ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Η Ρωσία προωθεί συμφωνία για δωρεάν σιτηρά στην Αφρική με ενδιάμεσο την Τουρκία

Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλούνται οι Financial Times, η Ρωσία θα στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία και το Κατάρ θα πληρώσει το αντίτιμο

Kathimerini.gr

Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η Ρωσία φέρεται να προωθεί σχέδιο για την δωρεάν προμήθεια τους στην Αφρική με παράλληλο αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών προς αυτές τις αγορές.

Η πρόταση του Κρεμλίνου περιλαμβάνει τόσο το Κατάρ όσο και την Τουρκία, αλλά καμιά από τις δυο χώρες δεν έχει συμφωνήσει, μέχρι στιγμής, με το σχέδιο.

Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλούνται οι Financial Times, η Ρωσία θα στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία και το Κατάρ θα πληρώσει το αντίτιμο. Εν συνεχεία τα σιτηρά θα εξαχθούν από την Τουρκία στην Αφρική.

Ουκρανός διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες για τα σιτηρά έκανε λόγο για ένα «τριμερές μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Κατάρ», προσθέτοντας ότι «έγιναν προσπάθειες για να παγώσει».

Παράλληλα, η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει τις πόλεις-λιμάνια της Ουκρανίας από τότε που αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, για την οποία είχαν διαμεσολαβήσει ο ΟΗΕ και η Τουρκία και η οποία επέτρεψε την εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Η Ουκρανία περιέγραψε αυτές τις ενέργειες ως «προσπάθεια να καταστραφεί η ικανότητα παροχής τροφίμων στις χώρες του παγκόσμιου νότου».

Η Μόσχα αξιώνει τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων, για να αποδεχτεί την ανανέωση της συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία, εδώ και ένα χρόνο περίπου, απαιτεί να χαλαρώσουν οι κυρώσεις, ώστε να μπορεί να εξάγει ποσότητες σιτηρών και λιπασμάτων. Ο Πούτιν παραπονέθηκε μάλιστα αυτή την εβδομάδα ότι οι δυτικές χώρες εμπόδιζαν τις προσπάθειες της Μόσχας να στείλει δωρεάν λιπάσματα στην Αφρική.

Παράλληλα όμως το Κρεμλίνο θεωρεί «δέλεαρ» την προσφορά δωρεάν σιτηρών για τις φτωχότερες χώρες ενόψει της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής. Χρησιμοποιεί το ζήτημα για να συγκεντρώσει τη συμπάθεια του Τρίτου Κόσμου και να δημιουργήσει ένα διεθνές κύμα κατά των δυτικών κυρώσεων, σχολιάζουν οι FT.

Την ίδια ώρα όμως, χώρες της Αφρικής επικρίνουν την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει τη συμφωνία. Χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας έκανε λόγο «μαχαίρι στην πλάτη για τις παγκόσμιες τιμές επισιτιστικής ασφάλειας», όπως προειδοποίησε την Τρίτη το Υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας.

Αλλοι Αφρικανοί ηγέτες δέχονται πιέσεις από τις ΗΠΑ ώστε να καταδικάσουν τη Ρωσία για το ζήτημα των σιτηρών και να μην ταξιδέψουν στην Αγία Πετρούπολη. Αυτό τις βάζει σε μια ιδιότυπη ομηρία, καθώς χρειάζονται συχνά τόσο τη ρωσική όσο και την αμερικανική βοήθεια σε οικονομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X