ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: «Είμαι οικονομολόγος - Δεν συνιστά ο πληθωρισμός ανυπέρβλητη απειλή»

Επισήμως οι τιμές στην Τουρκία καλπάζουν με ρυθμό άνω του 80% σε ετήσια βάση

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μια «ανυπέρβλητη οικονομική απειλή», προσθέτοντας ότι θα αρχίσει να μειώνεται στο τέλος του έτους αφού εκτινάχθηκε σε περισσότερο από 80% τον Αύγουστο, ενώ δήλωσε και… οικονομολόγος.

Στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος του κ. Ερντογάν, η Τουρκία μείωσε σταδιακά τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στα τέλη του περασμένου έτους, πυροδοτώντας νομισματική κρίση. Τα μείωσε κατά άλλες 100 μονάδες βάσης στο 13% τον Αύγουστο.

Η απότομη πτώση της λίρας, κατά 44% πέρυσι και άλλο 27% μέχρι στιγμής φέτος, εκτόξευσε τις τιμές και, μαζί με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων παγκοσμίως, ώθησε τον πληθωρισμό σε υψηλά 24 ετών.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι μια ανυπέρβλητη οικονομική απειλή. Είμαι οικονομολόγος», ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν είναι οικονομολόγος βάσει κατάρτισης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μετά το τέλος του έτους. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι οικονομολόγοι, οι οποίοι λένε ότι ο ετήσιος αριθμός θα μειωθεί από τον Δεκέμβριο, δεδομένων των απότομων αυξήσεων των τιμών την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες απειλούνται από πληθωρισμό 8%-9%, ενώ η Τουρκία ήταν γύρω στο 80%.

«Τα ράφια δεν είναι άδεια στις αγορές της χώρας μου. Αλλά τα ράφια είναι άδεια ακόμη και στις ΗΠΑ, είναι άδεια στη Γαλλία, είναι άδεια στη Γερμανία. Οι πολίτες μου μπορούν να βρουν όποιο είδος προϊόντος επιθυμούν στην αγορά”, είπε, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που κοινοποίησε η τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία δηλώνει ότι στοχεύει να μειώσει τον πληθωρισμό ανατρέποντας πρώτα τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της σε πλεόνασμα.

Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας και η πιθανή επιβράδυνση των εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο, κατέστησαν αυτόν τον στόχο σχεδόν ανέφικτη φέτος. Η Άγκυρα δεν βλέπει πλεόνασμα τα επόμενα τρία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ