ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H Γεωργία πέφτει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας

Η Ε.Ε. εξετάζει όλα τα μέτρα, λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου περί ξένων πρακτόρων

ΠΗΓΗ: Reuters

ΤΙΦΛΙΔΑ. Το προεδρικό βέτο ανέτρεψε χθες το κοινοβούλιο της Γεωργίας, ψηφίζοντας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «Επιρροής ξένων πρακτόρων» παρά τις μεγάλες διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις της Δύσης.

Το νομοθέτημα, που έχει χαρακτηρισθεί από τους επικριτές του «νόμος του Κρεμλίνου», υιοθετήθηκε με 84 ψήφους υπέρ και 4 κατά, με τους περισσότερους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εγκαταλείπουν την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο της βουλής για να διαμαρτυρηθούν για την ψήφο της συμπολίτευσης. Ο νόμος απαιτεί από τις ΜΚΟ και τα ΜΜΕ, τα οποία λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να καταγράφονται σε ειδικό μητρώο «οργανισμών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένης δύναμης». Αντίστοιχο νομοθέτημα «ξένων πρακτόρων» έχει ψηφισθεί στη Ρωσία από το 2012 και έχει επιτρέψει τη φίμωση πολλών πολιτικών αντιπάλων και επικριτών του Πούτιν.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε, επικεφαλής του κόμματος Γεωργιανό Ονειρο, υποστήριξε ότι ο νόμος αποσκοπεί μόνο «στην προώθηση της διαφάνειας και της απόδοσης ευθυνών απέναντι στη γεωργιανή κοινωνία». Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τη στιγμή αυτή για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή προκειμένου να ικανοποιήσει τον ολιγάρχη Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ιδρυτή του κόμματος Γεωργιανό Ονειρο, ο οποίος έχει πεισθεί ότι η Δύση χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και επιθυμεί να στείλει μήνυμα φιλίας στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό Κορνέλι Κακάτσια που μίλησε στην εφημερίδα The Guardian. Την προσέγγιση Τιφλίδας – Μόσχας υπογράμμισε η επανάληψη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών για πρώτη φορά μετά τον μεταξύ τους πόλεμο το 2008. Ο Ιβανισβίλι επικρίνει συστηματικά τη Δύση, ενισχύοντας τα σενάρια προσέγγισης.

Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν καθημερινά, ενώ το συμβολικό βέτο της προέδρου της χώρας απορρίφθηκε από το κυβερνών κόμμα.

 

Την ψήφιση του νομοσχεδίου καταδίκασε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που εξέφρασε σε ανακοίνωση την απογοήτευσή του. «Η Ε.Ε. λυπάται βαθιά για την απόφαση της βουλής της Γεωργίας να προωθήσει νόμο, ο οποίος αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ενωσης. Καλούμε τις γεωργιανές αρχές να επιστρέψουν στην ευρωπαϊκή οδό καθώς υπάρχει ακόμη χρόνος για να αναστραφεί η δυναμική», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Μπορέλ.

Την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας έθεσε εν αμφιβόλω χθες ο Δανός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, με τους ομολόγους του από τη Νορβηγία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λεττονία να απηχούν την άποψή του.

Την Κυριακή, ημέρα ανεξαρτησίας της Γεωργίας, η πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που γεννήθηκε στη Γαλλία και υπηρέτησε στο γαλλικό διπλωματικό σώμα προτού μετακινηθεί στη χώρα καταγωγής της με πολιτικές βλέψεις, επέκρινε δημόσια τον πρωθυπουργό Κομπαχίτζε. Μιλώντας σε εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας, η Ζουραμπισβίλι καταδίκασε το νομοσχέδιο παραφράζοντας το Κομουνιστικό Μανιφέστο του Μαρξ και λέγοντας: «Το φάντασμα της Ρωσίας πλανάται σήμερα πάνω από τη Γεωργία. Θλίβομαι που είμαι σήμερα αναγκασμένη να υπενθυμίσω σε ορισμένους ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος». Η γαλλοτραφής πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η Γεωργία δεν μπορεί παρά να έχει μία και μόνη κατεύθυνση: την προσέγγιση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2023, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την επικείμενη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Γεωργίας στην Ε.Ε. Ο νόμος ξένης επιρροής, όμως, απειλεί να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Η πολιτική κρίση με αφορμή το νομοσχέδιο ξένης επιρροής προσέφερε, όμως, την ευκαιρία στην 72χρονη Ζουραμπισβίλι να βγει από την πολιτική αφάνεια της τελετουργικής προεδρίας. Η πρόεδρος χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών καθώς δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του παραδοσιακά ανδροκρατούμενου πολιτικού κόσμου της Τιφλίδας, αφού απέκτησε τη γεωργιανή υπηκοότητα το 2003. Η Ζουραμπισβίλι γεννήθηκε στο Παρίσι από οικογένεια Γεωργιανών ευγενών, που διέφυγαν από τους Μπολσεβίκους. Το 2003, διορίζεται πρέσβης της Γαλλίας στην Τιφλίδα, ενώ λίγους μήνες αργότερα τάσσεται στο πλευρό του Μιχαήλ Σαακασβίλι και της «Επανάστασης των Ρόδων» για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και να απαρνηθεί τη γαλλική της υπηκοότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση