγό.

700
αντίγραφα της τελευταίας έντυπης έκδοσης του «Peerage & Baronetage» το 2019, με τιμή £450.

9
διαφορετικές εκδόσεις πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας για διάφορες εκδηλώσεις.

«Κάρολος Γ΄- Ο άνθρωπος, ο βασιλιάς» - Μια συλλεκτική έκδοση αυτή την Κυριακή 7 Μαΐου μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X