ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν

Συναντήσεις με δεκάδες ξένους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της ομάδας χωρών BRICS στο Καζάν

REUTERS, TASS

Το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός που έχει διαδραματιστεί ποτέ επί ρωσικού εδάφους». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Γιούρι Ουσάκοφ, κορυφαίος σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τη σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στο Καζάν, ρωσική πόλη στις όχθες του Βόλγα.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ηγέτης της χώρας που συμπληρώνει την αρχική πεντάδα των BRICS, δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στη σύνοδο λόγω τραυματισμού του στο κεφάλι λίγο πριν αναχωρήσει για το Καζάν. Μέχρι το τέλος της συνόδου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να συναντηθεί με περισσότερους από 20 ξένους ηγέτες, κάτι που θα αποτελέσει απάντηση στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν τον διεθνή διπλωματικό εξοστρακισμό του λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Εχοντας διευρυνθεί με το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθοπία και τα Εμιράτα στις αρχές του τρέχοντος χρόνου, η ομάδα BRICS προβάλλεται από τη Ρωσία και την Κίνα ως η φωνή του Παγκόσμιου Νότου, αντίβαρο στην ηγεμονία της Δύσης στις διεθνείς σχέσεις. Με τη σημερινή σύνθεσή της, αντιπροσωπεύει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ προβλέπεται η περαιτέρω διεύρυνσή της με την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μαλαισία, που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις ένταξης.

Ο «αγαπητός φίλος» Σι

Υποδεχόμενος τον «αγαπητό φίλο» του Σι Τζινπίνγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η συνεργασία Ρωσίας – Κίνας αποτελεί βασικό κινητήρα για τη δημιουργία μιας νέας, πιο δίκαιης, διεθνούς τάξης πραγμάτων. Νωρίτερα, στη συνάντησή του με τον Ναρέντρα Μόντι, είχε εξάρει την «ξεχωριστή στρατηγική συνεργασία» της χώρας του με την Ινδία. Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και προσφέρθηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις προϋποθέσεις ειρήνευσης στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να ανταλλάξει τα εδάφη που κατέλαβε ο στρατός του σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης. Οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια «είναι πλέον μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας της χώρας του στην Ευρώπη πρέπει να ληφθούν υπόψη ενόψει της όποιας διαπραγμάτευσης.

Ενας από τους πιο φιλόδοξους στόχους της Ρωσίας στη φετινή σύνοδο κορυφής είναι να υιοθετήσουν οι BRICS ένα νέο σύστημα διεθνών πληρωμών, που θα παρακάμπτει το παγκόσμιο τραπεζικό δίκτυο SWIFT από το οποίο έχει αποκλειστεί η Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Παλιότερες ιδέες για δημιουργία κοινού νομίσματος των BRICS, έστω και ως ενιαίας συναλλαγματικής μονάδας, δεν βρήκαν συνέχεια καθώς οι χώρες που συγκροτούν την εν λόγω ομάδα έχουν σε αρκετά σημεία αποκλίνοντα συμφέροντα και στρατηγικές.

Σήμερα αναμένεται να ταξιδέψει στο Καζάν και να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οπως σημείωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, σχέδιο για τη δημιουργία στην Τουρκία κόμβου μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Την ιδέα διατύπωσε για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος το 2022 ύστερα από το σαμποτάζ στους ρωσογερμανικούς αγωγούς Nord Stream, που τον ώθησαν να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, με την Τουρκία να προαλείφεται για τον ρόλο της χώρας-κόμβου, αντικαθιστώντας τη Γερμανία. Στη σημερινή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην ομάδα των BRICS.

Αντιδράσεις για Γκουτέρες

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022. Η είδηση δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ από τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λάθος επιλογή» του γενικού γραμματέα την απόφασή του να πάει στο Καζάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση