ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλία: Αντιδράσεις στον διορισμό Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού

Αριστερά πυρά κατά Μακρόν για Λεπέν

Τον Ευρωπαίο πρώην επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ διόρισε χθες στην πρωθυπουργία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με την τελετή παράδοσης παραλαβής να πραγματοποιείται στο μέγαρο Ματινιόν. Ο 35χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ, ο νεότερος πρωθυπουργός της 5ης Δημοκρατίας, παρέδωσε έτσι την εξουσία στον γηραιότερο κάτοχο του αξιώματος, τον 73χρονο Μπαρνιέ.

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, που ανέδειξαν στην πρώτη θέση τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο πρόεδρος διορίζει πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από την γκωλική Δεξιά των Ρεπουμπλικανών. Σε χθεσινές της δηλώσεις η πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Μακρόν την έκτακτη σύγκληση του οργάνου, αίτημα που είχαν καταθέσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Συσπείρωση και δύο από τις συνιστώσες του Λαϊκού Μετώπου.

Συνεργάτες του προέδρου Μακρόν αναφέρουν ότι ο Μπαρνιέ διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την ικανότητα να συνάπτει συμμαχίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, όμως, σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Μακρόν έπαιξαν οι άριστες σχέσεις που διατηρεί ο Μπαρνιέ με τον γενικό γραμματέα του Μεγάρου των Ηλυσίων, Αλεξίς Κολέρ, ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του Μακρόν.

Ο γκωλικός πρώην επίτροπος, ο οποίος διαπραγματεύθηκε την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. για λογαριασμό των Βρυξελλών, είχε διεκδικήσει την αρχηγία των Ρεπουμπλικανών στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, ενώ σημαντικός λόγος της επιλογής του από τον Μακρόν είναι η παντελής έλλειψη προεδρικών φιλοδοξιών από τον Μπαρνιέ. Το 2021, σε μια προσπάθεια να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, ο Μπαρνιέ είχε υιοθετήσει ασυνήθιστα σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή στις ομιλίες του, ενώ οι αριστεροί αντίπαλοί του υπενθυμίζουν ότι ως νέος γκωλικός βουλευτής, το 1981, καταψήφισε το ιστορικό νομοσχέδιο των Σοσιαλιστών για την αποποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών πράξεων.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η ρυθμιστής των εξελίξεων στην Εθνοσυνέλευση, Μαρίν Λεπέν, επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση υπό τον Μπαρνιέ. Στο εσωτερικό της Εθνικής Συσπείρωσης, όμως, πολλές φωνές εξέφραζαν τη διαφωνία τους με την επιλογή Μπαρνιέ. «Πρόκειται για απολίθωμα. Είναι ανόητος», είπε χθες το πρωί στο δίκτυο France Inter ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Ζαν-Φιλίπ Τανγκί.

Το κόμμα της Λεπέν έχει θέσει όρο για την κοινοβουλευτική του στήριξη ή ανοχή, τη δέσμευση για προώθηση εκλογικής μεταρρύθμισης υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, τον περιορισμό της μετανάστευσης και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

«Οι εκλογές εκλάπησαν από τους Γάλλους», σχολίασε χθες ο επικεφαλής του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Πρόκειται για έναν πρωθυπουργό ο οποίος διορίστηκε με την άδεια και ίσως κατόπιν υπόδειξης της Εθνικής Συσπείρωσης. Καλώ σε μαζική κινητοποίηση εναντίον του διορισμού του», ανέφερε σε βίντεο ο Μελανσόν. Το Σάββατο διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε γαλλικές πόλεις από τον αριστερό συνασπισμό, καθώς και από φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν το «πραξικόπημα» του Μακρόν και την άρνησή του να διορίσει την τεχνοκράτη Λουσί Καστέ στο μέγαρο Ματινιόν.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, συνιστώσα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Ολιβιέ Φορ, έκανε λόγο για «δημοκρατική εκτροπή, με έναν πρωθυπουργό προερχόμενο από το τέταρτο σε δύναμη κόμμα της εθνοσυνέλευσης, το οποίο δεν συμμετείχε καν στο δημοκρατικό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς. Η Γαλλία εισέρχεται σε καθεστωτική κρίση».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το Σοσιαλιστικό κόμμα σημείωσε ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Μπαρνιέ, «η οποία δεν διαθέτει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση».

Ποιος είναι

Ο Μισέλ Μπαρνιέ γεννήθηκε στην ορεινή Ιζέρ, γιος προοδευτικής καθολικής μητέρας και πατέρα αγνωστικιστή και πολεμίου του ιερατείου. Σε ηλικία 14 ετών εντάσσεται στη νεολαία του γκωλικού κόμματος. «Νέος, είχε εμμονή με τον Τζον Κένεντι», λέει παλιός του φίλος.

Εκλέγεται συστηματικά στην Εθνοσυνέλευση από το 1981, δηλώνοντας ότι έχει «τριφτεί 13 φορές» στην κάλπη, για να νικήσει κάθε φορά. Αποφεύγει, όμως, να μνημονεύσει τη δεινή ήττα του το 2021 στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών από τον Λοράν Βοκιέζ.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τον θώκο αυτό, ο Μπαρνιέ είχε πει: «Πρέπει να ανακτήσουμε τη δικαστική μας αυτονομία και να μην υποταχθούμε στις διαταγές του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Οι δηλώσεις του αυτές είχαν προκαλέσει οργή στις Βρυξέλλες, με στελέχη της Ε.Ε. να τον κατηγορούν για κυνισμό και δημαγωγία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση