ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Επιφυλακτική η Μόσχα

Ικανοποίηση για την αποδοκιμασία Μπάιντεν – Χάρις, χωρίς αυταπάτες για τα όρια του Τραμπ και την αμερικανική πολιτική

Kathimerini.gr

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Συγκρατημένες ήταν οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις υψηλών αξιωματούχων της Ρωσίας στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας συνδιάσκεψης της Λέσχης Βαλντάι, του σπουδαιότερου ρωσικού think tank σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Σότσι. Κατ’ ιδίαν, Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για την αποδοκιμασία της Κάμαλα Χάρις, αλλά κρατούσαν μικρό καλάθι αναφορικά με την πρόθεση ή τη δυνατότητα του Ντόναλντ Τραμπ να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

«Ποτέ δεν απορρίψαμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό, όπου και τα δύο μέρη θα λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα και τα όρια της άλλης πλευράς», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για να προσθέσει: «Δεν έχουμε ιδιαίτερη αγωνία για το τι θα συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, όταν ο κ. Τραμπ εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεται από προσωπικότητες, αλλά από θεσμούς. Ορισμένοι μιλούν για “βαθύ κράτος”. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση, οι ΗΠΑ δεν θα πάψουν να βλέπουν τη Ρωσία, όπως και την Κίνα, ως ανταγωνιστές».

Στη διάσκεψη της Λέσχης Βαλντάι, στον χιονισμένο Καύκασο, έδωσε το «παρών» και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ. Σε ερώτηση της «Κ» για το τι περιμένει από τον Τραμπ αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Κίνας, είπε: «Για το θέμα των κυρώσεων, το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά των ΗΠΑ και γενικά της Δύσης. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που ξεκινήσαμε αυτή την ιστορία. Αντίθετα, συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε με υδρογονάνθρακες εκείνες τις χώρες της Ευρώπης που το επιθυμούν, βάσει των εξαιρέσεων που προβλέπονται στις κυρώσεις. Για το τι θα κάνει ο Τραμπ θα έπρεπε να ρωτήσετε τον ίδιο. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ευημερία του λαού μας, βάσει των προτεραιοτήτων που έχει καθορίσει ο πρόεδρος Πούτιν».

Ανώτερος αξιωματούχος που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας εκτίμησε ότι το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις στο τρίγωνο ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας Τραμπ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια και την εξέλιξη ολόκληρης της Ευρασίας. «Θα είμαστε ανοιχτοί σε έναν τέτοιο, τριμερή διάλογο και ίσως η Κίνα, που διατηρεί διμερείς διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, ιδίως για τα ζητήματα της οικονομίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση διαλόγου. Αν και αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ειδικά στο θέμα των σχέσεων με την Κίνα, ο Μπάιντεν είναι καλύτερος από τον Τραμπ».

Στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, εκτίμησε ότι η νίκη του Τραμπ «αντανακλά την απογοήτευση των Αμερικανών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν και το εκλογικό πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος που διατύπωσε η Χάρις». Στο ίδιο πνεύμα αναφέρεται ότι «παρά την υπεροπλία των Δημοκρατικών στην προεκλογική προπαγάνδα, η οποία διευκολύνθηκε από τα φιλελεύθερα μίντια, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, βασισμένος στην εμπειρία της προεδρίας του, έφερε σε πρώτο πλάνο ζητήματα που απασχολούν ζωηρά το εκλογικό σώμα, όπως η οικονομία και η παράνομη μετανάστευση, σε αντίθεση με τη λογική της παγκοσμιοποίησης που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος».

Ωστόσο, η ανακοίνωση τονίζει: «Δεν έχουμε αυταπάτες για τον εκλεγέντα πρόεδρο, ο οποίος είναι καλά γνωστός στη Ρωσία, ή για το νέο Κογκρέσο. Οι πολιτικές ελίτ της Αμερικής ασπάζονται την αντιπαλότητα κατά της Ρωσίας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση