Kathimerini.gr
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας (Yargıtay) δεν αποδέχθηκε πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου (Anayasa Mahkemesi – AYM) η οποία ζητούσε την απελευθέρωση του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TİP) και δικηγόρου Τζαν Αταλάι. Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, ο τουρκικός Αρειος Πάγος ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά μελών του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο 47χρονος Αταλάι είχε καταδικασθεί σε 18 χρόνια φυλάκιση τον Απρίλιο του 2022, καθώς κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης λόγω του ρόλου που είχε διαδραματίσει στις αντικυβερνητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πάρκο Γκεζί το 2013. Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση ο Οσμάν Καβαλά έχει καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ερκάν Μπας, με τη φωτογραφία του φυλακισμένου βουλευτή Τζαν Αταλάι. (REUTERS/Umit Bektas/File Photo)
Το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του Αταλάι τον περασμένο μήνα, αφού έκρινε ότι η φυλάκισή του παραβιάζει το δικαίωμά του στην ασφάλεια και στην ελευθερία καθώς και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Σημειώνεται ότι ο Τζαν Αταλάι εξελέγη βουλευτής τον περασμένο Μάιο.
Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ενεπλάκη εν συνεχεία στην ίδια υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα κατώτερα δικαστήρια δεν πρέπει να λάβουν υπόψη αυτήν την απόφαση. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ζήτησε μάλιστα τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας σε βάρος εκείνων των συγκεκριμένα εννέα μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του 47χρονου.
«Ο Αρειος Πάγος ισχυρίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε το Σύνταγμα», σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κρίση «πρωτοφανή» ακόμη και για τα τουρκικά δεδομένα.
Το Yargıtay είναι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και το AYM το δικαστήριο που εξετάζει τη συνταγματικότητα των αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων.
Τούρκοι νομικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μεν σαφής ιεραρχία μεταξύ των δύο δικαστηρίων αλλά ότι είναι ο Αρειος Πάγος εκείνος που πρέπει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ωστόσο, πολλοί προσεγγίζουν την εν εξελίξει κρίση όχι ως νομική αλλά ως πολιτική, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του Turkey recap newsletter στην ανταπόκρισή τους από την Τουρκία.
Αρκετά μέλη του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού ερντογανικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν, επέκριναν τις κινήσεις του Αρείου Πάγου.
«Δυστυχώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κάνει πολλά λάθη», δήλωσε ο Ερντογάν, παίρνοντας σαφή θέση.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί εμφανίστηκε να τις επικροτεί, με αποτέλεσμα κάποιοι να μιλούν πια για έναν «πόλεμο» ανάμεσα στο AKP και το MHP που διεξάγεται με φόντο την τουρκική δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του MHP, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξαπολύει εδώ και καιρό μύδρους κατά του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο οποίο έχει επιτεθεί κατ’ επανάληψη, κατηγορώντας το ακόμη και για υποστήριξη «τρομοκρατών».
Οι κ.κ. Μπαχτσελί και Ερντογάν (Presidential Press Service via AP, Pool)
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα AKP και MHP συμπορεύονταν τα τελευταία χρόνια υπό την ομπρέλα της Λαϊκής Συμμαχίας.
«Το AKP έδωσε πολλή εξουσία στο MHP και τώρα προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Το MHP έγινε ισχυρότερο, ειδικά στο δικαστικό σύστημα και στην αστυνομία», σημειώνει Τούρκος βουλευτής μιλώντας στο Turkey recap υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Με πληροφορίες από Reuters, Turkey recap