ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H νέα πραγματικότητα με την «Όμικρον»

Η Ευρώπη προσαρμόζεται στις συνθήκες που διαμορφώνει η παραλλαγή

Γιάννης Παλαιολόγος

Νέα μέτρα υπέρ του εμβολιασμού αλλά και προσαρμογής στη σημερινή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η παραλλαγή «Όμικρον» φέρνει το νέο έτος στην Ε.Ε. Με τα κρούσματα να φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Αρχές αναζητούν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας ελέγχου της διασποράς του ιού και άλλων κρίσιμων στόχων, όπως την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης σε ζωτικές υπηρεσίες και το άνοιγμα των σχολείων.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται σήμερα να αποφασίσει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού (μέσω του «σούπερ πράσινου πάσου») σε όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. To 75% του ιταλικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 33% έχει λάβει ενισχυτική δόση. Ωστόσο, 5,5 εκατομμύρια Ιταλοί που δικαιούνται να εμβολιαστούν δεν το έχουν κάνει ακόμα – συμπεριλαμβανομένου 1,3 εκατομμυρίου άνω των 60 ετών.

Το γαλλικό πάσο

Οι γαλλικές αρχές έχουν εισηγηθεί την κατάργηση της δυνατότητας εισόδου σε συγκεκριμένους χώρους με αρνητικό τεστ (θα απαιτείται πλέον πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης). Το νέο μέτρο έχει οδηγήσει σε απειλές κατά της ζωής βουλευτών που προτίθενται να το υπερψηφίσουν. Η Πολωνία αναμένεται να αποφασίσει σήμερα ή την Παρασκευή για το ενδεχόμενο πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με τον υπουργό Υγείας της χώρας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές.

Όλα αυτά με φόντο τα ρεκόρ κρουσμάτων που καταρρίπτονται πλέον καθημερινά. Στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα εντός 24 ωρών –παγκόσμιο ρεκόρ–, ενώ η Γαλλία είχε 271.700 νέες λοιμώξεις. Η Βρετανία ανακοίνωσε 218.724 θετικά τεστ και η Ιταλία 170.844 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις προσωπικού σε ζωτικές υπηρεσίες λόγω του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων έχουν οδηγήσει σειρά χωρών στη μείωση της προβλεπόμενης περιόδου καραντίνας για άτομα με θετική διάγνωση. Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που μείωσε τις ημέρες απομόνωσης από δέκα σε επτά πριν από τα Χριστούγεννα, ακολούθησαν την περασμένη εβδομάδα η Ιρλανδία και η Ισπανία και χθες το Βέλγιο.

Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, μειώνοντας την περίοδο καραντίνας από δέκα σε μόλις πέντε ημέρες. Η Ιταλία και το Βέλγιο κατάργησαν την υποχρέωση απομόνωσης για εμβολιασμένα άτομα που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε χθες στην τακτική ενημέρωση της Επιτροπής ότι το ζήτημα του καθορισμού της διάρκειας της περιόδου απομόνωσης «ανήκει σαφώς στα προνόμια των κρατών-μελών» και συνεπώς δεν αναμένεται κάποια κοινή καθοδηγητική γραμμή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ταξιδιωτικά μέτρα

Σε μια εξέλιξη που αντανακλά την ευρεία διασπορά της «Όμικρον» εντός της Ε.Ε., η Γερμανία χθες κατήργησε τους ειδικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νότια Αφρική και σε ακόμα επτά χώρες του νότιου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου. Οι αφιχθέντες από τις χώρες αυτές στη Γερμανία δεν υποχρεούνται πλέον να μείνουν σε απομόνωση για 14 ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση