ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκή περιοδεία Ζελένσκι

Αποθέωση στη βρετανική Βουλή, συνάντηση με Μακρόν και Σολτς στο Παρίσι και συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: Reuters

Η πίεση στους ισχυρούς της Ευρώπης για ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών, στην Ουκρανία είναι ο βασικός στόχος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο δεύτερο ταξίδι του εκτός συνόρων από την έναρξη του πολέμου, ύστερα από την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, ήταν το Λονδίνο, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος αποθεώθηκε στην κοινή σύνοδο της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων, στο Γουεστμίνστερ. Σε μια συμβολική χειρονομία, δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων ένα κράνος Ουκρανού πιλότου που έφερε την επιγραφή «Εχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατεύσουμε». Η πράξη μιλούσε από μόνη της, αλλά ο Ζελένσκι φρόντισε να διατυπώσει και ρητά το αίτημα της χώρας του: «Απευθύνομαι σ’ εσάς και σε όλο τον κόσμο με τις απλές, αλλά εξαιρετικής σπουδαιότητας λέξεις: δώστε μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τα φτερά της ελευθερίας».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως κι εκείνες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, δεν θεωρούν ορθή κίνηση, σε αυτή τη φάση, την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αν και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τους προσεχείς μήνες. Χθες, κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο ανέφερε ότι η Βρετανία προτίθεται να αρχίσει να εκπαιδεύει το συντομότερο δυνατόν Ουκρανούς πιλότους σε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι αν τελικά αποφασιστεί η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, αυτό θα αφορά μια «μακροπρόθεσμη» και όχι άμεση προοπτική.

Στη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Λονδίνο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον βασιλιά Κάρολο. Το απόγευμα κατευθύνθηκε προς το Παρίσι, όπου είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Ελιζέ. Σήμερα, ο Ουκρανός ηγέτης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η παροχή ακόμη ισχυρότερων οπλικών συστημάτων από τους Ευρωπαίους αποτελεί τον κεντρικό στόχο του, τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός εντείνει στο κατακόρυφο τις προσπάθειές του για την κατάληψη ολόκληρης της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάρριψη του Boeing

Στο μεταξύ, η διεθνής ομάδα ανακριτών που ερευνούσε την κατάρριψη της πτήσης των Μαλαισιανών Αερογραμμών ΜΗ17 το 2014, ενώ το μοιραίο Boeing πετούσε πάνω από τμήμα της Ουκρανίας που ήλεγχαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές, ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες ερευνών στη Χάγη, έπειτα από οκτώμισι χρόνια. Οπως ανακοίνωσε η Ολλανδή εισαγγελέας Ντίγκνα φαν Μποετσελάρ, η ομάδα συγκέντρωσε «σοβαρές ενδείξεις» ότι ο Πούτιν ενέκρινε προσωπικά τον εφοδιασμό των ρωσόφωνων ανταρτών με αντιαεροπορικούς πυραύλους σαν και αυτόν που προκάλεσε την κατάρριψη. Ωστόσο, οι εν λόγω ενδείξεις δεν συνιστούν κατηγορηματική απόδειξη εμπλοκής του Ρώσου προέδρου, επομένως δεν μπορούν να στηρίξουν ποινική δίωξή του από διεθνές δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση