ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Δεν πρόκειται να σταματήσει η «Αμάλθεια»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε όλους τους παράγοντες στην περιοχή για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΚΥΠΕ

Δεν πρόκειται να σταματήσει ο ανθρωπιστικός διάδρομος Αμάλθεια, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Καταδικάζοντας τα γεγονότα στη Γάζα όπου μέλη της ΜΚΟ World Central Kitchen σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στο ΚΣΕΔ Λάρνακας, είπε ότι τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν αλλά να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για αποστολή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα καταδικάζοντας την επίθεση, είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε όλους τους παράγοντες στην περιοχή για κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν.

Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Ευρωβουλής στο Κυπριακό.

Επίσης ανέφερε ότι για το θέμα των παράτυπων μεταναστών, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να εγκρίνει μεγάλο νομοθετικό πακέτο που θα περιλαμβάνει και προτάσεις από την Κύπρο για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Στις δηλώσεις του στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στις εγκαταστάσεις του οποίου νωρίτερα ξεναγήθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το World Central Kitchen αποτελεί έναν από τους βασικούς εταίρους της Κύπρου στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον οργανισμό αλλά και στους οικείους των θυμάτων, καλώντας παράλληλα για την εις βάθος διερεύνηση του περιστατικού.

Πρόσθεσε ότι «το τραγικό συμβάν δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει αλλά θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για παροχή περισσότερης βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να είναι απλώς παρατηρητής στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά έχουμε ευθύνη να δράσουμε και να έχουμε πρωτοβουλίες μαζί με τους εταίρους μας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος και να αρχίσει η πολιτική διαδικασία για μια διαρκή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβούλιου Ασφαλείας των ΗΕ».

Είπε επίσης ότι η Κύπρος ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει περισσότερο με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και έχει εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονές της στοχεύει να ανταποκριθεί στην ηθική της υποχρέωση για άμβλυνση των δεινών των άμαχων στη Γάζα και προς το σκοπό αυτό εργάζεται μαζί με τους εταίρους της, τα ΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και άλλους, επισημαίνοντας ότι η ασφαλής διανομή της βοήθειας είναι επιβεβλημένη και πρέπει να διασφαλιστεί.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η πρωτοβουλία Αμάλθεια δεν αποτελεί υποκατάστατο άλλων οδών μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά είναι συμπληρωματική σε αυτές.

«Έχουμε ήδη αποστείλει τα πρώτα δύο φορτία με εκατοντάδες τόνους βοήθειας απευθείας στη Γάζα, μέσω της στενής μας συνεργασίας και με τα ΗΑΕ. Επιπλέον, σε συνεργασία με εταίρους και ενδιαφερόμενους εργαζόμαστε ώστε η βοήθεια προς τη Γάζα να καταστεί πιο σταθερή και προβλέψιμη», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Αμάλθεια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης για δημιουργία προσωρινής αποβάθρας που θα επιτρέψει τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή του συνάντηση με την κ. Μέτσολα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας ότι την ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε σε δύο βδομάδες άλλο ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για πρόοδο σε αυτό το θέμα με μια βήμα με βήμα προσέγγιση, νοουμένου ότι η Τουρκία θα εμπλακεί εποικοδομητικά σε όλες τις πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ, που αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό για τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας».

Είπε ακόμη ότι αντάλλαξαν απόψεις με την κ. Μέτσολα για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές Σύρων από τον Λίβανο, κάτι που χαρακτήρισε βαθιά ανησυχητικό.

«Καταλαβαίνω πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, αλλά το να εξάγει μετανάστες στην Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η απάντηση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταθεί δίπλα στην Κύπρο κατά απτό τρόπο σε σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων από το Μεταναστευτικό.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτεται κράτη μέλη κυρίως με στόχο την προσέλευση των νέων στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι και ίδιος προβαίνει σε προσπάθειες προς αυτό τον σκοπό, και εξήρε το πετυχημένο έργο και τη συμβολή της κ. Μέτσολα στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στηρίζει, όπως είπε, τον αγώνα της Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την πρωτοβουλία Αμάλθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, ερωτηθείς αν το τραγικό κτύπημα κατά των εργαζομένων της WCK θα επηρεάσει τον θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί για όσο υπάρχουν οι ανάγκες των αμάχων.

Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί την πρώτη πύλη της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, σημειώνοντας ότι αυτό που βλέπουμε εδώ με την πρωτοβουλία Αμάλθεια «είναι ακριβώς η μετάφραση των ευρωπαϊκών αξιών, αλληλεγγύη, ειρήνη, ενωμένοι στoν κοινό μας ανθρωπισμό».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να προστατεύονται.

Η κ. Μέτσολα χαιρέτισε την πρωτοβουλία Αμάλθεια, σημειώνοντας απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «εκτιμούμε τα μέγιστα την ηγετική σας στάση και την προσωπική σας δέσμευση να μετατρέψετε αυτή την πρωτοβουλία σε επιτυχία, σε πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι αυτή η ηγετική στάση αποτελεί παράδειγμα για την Ευρώπη αλλά και διεθνώς, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες ηγεσίες και ότι οι ιδέες δεν βασίζονται στη γεωγραφία, όπως αποδεικνύει η Κύπρος καθημερινώς.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Μέτσολα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για επίτευξη προόδου, υπό την αιγίδα των ΗΕ, σημειώνοντας πως η προσωπική προσήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς αυτή την κατεύθυνση τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η κ. Μέτσολα είπε ότι σύντομα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί του σχετικού άνευ προηγουμένου νομοθετικού πακέτου, κάτι που αποτελεί αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών, περιλαμβανομένων των Κυπρίων, από το 2019.

Τέλος, επεσήμανε τη μεγάλη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που έχει «την Ευρώπη στην καρδιά του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση