ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίθεση σε ΜΚΟ: Η διεθνής κοινότητα ζητεί εξηγήσεις από το Ισραήλ - Το μήνυμα Νετανιάχου

Επτά μέλη της WCK έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία διαχειριζόταν μεγάλο μέρος των τροφίμων που φτάνουν στη Γάζα

Kathimerini.gr

Ειρήνη Κοσμά

«Αυτό συμβαίνει σε καιρό πολέμου. Το εξετάζουμε διεξοδικά, είμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις (των αλλοδαπών μεταξύ των νεκρών) και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απαντώντας στις διεθνείς εκκλήσεις για εξηγήσεις.

Εξέφρασε παράλληλα θλίψη για τη δολοφονία, σε ισραηλινό χτύπημα, επτά ανθρώπων που εργάζονταν στην οργάνωση World Central Kitchen (WCK) στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό τραγικό και ακούσιο.

Η WCK είχε ανακοινώσει, λίγες ώρες νωρίτερα και μετά τον θάνατο των μελών της, ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στη Γάζα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της WCK, Εριν Γκορ, γνωστοποίησε ότι τα μέλη της οργάνωσης χτυπήθηκαν τη στιγμή που «κινούνταν σε ζώνη χωρίς συγκρούσεις με δύο θωρακισμένα αυτοκίνητα που έφεραν το λογότυπο WCK και ακόμα ένα όχημα».

Παρά τον συντονισμό των κινήσεων με τον ισραηλινό στρατό, η συνοδεία χτυπήθηκε, καθώς απομακρυνόταν από αποθήκη, έχοντας μόλις ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας, που είχε μεταφερθεί στη Γάζα μέσω θαλάσσιας διαδρομής.

«Δεν πρόκειται για επίθεση κατά της WCK, αλλά για επίθεση κατά όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσφέρουν υπηρεσίες σε τρομερές συνθήκες, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως πολεμικό όπλο. Αυτό είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε η Γκορ.

Οπως ανακοίνωσε η οργάνωση, οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν Αυστραλοί, Πολωνοί, Βρετανοί, Παλαιστίνιοι και δύο υπήκοοι ΗΠΑ – Καναδά.

«Είμαι συντετριμμένη και νιώθω αποτροπιασμό που χάσαμε όμορφες ζωές σήμερα εξαιτίας μιας στοχευμένης επίθεσης από τις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ακόμη η Γκορ.

«Ειλικρινή θλίψη» εξέφρασε ο ισραηλινός στρατός

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν «ενδελεχή έρευνα». «Ο ισραηλινός στρατός καταβάλλει εκτεταμένες προσπάθειες για να επιτρέψει την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και συνεργάζεται στενά με τη WCK στις ζωτικές προσπάθειές της να παράσχει τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε παράλληλα «ειλικρινή θλίψη» για τον θάνατο των επτά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας από επίθεση, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτήν.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί από «ανεξάρτητο, επαγγελματικό και ειδικό σώμα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Είπε ακόμη ότι μίλησε με τον ιδρυτή της WCK, σεφ Χοσέ Αντρές, και του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια. «Εκφράζουμε επίσης ειλικρινή θλίψη στα συμμαχικά μας έθνη που κάνουν και συνεχίζουν να κάνουν τόσο πολλά για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη», τόνισε.

Διεθνείς εκκλήσεις για «ενδελεχή έρευνα»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε «ενδελεχή έρευνα» για τους θανάτους των επτά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε την επιδρομή, η οποία, όπως τόνισε, «ενισχύει την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση στον θύλακο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε επίσης «πλήρη και διαφανή εξήγηση» από το Ισραήλ για τον θάνατο των επτά εργαζομένων, μεταξύ των οποίων Βρετανός υπήκοος.

«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά αναστατωμένοι» για το πλήγμα, ανέφερε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Εϊντριεν Γουότσον. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται», ανέφερε παροτρύνοντας το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα για το συμβάν.

Κύπρος: Ο θαλάσσιος διάδρομος παραμένει ανοιχτός

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι η οργάνωση World Central Kitchen ήταν «κρίσιμος εταίρος» στην πρωτοβουλία να ενισχυθεί η βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για παροχή βοήθειας στη Γάζα», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έπειτα από συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο στη Γάζα θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Αποτυχία στην παροχή βοήθειας

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση στη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί έπειτα από μήνες μαχών που έχουν ερημώσει μεγάλο μέρος του θυλάκου και έχουν αναγκάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Τα Ηνωμένα Εθνη και άλλες διεθνείς οργανώσεις έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για παρεμπόδιση της διανομής βοήθειας με γραφειοκρατικά εμπόδια και για αποτυχία να διασφαλίσει τη διανομή τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Φεβρουαρίου, περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιμένοντας να παραλάβουν τρόφιμα.

Η Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι το κύριο πρόβλημα με τη διανομή τροφίμων είναι η στόχευση των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας από το Ισραήλ.

Μετά το τελευταίο περιστατικό, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η επίθεση είχε στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών με σκοπό να αποτρέψει τις αποστολές τους.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει βασικές προμήθειες τροφίμων στον παλαιστινιακό πληθυσμό και να σταματήσει την εξάπλωση της πείνας.

Σε απάντηση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς για «αποτυχία» σχετικά με τα προβλήματα παροχής βοήθειας σε πεινασμένους ανθρώπους στη Γάζα, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν την υλικοτεχνική ικανότητα να εκτελέσουν τη δουλειά τους.

Παρέμβαση Σάντσεθ

Στον απόηχο της επίθεσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αφού προέτρεψε το Ισραήλ να διευκρινίσει τις συνθήκες της επίθεσης εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, τόνισε: «Είναι επείγον το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως ζητούν διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος σε ανάρτησή του δήλωσε «τρομοκρατημένος» από την επίθεση στα μέλη της WCK, επισκέπτεται την Ιορδανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει τη σύγκρουση στη Γάζα και τις επιχειρηματικές συνεργασίες στην περιοχή.

Τη Δευτέρα, γνωστοποίησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην περιοδεία, ότι η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος μέχρι τον Ιούλιο.

Το χτύπημα και το πρωτοσέλιδο

Σύμφωνα με την Cogat, το ισραηλινό όργανο του υπουργείου Αμυνας που είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα, η WCK ήταν υπεύθυνη για το 60% της μη κυβερνητικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα.

Η WCK ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι είχε σερβίρει περισσότερα από 42 εκατ. γεύματα σε ανθρώπους στη Γάζα από τον Οκτώβριο και ότι ήταν έτοιμη να προσφέρει περισσότερα από ένα εκατ. ακόμα.

Η οργάνωση έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο για την παροχή εκατοντάδων τόνων τροφίμων στους κατοίκους της Γάζας που μεταφέρθηκαν με πλοίο στον παλαιστινιακό θύλακο τον Μάρτιο.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας διά θαλάσσης, προκειμένου να αυξήσουν τις ποσότητες τροφίμων που εισέρχονται στην περιοχή, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Η World Central Kitchen δημιουργήθηκε από τον Αντρές και τη σύζυγό του Πατρίτσια το 2010, αρχικά για την παροχή τροφής στους επιζώντες μεγάλου σεισμού στην Αϊτή.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τους θανάτους των μελών της WCK, ο Αντρές κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «να σταματήσει να δολοφονεί αδιακρίτως».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X