Την πρώτη άμεση εμπλοκή μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου φέρεται να συνιστά το συμβάν με τη διαφαινόμενη σύγκρουση ενός ρωσικού μαχητικού κι ενός αμερικανικού drone.
Όμως, τι ακριβώς συνέβη και ποια ήταν τα εμπλεκόμενα αεροσκάφη;
Τι συνέβη και γιατί έχει σημασία;
Το αποχαρακτηρισμένο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο την Πέμπτη, δείχνει ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 Flanker να κάνει δύο περάσματα σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το αμερικανικό drone, απορρίπτοντας επάνω του καύσιμο – μια τακτική παρενόχληση που οι Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν έχουν δει στο παρελθόν.
Στο δεύτερο δε πέρασμα, το Su-27 περνά τόσο κοντά από το MQ-9 Reaper ώστε η εικόνα για λίγο διακόπτεται, υποδεικνύοντας σύγκρουση. Όταν η κάμερα επανέρχεται, διακρίνεται λυγισμένος ένας έλικας, ζημιά αρκούντως σοβαρή ώστε η αμερικανική διοίκηση πολεμικής αεροπορίας να καταρρίψει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
JUST IN - U.S. releases a video showing the collision of the Russian fighter jet with the MQ-9 Reaper drone over the Black Sea.pic.twitter.com/MHuGIUkxyL
— Disclose.tv (@disclosetv) March 16, 2023
Την Τετάρτη, υπήρξαν σπάνιες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ υπουργών Άμυνας Ρωσίας και ΗΠΑ καθώς και των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων ώστε να συζητηθεί το θέμα, καθώς πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη σύγκρουση αμερικανικού και ρωσικού (ή σοβιετικού) αεροσκάφους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν πως το υλικό «επιβεβαιώνει πλήρως» μια σύγκρουση και απόρριψη καυσίμου, προσθέτοντας πάντως πως δεν επιβεβαιώνεται αν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια του πιλότου και αν υπήρχε πρόθεση να χτυπηθεί το Reaper.
«Υπάρχει ένα μοτίβο συμπεριφοράς τελευταία όπου παρατηρούνται λίγο πιο επιθετικές ενέργειες από τους Ρώσους» σημειώνει ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Μίλεϊ, είναι σαφές πως η αναχαίτιση και η παρενόχληση του drone από τα ρωσικά μαχητικά ήταν σκόπιμη, ωστόσο άγνωστο παραμένει αν οι Ρώσοι πιλότοι είχαν πρόθεση να το χτυπήσουν, καθώς η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να θέσει κι εκείνους σε κίνδυνο.
Τι υποστηρίζει η Ρωσία;
Προτού το Πεντάγωνο δώσει στη δημοσιότητα το υλικό, η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε σύγκρουση, λέγοντας πως το drone κατέπεσε μετά από «απότομους ελιγμούς» και μια πτήση «προκλητικά» κοντά στον ρωσικό εναέριο χώρο της Κριμαίας – που η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Καθώς πλησιάζει το ρωσικό μαχητικό το αμερικανικό drone, φαίνεται να απορρίπτει καύσιμα – Πηγή: ΑΡ
Όπως δε διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού στον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, οι πτήσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στις ακτές της Κριμαίας «είναι φύσει προκλητικές» και μπορούν να οδηγήσουν σε «κλιμάκωση στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας».
Τι είδους drone ενεπλάκη στο συμβάν;
Το MQ-9 Reaper είναι ένα μεγάλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατασκευής General Atomics. Ο χειρισμός του γίνεται εξ αποστάσεως από δύο άτομα, έναν πιλότο κι ένα μέλος πληρώματος που έχει την ευθύνη για τους αισθητήρες και τα όπλα.
Το αεροσκάφος έχει μήκος 11 μέτρων και άνοιγμα φτερών πάνω από 22 μέτρα. Σύμφωνα με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, κύριος στόχος του είναι «η συλλογή πληροφοριών», ενώ έχει τη «μοναδική δυνατότητα» πληγμάτων ακριβείας κατά «ευαίσθητων στόχων κρίσιμης σημασίας».
Τα Reaper μπορούν να φέρουν οπλισμό 16 πυραύλων Hellfire, όσο και το οπλικό φορτίο ενός ελικοπτέρου Απάτσι.
To MQ-9 πετά πάνω από το USS Coronado κατά τη διάρκεια άσκησης στον Ειρηνικό, το 2021 – Πηγή: ΑΡ
Όπως και άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν τη δυνατότητα πτήσης σε υψόμετρο 15.000 ποδών (15 χλμ.) και μπορούν να παραμείνουν πάνω από στόχους για περίπου 24 ώρες. Το βασικότερο, όμως, πλεονέκτημά τους είναι πως έχουν αυτές τις δυνατότητες με το πλήρωμα πτήσης τους καθηλωμένο στο έδαφος και μακριά από τους κινδύνους του μετώπου, ή κάποιας ζώνης μαχών.
Εχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;
Δεν είναι η πρώτη φορά που ρωσικό αεροσκάφος πετά σε εξαιρετική εγγύτητα σε αμερικανικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το 2020, ρωσικά μαχητικά πέρασαν μπροστά από ένα αμερικανικό Β-52 που πετούσε πάνω από την περιοχή, σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τη μύτη του βομβαρδιστικού, προκαλώντας αναταράξεις.
Ρωσικά αεροσκάφη έχουν εκτελέσει χαμηλές πτήσεις κοντά σε αμερικανικά πολεμικά σκάφη, κατά τη διάρκεια γυμνασίων στη Μαύρη Θάλασσα. Συγκεκριμένα, το 2021, μαχητικά της Μόσχας πέταξαν εξαιρετικά κοντά από το αντιτορπιλικό USS Donald Cook, που συμμετείχε σε μεγάλη άσκηση στην περιοχή.
Πηγή: Guardian