ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιούλια Τιμοσένκο στην «Κ»: Κτύπημα ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας για να σταματήσει ο πόλεμος

Πυρηνική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα επιφέρει τρομερό οικονομικό σοκ και Αρμαγεδδώνα ανά το παγκόσμιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ευγνωμοσύνη της προς την Κύπρο και τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκε τους Ουκρανούς πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία, εξέφρασε στην «Κ» κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην Κύπρο στο συνέδριο του Economist η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο. Πληροφορήθηκε από την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο πως εδώ οι συνθήκες υποδοχής ήταν οι καλύτερες. Όπως σημείωσε η βοήθεια της Κύπρου έχει ανεκτίμητη αξία καθώς δημοσίως στήριξε την Ουκρανία παρά τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία και παρά τις όποιες πιθανές επιπτώσεις. «Αυτό είναι η απόδειξη πως είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε το δίκαιο» ανέφερε, σημειώνοντας πως οι Ουκρανοί νιώθουν σαν στο σπίτι τους και η επόμενη γενιά θα θυμάται τι έκανε γι’ αυτούς η Κύπρος. Η Γιούλια Τιμοσένκο σημείωσε στην «Κ» την εκτίμηση πως η κυριαρχία του Πούτιν έχει τελειώσει, ωστόσο είναι σημαντικό για τη Δύση να λάβει ισχυρά προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.

– Μπορεί να υπάρξει διπλωματική λύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία ή μιλάμε για έναν πόλεμο που δεν τελειώνει;

– Η Ουκρανία είναι μία ειρηνική, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε άλλες χώρες. Συνεπώς δεν υπήρχε κανένας λόγος ή επιχείρημα που να μπορεί δικαιολογεί το να ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον της. Όπως μιλάμε αυτή τη στιγμή, είναι γενικώς παραδεκτό όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και διεθνώς ότι είναι ανεπίτρεπτο να δεχτούμε αυτό τον επιθετικό ρωσικό εκβιασμό, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για την ειρηνική συμφωνία, την προσάρτηση μέρους των ουκρανικών εδαφών. Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς, γιατί αν αποδεχτούμε να ικανοποιήσουμε αυτά τα αιτήματα, να παραδώσουμε δηλαδή εδάφη, να προχωρήσουμε σε μονομερή αφοπλισμό και να ακυρώσουμε στην ουσία τον ουκρανικό πολιτισμό και την ιστορία του, αν δεχτούμε λοιπόν αυτά τα τελεσίγραφα που θέτει η Ρωσία, θα σημαίνει αυτόματα πως ο επιτιθέμενος θα ενθαρρυνθεί να προχωρήσει σε παρόμοιες πράξεις, σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Μαρίνα Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση