ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το προφίλ των αναποφάσιστων που θα κρίνουν τον νικητή

Με τις δημοσκοπήσεις να προδικάζουν ένα θρίλερ άνευ προηγουμένου, κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά

Με ακριβώς δύο εβδομάδες να απομένουν έως τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Καμάλα Χάρις δίνουν την έσχατη μάχη για να προσελκύσουν την υποστήριξη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

«Οι δημοσκοπήσεις μας λένε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός αναποφάσιστων», λέει ο δρ Τόμας Γκιφτ, ειδικός σε θέματα πολιτικής στις ΗΠΑ στο University College του Λονδίνου.

Στις κρίσιμες πολιτείες, εκεί όπου αναμένεται να κερδηθούν ή να χαθούν αυτές οι εκλογές, τα περιθώρια είναι μικρά για τους δύο υποψηφίους. Το 2020, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την Αριζόνα, μια πολιτεία 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων, με 10.000 ψήφους – δηλαδή μόλις 0,1%.

Το προφίλ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δείχνει το εξής: Ζουν στα προάστια, είναι κοινωνικά φιλελεύθεροι και οικονομικά συντηρητικοί και συνήθως δεν λαμβάνουν μέρος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

«Μπορεί να μην το περιμένετε, αλλά πολλοί από αυτούς είναι νέοι», σημειώνει, από την πλευρά του, ο καθηγητής Πίτερ Τρουμπόβιτς από το London School of Economics. «Θα μπορούσαν εύκολα να κάτσουν στο σπίτι τους και να μην ψηφίσουν», προειδοποιεί.

Η εκστρατεία της Χάρις προσπαθεί να προσελκύσει τους Πολωνοαμερικανούς ψηφοφόρους για το θέμα της Ουκρανίας και ο Τραμπ έχει επικεντρωθεί στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης σε ειδικά επιλεγμένες κομητείες της Πενσυλβάνια, χρησιμοποιώντας μια στρατηγική που ο Τρουμπόβιτς περιγράφει ως «μικρο-στόχευση». «10.000 ψηφοφόροι εδώ, 10.000 ψηφοφόροι εκεί. Θα ασκήσουν μεγάλη επιρροή», σημειώνει.

Αλλά και οι δύο εκστρατείες πρέπει να προσέξουν να μην ξεχάσουν τους καθιερωμένους υποστηρικτές τους. «Ενώ είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κάποιος είναι ακόμα αναποφάσιστος, ένα δεκαπενθήμερο πριν από την ημέρα των εκλογών και τα δύο στρατόπεδα γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα ψήφοι που είναι προς διεκδίκηση», τόνισε ο Τρουμπόβιτς και πρόσθεσε: «Κι εάν οι αναποφάσιστοι αλλάξουν άποψη, όλοι τείνουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση».

Δημοσκοπικό θρίλερ

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση βάσει του μοντέλου του Νέητ Σίλβερ, η Χάρις προηγείται με 48,8% έναντι του Τραμπ που συγκεντρώνει το 47,2% σε εθνικό επίπεδο.

Οσον αφορά στις κρίσιμες πολιτείες, εντύπωση προκαλεί η απόλυτη ισοπαλία στην Πενσυλβάνια, ενώ όλες οι υπόλοιπες διαφορές κινούνται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με το δημοσκοπικό μοντέλο του «The Economist». Η Χάρις κινείται στην περιοχή του 49%, ενώ ο Τραμπ στο 47,4%.

 

Οριακό προβάδισμα για Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις διατηρεί οριακό προβάδισμα 46% έως 43% έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, με ένα δυσαρεστημένο εκλογικό σώμα να λέει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Το προβάδισμα της Χάρις στην εξαήμερη δημοσκόπηση, που έκλεισε χθες, Δευτέρα, διαφέρει ελάχιστα από το πλεονέκτημά της 45% έως 42% έναντι του Τραμπ σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη ακριβώς μία εβδομάδα νωρίτερα, ενισχύοντας την άποψη ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, καθώς μόλις δύο εβδομάδες απομένουν πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις δίνουν στη Χάρις προβάδισμα εντός του περιθωρίου λάθους.

Επιπλέον, περίπου το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν δυσαρέσκεια για το κόστος διαβίωσής τους, ενώ το 60% ανέφερε ότι η οικονομία οδεύει σε λάθος κατεύθυνση και το 65% είπε το ίδιο για τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι ψηφοφόροι ανέφεραν επίσης ότι η οικονομία και η μετανάστευση, μαζί με τις απειλές για τη δημοκρατία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Στην ερώτηση ποιος υποψήφιος έχει την καλύτερη προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, ο Τραμπ είχε προβάδισμα στην οικονομία κατά 46% προς 38% και στη μετανάστευση κατά 48% προς 35%.

Η μετανάστευση αξιολογήθηκε επίσης ως το Νο1 ζήτημα, όταν οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν σε τι πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο ο επόμενος πρόεδρος στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Περίπου το 35% επέλεξε τη μετανάστευση, με το 11% να αναφέρει τις εισοδηματικές ανισότητες και το 10% να αναφέρει Υγεία και φορολογικό.

Ο Τραμπ δεν τα πήγε καλά, πάντως, στο ερώτημα ως προς το ποιος υποψήφιος θα ήταν καλύτερος για να αντιμετωπίσει τον πολιτικό εξτρεμισμό και τις απειλές κατά της δημοκρατίας, με τη Χάρις να προηγείται με 42% έναντι 35%. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προηγήθηκε επίσης στην πολιτική για τις αμβλώσεις και στην πολιτική υγειονομικής περίθαλψης.

Αμφίρροπη αναμέτρηση

Το προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ μπορεί να μην είναι αρκετό για να κερδίσει τις εκλογές, ακόμα και αν δεν σημειωθεί μεταβολή στα ποσοστά των δύο αντιπάλων στην κούρσα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα ανά πολιτεία είναι που θα καθορίσουν τον νικητή, με επτά αμφίρροπες πολιτείες να θεωρείται ότι θα είναι καθοριστικές. Ο Τραμπ νίκησε τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016, θριαμβεύοντας παρόλο που κέρδισε την εθνική λαϊκή ψήφο με μόλις 2 μονάδες διαφορά.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η διαφορά μεταξύ Χάρις και Τραμπ είναι οριακή σε αυτές τις πολιτείες.

Η Χάρις μπήκε στην κούρσα τον Ιούλιο, αφότου ο Μπάιντεν έδωσε τέλος στην προσπάθεια επανεκλογής του τον Ιούνιο. Ο Τραμπ εκείνη την εποχή θεωρούνταν ευρέως το φαβορί.

Δεδομένης της αμφίρροπης αναμέτρησης, οι προσπάθειες των υποψηφίων να διασφαλίσουν ότι οι υποστηρικτές τους θα ψηφίσουν θα είναι πιθανότατα καθοριστικές για την ανάδειξη του νικητή. Μόλις τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ ψήφισαν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, που ήταν η υψηλότερη προσέλευση εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Pew.

Περίπου το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι Δημοκρατικοί και το ένα τρίτο Ρεπουμπλικανοί, με το υπόλοιπο να είναι ανεξάρτητοι ή να ευνοούν τρίτους, σύμφωνα με εκτίμηση της Pew Research.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos συμμετείχαν 4.129 ενήλικες στις ΗΠΑ στο Διαδίκτυο, σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 3.481 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Περίπου 3.307 από τους ερωτηθέντες θεωρήθηκαν οι πιο πιθανοί να προσέλθουν την ημέρα των εκλογών. Μεταξύ αυτών των πιθανών ψηφοφόρων, η Χάρις είχε προβάδισμα 3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ, 48% προς 45%.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση