ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: Hμέρα της κρίσης η Κυριακή για τον Σολτς

Γερμανία: Hμέρα της κρίσης η Κυριακή για τον Σολτς

Kathimerini.gr

Μίσος κατά των ξένων, αμφισβήτηση της ανθρώπινης συνδρομής στην κλιματική αλλαγή και φιλορωσική παραπληροφόρηση. Αυτή είναι η ρητορική στην οποία στήριξε τον προεκλογικό αγώνα της η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου την Κυριακή. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και νικήσει στην τοπική αναμέτρηση, θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στους Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς, που κυριαρχούν στο κρατίδιο μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, εδώ και τρεις δεκαετίες. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν το κόμμα του καγκελαρίου της Γερμανίας υποστεί δεινή ήττα μεθαύριο, δεν θα αντέξει ο εύθραυστος τρικομματικός συνασπισμός του στην εξουσία άλλους δώδεκα μήνες. Οι ομοσπονδιακές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025 και η Γερμανία σπάνια έχει προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Αν πάντως στήνονταν σήμερα κάλπες, οι Χριστιανοδημοκράτες θα εξασφάλιζαν εύκολη νίκη με 35,5% και οι Σοσιαλδημοκράτες θα τερμάτιζαν πιθανότατα τρίτοι, μετά την AfD. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μάλλον δεν θα έμπαιναν στη Βουλή και οι Πράσινοι θα έβλεπαν την επιρροή τους να περιορίζεται σημαντικά.

Στο Βρανδεμβούργο, έχει επικρατήσει η πιο ακραία πτέρυγα της AfD στο εσωτερικό του κόμματος. Ο 68χρονος επικεφαλής του σχηματισμού στο κρατίδιο, Χανς Κρίστοφ Μπερντ, είναι ιδρυτής του ξενοφοβικού συλλόγου «Το μέλλον είναι η πατρίδα», μιλάει για τις παγκόσμιες ελίτ και προειδοποιεί για την κίνδυνο αντικατάστασης του πληθυσμού από μετανάστες. Στρέφεται ακόμη και κατά της Εκκλησίας, επειδή κινητοποιείται κατά της Ακροδεξιάς και υπέρ της δημοκρατίας. Η AfD όχι μόνο δεν αποκηρύσσει τη βία, αλλά την ενθαρρύνει κιόλας. Η εκλεγμένη στο τοπικό κοινοβούλιο Λένα Κοτρέ, 38 ετών, μοίραζε στους υποστηρικτές της κουμποτάν, ένα είδος μπρελόκ, που χρησιμοποιείται και ως όπλο και το οποίο είναι απαγορευμένο σε αρκετές χώρες.

Ενα άλλο σεσημασμένο στέλεχος του κόμματος με ακροδεξιές έξεις, ο Τιμ Κράουζε, συμμετείχε σε μυστική συνάντηση με θέμα μια επανάσταση από τα δεξιά. Το «σεμινάριο» διοργανώθηκε από την ακροδεξιά δεξαμενή σκέψης Metapol, ήταν κλειστό και οι συμμετέχοντες ενημερώνονταν για τον τόπο διεξαγωγής του έπειτα από πιστοποίηση της ταυτότητάς τους. Οποιος ήθελε να πάρει μέρος στις εργασίες έπρεπε προηγουμένως να λάβει συστάσεις από έναν άλλο πολίτη, γνωστό στη δεξαμενή σκέψης. Σε παρόμοιες συναθροίσεις στο παρελθόν, οι συμμετέχοντες φορούσαν μαύρες μπαλακλάβες και ανήκαν εκτός από την AfD σε ανοιχτά νεοναζιστικές οργανώσεις, αποκαλύπτει η εφημερίδα Τaz.

Mόνο το 3% θεωρεί πλέον ότι ο συνασπισμός Φανάρι (Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών) είναι καλός για τη χώρα, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine. Το 29% πιστεύει ότι η σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ο επονομαζόμενος «μεγάλος συνασπισμός», είναι ιδανική για τη διακυβέρνηση της Γερμανίας.

Ο καταλληλότερος

Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Σολτς είναι στο ναδίρ, με δημοφιλέστερο πολιτικό να παραμένει ο υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει τη θέση του υποψήφιου καγκελαρίου στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών. Το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Πιστόριους είναι ο καταλληλότερος καγκελάριος, ποσοστό που για τον Σολτς είναι μόλις 9%. Αντίθετα, στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Φρίντριχ Μερτς υποχώρησαν παραδίδοντάς του ουσιαστικά τον τίτλο του υποψηφίου. Ο καγκελάριος πιστεύει ότι ο αρκετά αντιδημοφιλής και ευεπίφορος σε γκάφες Μερτς είναι ο καλύτερος δυνατός ανθυποψήφιος. Πράγματι, στη μεταξύ τους μονομαχία εμφανίζονται ισόπαλοι και ο μεν Σολτς φέρεται να κερδίζει 2%, ενώ ο Μερτς να χάνει 2%. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μεγάλος μέρος των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τη στάση της συντηρητικής παράταξης στο μεταναστευτικό, επιρρίπτοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες στον επικεφαλής της. Στο καθιερωμένο βαρόμετρο των RTL/ntv κατά πόσον ήταν ορθή η διακοπή των συνομιλιών για το μεταναστευτικό, που προκάλεσε ο Μερτς, το 72% απάντησε ότι έπρεπε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X