Σε μια προσπάθεια να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προγραμματίσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας να συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων που έχουν εισέλθει στο γαλλικό κοινοβούλιο. Στόχος, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μετά τις εκλογές του Ιουλίου η Γαλλία διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, διότι οι εκλογές δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Καθώς μεσολάβησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η διαδικασία δεν προχώρησε ώστε να μην υπάρξουν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, έχει περάσει μία εβδομάδα μετά την αυλαία των Αγώνων και οι επικριτές του Γάλλου προέδρου υποστηρίζουν ότι καθυστερεί τις επαφές προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο.
Σύμφωνα με το γραφείο της γαλλικής προεδρίας, την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιήσει έναν γύρο επαφών με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μετά το τέλος αυτών των συναντήσεων, και «ανάλογα με τα συμπεράσματα» που θα εξαχθούν, «θα ακολουθήσει ο διορισμός πρωθυπουργού».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι στις εκλογές ο γαλλικός λαός «εξέφρασε την επιθυμία για αλλαγή και ευρεία ενότητα» και ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει «να συνεχίσει να προχωρά προς τη συγκρότηση της ευρύτερης και πιο σταθερής πλειοψηφίας που θα εργαστεί για το καλό της χώρας»,
Η κεντρώα και αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) έχει προτείνει για πρωθυπουργό την 37χρονη οικονομολόγο Λουσί Καστέ, που έχει διατελέσει και διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στο Δημαρχείο του Παρισιού. Ο Εμανουέλ Μακρόν, αν και την έχει αποκλείσει για τη θέση της πρωθυπουργού, συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι παρούσα στις συζητήσεις, λέγοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι το όνομα, αλλά ποια πλειοψηφία μπορεί να προκύψει στην Εθνοσυνέλευση».
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που έχει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, υποστηρίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του. Μετά την απόρριψη της Καστέ, η «Ανυπότακτη Γαλλία» απείλησε με μομφή κατά του Γάλλου προέδρου. Κίνηση που απορρίφθηκε από τον Ολιβιέ Φορ, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον κορυφαίο εταίρο της «Ανυπότακτης Γαλλίας» στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, που προειδοποίησε ότι ακόμη και μια απόπειρα αποπομπής του Γάλλου προέδρου δείχνει την επιθυμία της άκρας Αριστεράς να «βυθίσει τη Γαλλία στην αναρχία».
Αρκετά ονόματα έχουν προκύψει πάντως ως πιθανοί υποψήφιοι πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων ο δεξιός διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο επίσης δεξιός πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν, και ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.
Ο Μακρόν υπολογίζει να κερδίσει κάτι από την ευφορία για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και να ενισχύσει τη θέση του, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της 1ης Αυγούστου η δημοτικότητά του, όπως και αυτή και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Γκάμπριελ Ατάλ, είχε αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει, διότι αυξάνονται διαρκώς οι φωνές που λένε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό πριν από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 28 Αυγούστου.
Πηγή: The Guardian