ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος είναι ο Βρετανός μεγιστάνας που αγνοείται στη Σικελία

Είχε χαρακτηριστεί «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», μετά την επιτυχία της εταιρείας του Autonomy Corporation

Ο Μάικ Λιντς, ο Βρετανός εκατομμυριούχος, ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μεταξύ των προσώπων που αγνοούνται έπειτα από το ναυάγιο του πολυτελούς σκάφους αναψυχής Bayesian ανοιχτά του Παλέρμο στη Σικελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αγνοουμένων είναι και η 18χρονη κόρη του.

Ο Λιντς είναι ο ιδρυτής της Autonomy Corporation, μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια, η οποία έγινε η αφορμή να του αποδοθούν χαρακτηρισμοί όπως ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας». Οταν κατηγορήθηκε για απάτη τον παρομοίαζαν με όλους τους «κακούς» που πέρασαν από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Μαζί με τη σύζυγό του, Αντζελα Μπάκαρες, λέγεται ότι έχουν περιουσία που φτάνει τα 500 εκατομμύρια λίρες. Είναι παντρεμένος, έχει δύο κόρες και λέγεται ότι περνά τον ελεύθερο χρόνο του φτιάχνοντας τρενάκια και εκτρέφοντας κυπρίνους koi.

Η ιστορία του διαφέρει αρκετά από αυτήν του αστέρα της Σίλικον Βάλεϊ, Γκέιτς.

Ο Λιντς μόλις πριν από μερικούς μήνες απαλλάχθηκε από 15 κατηγορίες περί απάτης σε αμερικανικό δικαστήριο, οι οποίες αφορούσαν την πώληση της Autonomy Corporation στη Hewlett-Packard τo 2011, έναντι του ποσού των 11,1 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος έλεγε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πέθαινε στη φυλακή, καθώς πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε το 1965 στην Ιρλανδία και μεγάλωσε στο Εσεξ. Η μητέρα του ήταν νοσοκόμα και ο πατέρας του πυροσβέστης. Σπούδασε φυσική, μαθηματικά και βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τελικά ειδικεύτηκε στην προσαρμοστική αναγνώριση προτύπων. Η διδακτορική του διατριβή φέρεται να είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ερευνητικά κομμάτια στην πανεπιστημιακή βιβλιογραφία.

Εφτιαξε μερικές μικρές εταιρείες τεχνολογίας, όπως μία που ειδικευόταν σε λογισμικό αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπων για την αστυνομία, ώσπου έφτιαξε την Autonomy Corporation το 1996. Σχεδίασε λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν από εταιρείες για να αναλύουν τεράστια αρχεία δεδομένων, βασιζόμενος σε μια θεωρία του στατιστικολόγου, φιλοσόφου και πρεσβυτεριανού ιερέα Τόμας Μπάιες του 18ου αιώνα.

Η εταιρεία του έκανε σχεδόν αυτόματα επιτυχία, εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο ίδιος έφτασε να γίνει επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και μη εκτελεστικός διευθυντής του BBC, ενώ βραβεύτηκε το 2006 για την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Η Autonomy Corporation προκάλεσε τον ενδιαφέρον της HP, που την εξαγόρασε για 11,1 δισ. δολάρια. Εναν χρόνο αργότερα, η αμερικανική εταιρεία μείωσε το αντίτιμο της εξαγοράς στα 8,8 δισ., υποστηρίζοντας ότι κατά τον λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκαν «σοβαρές λογιστικές παρατυπίες».

Εκτοτε ο Λιντς αποδύθηκε σε αγώνα να πείσει ότι αυτό δεν ίσχυε και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε παρανομήσει. Ωστόσο, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Autonomy, Σασόβαν Χουσέιν, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ, έχοντας καταδικαστεί το 2018 για απάτη που σχετιζόταν με τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας από τη HP.

Το 2022, ο Λιντς έχασε μια δίκη για απάτη έπειτα από προσφυγή της HP στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατηγορήθηκε ότι αυτός έλεγχε τις ενέργειες του Χουσέιν και πως ήταν αδιανόητο να μην είχε γνώση των παρανομιών.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ αθωώθηκε. Ο Μάικ Λιντς είπε ότι θα ασκούσε έφεση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου και πως θα κινούνταν εναντίον του βρετανικού Δημοσίου, που αποφάσισε την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να δικαστεί, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να είναι σωστό ένας εισαγγελέας των ΗΠΑ να έχει μεγαλύτερη εξουσία πάνω σε Βρετανό πολίτη που ζει στην Αγγλία από ό,τι η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πηγή: The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση