Kathimerini.gr
Καθώς όλο και περισσότερες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, υπάρχουν πολλές φωνές που υποστηρίζουν ότι η Covid-19 γίνεται – ή πρόκειται να γίνει σύντομα – κάτι σαν τη γρίπη. Είναι όμως επιστημονικά σωστή αυτή η σύγκριση;
Τον περασμένο μήνα, ο πρύτανης μιας ιατρικής σχολής έγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς τους φοιτητές του, στην οποία ανέφερε ότι για ένα εμβολιασμένο άτομο, ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 βρίσκεται «στο ίδιο επίπεδο, ή ακόμα χαμηλότερα, από το ρίσκο που αντιμετωπίζει ο μέσος Αμερικανός από τη γρίπη».
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ντέιβιντ Λέονχαρντ είπε τα ίδια στους εκατομμύρια αναγνώστες των New York Times. Επιπλέον, τρεις διακεκριμένοι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας Υγείας έχουν απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει μια «νέα κανονικότητα», στην οποία ο κορωνοϊός είναι «άλλο ένα αναπνευστικό παθογόνο όπως η γρίπη, ο συγκυτιακός ιός και άλλα».
Μπορεί το τέλος της πανδημίας πράγματι να μοιάζει με μία φάση, στην οποία η Covid-19 θα έχει γίνει κάτι σαν τη γρίπη. Και οι δύο ασθένειες, άλλωστε, προκαλούνται από έναν επικίνδυνο αναπνευστικό ιό που μεταδίδεται σε εποχικούς κύκλους.
Covid – κάπνισμα: Μια «πιο σωστή» παρομοίωση
Ωστόσο, σύμφωνα με το Atlantic, θα βοηθούσε ιδιαίτερα η χρήση μια συγκεκριμένης παρομοίωσης, προκειμένου να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η πανδημία: Η «νέα κανονικότητα» θα έρθει όταν καταλάβουμε ότι οι κίνδυνοι της Covid θυμίζουν περισσότερο τα ρίσκα που διατρέχουν όσοι καπνίζουν – καθώς και ότι πολλοί θάνατοι από Covid, όπως και πολλοί θάνατοι από κάπνισμα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη λήψη ορισμένων μέτρων.
Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι της πανδημίας δεν έχουν να κάνουν πια μόνο με το ίδιο το παθογόνο αλλά και με τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Η άρνηση κάποιου να εμβολιαστεί κατά της Covid, για παράδειγμα, είναι πια ένα ρίσκο, ανάλογο με το να επιλέγει κανείς να καπνίζει.
Ο Άντριου Νόιμερ, καθηγητής δημόσιας Υγείας στο UC Irvine στην Καλιφόρνια, δήλωσε στο Atlantic ότι αν η Covid συνεχίσει να προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο – ένα απαισιόδοξο αλλά ρεαλιστικό σενάριο – αυτό θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής που επετεύχθη κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, χάρη στις προσπάθειες περιορισμού του καπνίσματος.
Το παράδειγμα της Δανίας και της Σουηδίας
Τα εμβόλια κατά της Covid είναι, χωρίς υπερβολή, ανάμεσα στα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά μέσα προστασίας κατά της Covid, που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη ιατρική. Ένας ανεμβολίαστος ενήλικας είναι 68 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από Covid σε σχέση με έναν ενήλικα που έχει κάνει και την ενισχυτική δόση.
Ωστόσο, η διάχυτη διστακτικότητα στις ΗΠΑ απέναντι στα εμβόλια έχει προκαλέσει πάνω από 163.000 θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Καθώς οι εμβολιασμένοι δεν είναι αρκετοί, τα ξεσπάσματα της Covid εξακολουθούν να θέτουν υπό πίεση τα νοσοκομεία – εμποδίζοντας την παροχή άλλων ιατρικών υπηρεσιών ρουτίνας και οδηγώντας στην απώλεια χιλιάδων ζωών εξαιτίας άλλων ασθενειών.
Εάν όλοι όσοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, λάμβαναν και τις τρεις δόσεις, το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ θα λειτουργούσε και πάλι ομαλά. Και ενώ υπάρχουν και άλλα μέσα προστασίας όπως τα αντιικά χάπια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, οι προμήθειές τους είναι περιορισμένες και συχνά αποτυγχάνουν να εξασφαλίσουν την προστασία των ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν βρίσκονται πια σε μάχη με την Covid. Και προχώρησαν σε αυτό το στάδιο με αυτοπεποίθηση, όχι επειδή ο ιός έπαψε να κυκλοφορεί ούτε επειδή επιτεύχθηκε επαρκές επίπεδο συλλογικής ανοσίας μέσω της φυσικής μόλυνσης. Απλώς κατάφεραν να εμβολιάσουν αρκετούς ανθρώπους.