ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μισέλ Μπαρνιέ: Ενας πρωθυπουργός υπό (ακροδεξιά) επιτήρηση;

Ο νέος πρωθυπουργός «φαίνεται να πληροί τουλάχιστον το πρώτο κριτήριο που ζητήσαμε, δηλαδή κάποιον που σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις», σχολίασε η Μαρίν Λεπέν

Σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος σε μία από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει ζήσει η Γαλλία από το 1958 με φόντο τότε την αποαποικιοποίηση και τον ψυχρό πόλεμο, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέθεσε τη συνέχιση της πενταετούς θητείας του στα χέρια του ρεπουμπλικανού Μισέλ Μπαρνιέ διορίζοντάς τον πρωθυπουργό χθες Πέμπτη.

Μέχρι αργά το πρωί της ίδια ημέρας, συνομιλούσε ακόμη με τον πρώην πρωθυπουργό της κυβέρνησης των σοσιαλιστών, Μπερνάρ Καζνέβ, φερόμενο και ως φαβορί για τον πρωθυπουργικό θώκο. Τόσο ο Καζνέβ, όσο και ο Μπαρνιέ πάντως, αποτελούν «ενσαρκώσεις» του λεγόμενου παλιού κόσμου και των παλιών κομμάτων ενάντια στα οποία καταφέρονται παραδοσιακά οι Μακρονιστές, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η γαλλική Monde. Γεγονός που αναδεικνύει τις δυσκολίες και τους συμβιβασμούς όπου οδηγήθηκε αναπόφευκτα ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιδιώκοντας να αποφύγει τον κίνδυνο μομφής με την οποία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη η επόμενη κυβέρνηση άμεσα, ο Μακρόν επανήλθε στον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού για την πρωθυπουργία, σύμφωνα πάντα με τη Monde.

Ωστόσο, μόνο αφότου απέρριψε τον Μπερνάρ Καζνέβ, τον Ξαβιέ Μπερτράν από τη Δεξιά και τον Τιερί Μποντέ, πρόεδρο του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου, από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέτασε σοβαρά την περίπτωση Μπαρνιέ. Ο Μπαρνιέ πήγε με το ποδήλατο στο Μέγαρο των Ηλυσίων για το πρώτο του τετ-α-τετ με τον Γάλλο πρόεδρο.

Προερχόμενος πολιτικά από τον χώρο της γκωλικής Δεξιάς φέρεται να επωφελήθηκε από τη στάση της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), απέναντί του, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές αλλά και επικριτές του. Ο νέος πρωθυπουργός «φαίνεται να πληροί τουλάχιστον το πρώτο κριτήριο που ζητήσαμε, δηλαδή κάποιον που σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις», σχολίασε η Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση του διορισμού του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Είναι ένας άνθρωπος που δεν μίλησε ποτέ με εξωφρενικό τρόπο για την Εθνική Συσπείρωση, που δεν το εξοστράκισε ποτέ, είναι ένας άνθρωπος της συζήτησης», πρόσθεσε η Λεπέν, η οποία εξέφρασε παράλληλα τη χαρά της που «για πρώτη φορά» δεν είχε «έναν τρελό μεταναστευτή» στη θέση του πρωθυπουργού.

Αποτελώντας απαραίτητο κοινοβουλευτικό στήριγμα του Μακρόν, η Λεπέν έδωσε την προσωρινή έγκρισή της για τον διορισμό του Μπαρνιέ και θα αποτελέσει κλειδί για την επιβίωσή του, όπως σχολιάζει η Monde, ενώ η Figaro κάνει λόγο για «οργή» στο στρατόπεδο της Αριστεράς που καταγγέλει τον διορισμό ενός ανθρώπου «εξαρτώμενου από το RN».

Η επιρροή της Ακροδεξιάς

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), δέχτηκε πλήγμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις που της έδιναν προβάδισμα. Το κόμμα της, όχι μόνο δεν κέρδισε τις εκλογές, αλλά βρέθηκε στην τρίτη θέση πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, και το προεδρικό μπλοκ υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Η Αριστερά, για πρώτη φορά, συσπειρώθηκε για εμποδίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς και ανήλθε στην πρώτη εκλογική θέση. Ωστόσο, ο Μακρόν δεν μπόρεσε να προτείνει υποψήφιο που θα έδινε σάρκα και οστά στη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων και, ταυτόχρονα, θα άφηνε εκτός κυβέρνησης την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η Λεπέν δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά έχοντας εκλέξει 126 βουλευτές και έχοντας κερδίσει 11 εκατομμύρια ψήφους. Η στάση του κόμματός της είναι καθοριστική για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης και, πιθανότατα, και της προεδρίας της Δημοκρατίας. Η Λεπέν και το κόμμα της δεν είχαν ποτέ ξανά τόση επιρροή.

Κρίσιμη στιγμή

Ολα πάντως, ακόμα και το μέλλον του ίδιου του Μακρόν, του οποίου η θητεία λήγει επίσημα το 2027, παραμένουν ρευστά, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές.

Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης θα βρεθεί αντιμέτωπος με χρέος που εκτινάσσεται στα ύψη και έλλειμμα που υπολογίζεται στο 6,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2025, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Απέναντί του θα έχει και τις δυνάμεις της Αριστεράς, οι οποίες το Σάββατο προγραμματίζουν διαδήλωση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με το τριπλό σύνθημα: «μομφή, κινητοποίηση, καθαίρεση».

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι η Γαλλία περνάει «κρίσιμη» στιγμή και ότι θα πρέπει να δείξει και μεγάλο σεβασμό προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε μία προφανή αναφορά στην Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, αλλά, κυρίως, στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Ο Μπαρνιέ από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη μητέρα του, επικαλούμενος μία από τις συμβουλές που του έδινε πάντα: «Είμαστε σεχταριστές, όταν δεν είμαστε σίγουροι για τις ιδέες μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημόσια ασφάλεια και τη «μετανάστευση» ως θέματα προτεραιότητας για την κυβέρνησή του.

Με πληροφορίες από Le Monde, Le Figaro, AFP

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ