ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Νέα τροπή παίρνουν οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Kathimerini.gr

Νέα τροπή παίρνουν οι διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με την πρώτη να αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, θέτοντας και πάλι το «σύννεφο» της αύξησης των τιμών τροφίμων και της επισιτιστικής κρίσης πάνω από τον πλανήτη.

Η Μόσχα δικαιολογεί την κίνησή της αυτή επειδή – όπως υποστηρίζει – Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγορεί επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Aπό την άλλη, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ το Λονδίνο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή.

Μάλιστα, σε μια νεότερη εξέλιξη, η Ουκρανία φαίνεται να είναι αποφασισμένη να μη συμμετάσχει σε καμία άλλη συμφωνία με τη Ρωσία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

«Για τη Ρωσία, είναι ένας πόλεμος καταστροφής, για εμάς ένας πόλεμος επιβίωσης. Και όσο προσπαθούν να μας καταστρέψουν ως κράτος και ως έθνος, οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία είναι καταδικασμένη», έγραψε στο Twitter ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου – υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών – και έχει διάρκεια 120 ημερών, δηλαδή ούτως ή άλλως θα εξέπνεε στα μέσα Νοεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι πρότινος, ο ΟΗΕ είχε ελπίδες ότι θα δινόταν παράταση στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η αφορμή

Όλα ξεκίνησαν με τη Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο και το Λονδίνο για δύο πράγματα.

Πρώτον, η Ρωσία κατηγόρησε ανοιχτά το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream τον περασμένο μήνα.

Δεύτερον, θεωρήθηκαν υπαίτιες Ουκρανία και Βρετανία για μια επίθεση με drones που έγινε ανοιχτά της Σεβαστούπολης, στην κατεχόμενη Κριμαία – τη «μεγαλύτερη» που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στην επίθεση ενεπλάκησαν «εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά θαλάσσια». Στοχοθετήθηκαν πολεμικά πλοία και πλοία που συμμετείχαν στην ασφάλεια των νηοπομπών με τις οποίες εξάγονται τα ουκρανικά σιτηρά.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» στο ναρκαλιευτικό Ivan Goloubets και σε ένα προστατευτικό φράγμα του κόλπου. Τα drones αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ήταν ξεκάθαρο για το ποιος φταίει για την επίθεση αυτή: η Ουκρανία, η οποία έλαβε τη βοήθεια της Βρετανίας.

«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Μάλιστα, πέρα από την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά, η Μόσχα σκοπεύει να φέρει τα δύο αυτά ζητήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Για «επική παραπληροφόρηση» κάνει λόγο η Βρετανία

Η Βρετανία, από την πλευρά της, απάντησε ότι πρόκειται για «ψευδείς ισχυρισμούς σε επική κλίμακα» και ότι στόχος της Ρωσίας είναι «αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία

«Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε ανάρτηση στο Twitter.

Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα

Τα Ηνωμένα Έθνη – υπό την αιγίδα των οποίων είναι η συμφωνία για τα σιτηρά – ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας.

«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτάρια, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς.

Καμία επίσημη ενημέρωση από τη Ρωσία για την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά δεν έχει λάβει η Τουρκία, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέλος, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε ότι δεν προσδίδει «καμία αξιοπιστία» στους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού που κατηγόρησε το Λονδίνο ότι εμπλέκεται στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο.

«Υπάρχει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και, εγώ, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε όσα μπορεί να ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί», τόνισε η επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Αντόνιο Κόστα στο περιθώριο ταξιδιού της Γαλλίδας πρωθυπουργού στη Λισαβόνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση