ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΕ: Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκλήρωσε τις εργασίες της – Τα επόμενα βήματα

Οι προτάσεις βασίζονται σε συστάσεις πολιτών

Kathimerini.gr

Στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέλαβαν από τους συμπροέδρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης την τελική έκθεση με τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Ο λόγος για μια έκθεση που εστιάζει σε 49 προτάσεις που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους και περισσότερα από 320 μέτρα προκειμένου τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλάβουν δράση σε εννέα τομείς: κλιματική αλλαγή και περιβάλλον – υγεία – ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας – η ΕΕ στον κόσμο – αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια – ψηφιακός μετασχηματισμός – ευρωπαϊκή δημοκρατία -μετανάστευση – εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός.

Οι προτάσεις βασίζονται σε συστάσεις πολιτών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών και των εθνικών Ομάδων Πολιτών, αλλά και όσων συνέβαλαν με τις ιδέες τους στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα.

Στο ψήφισμά του σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που εγκρίθηκε στις 4 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε και ενέκρινε τα συμπεράσματα της Διάσκεψης. Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν ότι οι προτάσεις της απαιτούν τροποποίηση των Συνθηκών και ζήτησαν από την επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ να εκπονήσει σχετικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της σύστασης Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επόμενα βήματα

Τα τρία θεσμικά όργανα θα εξετάσουν τώρα τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αποτελεσματική συνέχεια στις προτάσεις αυτές, το καθένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Το φθινόπωρο του 2022 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ενημέρωση των πολιτών (και την κριτική τους) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα θα ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση