ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εσπευσμένη σύνοδος στο Παρίσι ενόψει των συνομιλιών ΗΠΑ – Ρωσίας

Η ατζέντα είναι ενιαία και αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τερματισμό της

Kathimerini.gr

Πυρετώδεις προετοιμασίες για δύο παράλληλα και διπλωματικά κρίσιμα γεγονότα για την Ευρώπη, καθώς και πλήθος συναντήσεων υψηλού επιπέδου είναι σε εξέλιξη από νωρίς σήμερα Δευτέρα.

Το ένα θα λάβει χώρα στη Γαλλία, αργότερα σήμερα, με τη συμμετοχή μικρής ομάδας Ευρωπαίων ηγετών και το άλλο στη Σαουδική Αραβία, όπου κατευθύνονται οι κορυφαίοι Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες, οι οποίοι αναμένεται να έχουν συναντήσεις αύριο Τρίτη.

Η ατζέντα είναι ενιαία και αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον τερματισμό της. Ωστόσο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως στην Ευρώπη επικρατεί αγωνία για τις εξελίξεις, κάτι που αποδεικνύεται από την εσπευσμένη σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στη σκιά της πίεσης Τραμπ για προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, χωρίς ευρωπαϊκό ρόλο στις συνομιλίες.

Ρούμπιο και Λαβρόφ στο Ριάντ

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και άλλοι βασικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον βοηθό του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.

Το Κίεβο δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ουκρανική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, BBC.

Ο Λαβρόφ από πλευράς του, δήλωσε ότι δεν βλέπει ρόλο για την Ευρώπη σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν ξέρω τι θα έκαναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν πρόκειται να “παρακαλέσουν” για πάγωμα της σύγκρουσης -ενώ… στην πραγματικά εννοούν συνέχιση του πολέμου- τότε γιατί να τους καλέσουν [Ευρωπαίους];», ανέφερε.

Εσπευσμένες συνομιλίες Ευρωπαίων

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι, εσπευσμένες συνομιλίες Ευρωπαίων ηγετών με συμμετοχή ηγετών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, καθώς, των επικεφαλής του Συμβούλιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και άλλων – θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα το απόγευμα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η σημερινή σύνοδος έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ωθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πριν από τη συνάντηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι το Λονδίνο είναι «έτοιμο και πρόθυμο» να τοποθετήσει βρετανικά ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Γερμανία και Σουηδία ανέφεραν επίσης ότι προτίθενται να στείλουν δικές τους δυνάμεις για να ενισχύσουν το Κίεβο.

Σε άρθρο στην Daily Telegraph, ο Στάρμερ έκανε λόγο για ιστορική στιγμή «όσον αφορά τη συλλογική ασφάλεια της ηπείρου μας».

«Δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας. Είναι υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη συνολικά. Η διασφάλιση διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς και της κυριαρχίας της είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον», τόνισε.

Συμφώνησε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία δαπανά περίπου το 2,3% του ΑΕΠ για την άμυνα και έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες σε 2,5%, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για αυτό.

«Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες -και θα το κάνουμε – η υποστήριξη των ΗΠΑ θα παραμείνει κρίσιμη και η εγγύηση των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για διαρκή ειρήνη, γιατί μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να επιτεθεί ξανά», τόνισε ο Στάρμερ.

Οι στρατιωτικές δαπάνες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Παρίσι. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία οι ευρωπαϊκές χώρες να ξοδεύουν το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ ο τρέχων στόχος του ΝΑΤΟ δεν ξεπερνά το 2%.

Στην Πολωνία ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατευθύνεται προς την Πολωνία για να ξεκινήσει συνομιλίες με έναν από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου.

«Ο στρατηγός Κιθ Κέλογκ θα είναι καλεσμένος του (Πολωνού) προέδρου Α. Ντούντα στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο», δήλωσε συνεργάτης του προέδρου, στο ραδιόφωνο RMF FM τη Δευτέρα.

Οπως τόνισε ο ίδιος, οι συνομιλίες ξεκίνησαν από την «αμερικανική πλευρά».

Το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι ο Κέλογκ δεν θα ήταν παρών στη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία.

Ο στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, ο οποίος έχει επίσης σύνορα 529 χιλιομέτρων με την εμπόλεμη χώρα, στέλνει επίσης εκπρόσωπο στο Παρίσι σήμερα για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ουκρανίας με Ευρωπαίους συναδέλφους του.

«Υπέρ του πολέμου, κατά του Τραμπ»

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε πάντως τους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται στο Παρίσι ότι «συγκεντρώνονται για να αποτρέψουν μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία».

Ο Πέτερ Σιγιάρτο ισχυρίστηκε ότι «ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά», κάνοντας λόγο για «απογοητευμένους Ευρωπαίους ηγέτες υπέρ του πολέμου, κατά του Τραμπ».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Καζακστάν, Μουράτ Νουρτλέου, από την Αστάνα, «χαιρέτισε την επανέναρξη του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου». «Με χαρά και ανακούφιση μάθαμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν εκτενώς», τόνισε ακόμη.

Θα υπάρξει ενιαία απάντηση;

Με φόντο τις διαφορές και τον διχασμό των Ευρωπαίων ηγετών, το ερώτημα που τίθεται είναι το αν «μπορεί η Ευρώπη, υπό πίεση, να αφήσει στην άκρη τις πολιτικές διαφορές και τις οικονομικές ανησυχίες στο εσωτερικό, δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο ως προς τις δαπάνες για την ασφάλεια και το μέλλον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αποστολής στρατευμάτων εκεί – για να διασφαλίσει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επισημαίνει το βρετανικό δίτκυο BBC.

Ο συναγερμός έρχεται σε δύσκολη στιγμή, σχολιάζει από πλευράς της η αμερικανική Wall Street Journal. Η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και φαίνεται πως δεν θα έχει σταθερή κυβέρνηση για μήνες. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση μειοψηφίας είναι ευάλωτη, ενώ κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, είχαν επιδιώξει να ρίξουν τους τόνους με τη Μόσχα ακόμη και πριν από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τις δυσκολίες, «όλοι καταλαβαίνουν ότι τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, και το μόνο ερώτημα είναι αν το τράνταγμα θα είναι αρκετό για να ξυπνήσει ο ασθενής», τόνισε ο Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας. «Ανησυχώ ότι το τράνταγμα μπορεί απλώς να σκοτώσει τον ασθενή», πρόσθεσε.

Η σύνοδος αποτελεί για την Ευρώπη μικρό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι είναι ανεκτίμητος εταίρος, επισημαίνουν αναλυτές.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει η Ευρώπη να δαπανά και να κάνει περισσότερα για τη δική της άμυνα, καθώς και να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Την ίδια στιγμή, σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας σημειώθηκαν έκτακτες διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Ουκρανός βουλευτής ανέφερε ότι δεν φαίνεται η Ρωσία να θέλει καθόλου ειρήνη.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από πλευράς του, ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε 90 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη το βράδυ της Κυριακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση