ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φονικές συγκρούσεις στη Λιβύη

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην Τρίπολη μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων

Kathimerini.gr

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 146 τραυματίστηκαν στη χειρότερη ένοπλη σύγκρουση του τελευταίου χρόνου στην Τρίπολη της Λιβύης. Οι μάχες ξεκίνησαν τη νύχτα της Δευτέρας ανάμεσα στη διαβόητη Ταξιαρχία 444 και την Αλ-Ραντάα, όπως είναι ευρύτερα γνωστές οι Ειδικές Δυνάμεις Αποτροπής. Πρόκειται για δύο από τις δεκάδες παραστρατιωτικές οργανώσεις που διεκδικούν την εξουσία στη βορειοαφρικανική χώρα, ύστερα από την πτώση του τέως ηγέτη, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και την Τρίτη μέχρι χθες το απόγευμα, ενώ, όπως περιγράφει ανταποκριτής του δικτύου Reuters, πυκνοί καπνοί υψώνονταν πάνω από πολλές γειτονιές της Τρίπολης καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Ο εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας της πόλης, Μαλέκ Μερσίτ, δεν διευκρίνισε εάν οι νεκροί είναι μαχητές ή άμαχοι. Πάντως οι συγκρούσεις του τελευταίου τριημέρου υπήρξαν «απλωμένες» σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Εκκληση για αιμοδοσία

Ακόμη μία ένοπλη δύναμη, ο Μηχανισμός Υποστήριξης της Σταθεροποίησης, ανέπτυξε μαχητές και οχήματα στην Τρίπολη, αλλά δεν ενεπλάκη στις μάχες. Πτήσεις αναγκάστηκαν να αλλάξουν κατεύθυνση χθες από το Μιτίγκα προς αεροδρόμιο στη Μισράτα, περίπου 180 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με αεροπορικές εταιρείες και αξιωματούχους των δύο αεροδρομίων. Επιπλέον, το κεντρικό εμπορικό αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε τελείως τις πύλες του.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη εξέφρασε «ανησυχία» για τα γεγονότα και τις συνέπειες «για τους αμάχους», καλώντας να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση» και να γίνει «διάλογος». Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησαν επίσης να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Το λιβυκό υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία.

Ηδη στα τέλη Μαΐου οι Ειδικές Δυνάμεις Αποτροπής και η Ταξιαρχία 444 είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις, που πάντως είχαν απολογισμό μόνο μερικούς ελαφρά τραυματίες.

Η κατάσταση εκτονώθηκε μερικώς ύστερα από την απελευθέρωση του Μαχμούτ Χάμζα χθες το απόγευμα. Ο Χάμζα είναι ο διοικητής της Ταξιαρχίας 444 και βρισκόταν υπό αιχμαλωσία από τις δυνάμεις της Αλ- Ραντάα. Ο Χάμζα παραδόθηκε στον Μηχανισμό Υποστήριξης της Σταθεροποίησης, αφού στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών οι συγκεκριμένες δυνάμεις ασφαλείας τήρησαν στάση ουδετερότητας.

Η χώρα έγινε πεδίο σχεδόν ασταμάτητων συγκρούσεων ύστερα από τη νατοϊκής έμπνευσης και υποστήριξης «επανάσταση» που οδήγησε στη δολοφονία του Καντάφι το 2011. Η Ταξιαρχία 444 υποστηρίζεται από το υπουργείο Αμυνας της χώρας και φημολογείται ότι είναι η πιο πειθαρχημένη ένοπλη οργάνωση της χώρας. Εχει υπό τον έλεγχό της σημαντικά κομμάτια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νοτίων προαστίων της Τρίπολης.

Η Αλ-Ραντάα είναι επίσης μια δυνατή, ακραία, συντηρητική ομάδα που αποτελείται από τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης. Κατέχει το κέντρο και τα ανατολικά της πρωτεύουσας, την αεροπορική βάση Μιτίγκα, το πολιτικό αεροδρόμιο και μία φυλακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση