ΠΗΓΗ: Reuters
Στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Παλαιστίνιοι, φέρεται να ενέκρινε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, να αναλάβει την απομάκρυνση των αμάχων. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ζήτησε σαφές σχέδιο για τη Ράφα.
Η κλιμάκωση αυτή εν μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μοιάζει να αποτελεί απάντηση στην τελευταία πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία και αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα. Το νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε η Χαμάς περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα της αποφυλάκισης εκατοντάδων Παλαιστίνιων – πολλοί από αυτούς είναι καταδικασμένοι σε ισόβια.
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τον διορισμό από τον Αμπάς ως πρωθυπουργού του οικονομικού συμβούλου του, Μοχάμεντ Μουσταφά.
Σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο της Χαμάς, η κατάπαυση του πυρός θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια, το κάθε ένα διάρκειας 42 ημερών. Στο πρώτο στάδιο οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τις δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες της Γάζας, επιτρέποντας την επάνοδο των προσφύγων στα σπίτια τους και τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Χαμάς ανέφερε ότι στην πρώτη φάση του σχεδίου θα απελευθερώσει γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και τραυματίες ομήρους, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 700 με 1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Η Χαμάς απαιτεί επίσης την αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων που εκτίουν ποινές ισόβιων δεσμών στο Ισραήλ, προσφέροντας σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση μίας Ισραηλινής γυναίκας εφέδρου.
Στη δεύτερη φάση το Ισραήλ θα πρέπει να κηρύξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν πραγματοποιηθούν νέες ανταλλαγές, ενώ η τρίτη φάση θα αφορά την ανοικοδόμηση της Γάζας και την άρση του στρατιωτικού αποκλεισμού της Λωρίδας από το Ισραήλ.
Τη νέα πρόταση απέρριψε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει να βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις». Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμενόταν να συνεδριάσει αργά χθες το βράδυ προκειμένου να μελετήσει τη νέα πρόταση που κατέθεσε η Χαμάς στους διεθνείς διαπραγματευτές.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 155 τραυματίσθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, όταν ισραηλινά βλήματα πυροβολικού έπληξαν ουρά απεγνωσμένων κατοίκων της Γάζας που περίμεναν φορτίο τροφίμων. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την κατηγορία, με την προκαταρκτική έρευνά του να δείχνει ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις δεν άνοιξαν πυρ». Το ισραηλινό γενικό επιτελείο υποστηρίζει αντίθετα ότι «ένοπλοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να πυροβολούν την ώρα που πολίτες της Γάζας περίμεναν τρόφιμα». Η οξεία ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών του Ισραήλ στην είσοδο τροφίμων στην πολιορκημένη Λωρίδα έχει οδηγήσει 500.000 Παλαιστινίους στα όρια του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η πλατεία Κουβέιτ στην πόλη της Γάζας έχει γίνει το σημείο άφιξης φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Τον οικονομικό του σύμβουλο Μοχάμεντ Μουσταφά διόρισε πρωθυπουργό χθες ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, υποχωρώντας στην πίεση της Ουάσιγκτον για μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής ως μέρος του μεταπολεμικού οράματος του Λευκού Οίκου για τη Γάζα. Ο Μουσταφά, με σπουδές στις ΗΠΑ και θεωρούμενος πολιτικά ανεξάρτητος, θα ηγηθεί κυβέρνησης τεχνοκρατών, που ενδέχεται να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας ενόψει αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Σε ανακοίνωση της προεδρίας για τον διορισμό του Μουσταφά, ο πρόεδρος Αμπάς είπε ότι ζήτησε από τον πρώην οικονομικό του σύμβουλο να εκπονήσει σχέδια συγχώνευσης των κυβερνήσεων Δυτικής Οχθης και Γάζας, να εγκαινιάσει μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Τον διορισμό χαιρέτισε η Ουάσιγκτον, καλώντας ωστόσο τον νέο πρωθυπουργό να επισπεύσει τον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ο Μουσταφά γεννήθηκε στην Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, από όπου έλαβε διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Υπηρέτησε σε ανώτατες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και ως ΥΠΟΙΚ της Παλαιστινιακής Αρχής.