ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Και επίσημα υποψήφιες για ένταξη Ουκρανία και Μολδαβία

Να δοθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Κομισιόν

Kathimerini.gr

Να δοθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Κομισιόν, όπως έκανε γνωστό η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Βέβαια, όπως είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 η Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ουκρανία έχει δείξει τη φιλοδοξία της και την αποφασιστικότητά της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν ντυμένη στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Αντίθετα, η Γεωργία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, καθώς θα της ζητηθεί να πληροί κάποια κριτήρια, προτού της δοθεί το status του υποψήφιου μέλους του μπλοκ.

Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση της Κομισιόν για Ουκρανία και Μολδαβία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους 27 ηγέτες του μπλοκ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβοδμάδας.

Αν και κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Δανία, δεν ήθελαν να προστεθούν και άλλες υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε τη στήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας. Η Ουκρανία επιδώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2014.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στο Κίεβο και τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιου κράτους-μέλους κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι σειρά πριν την Ουκρανία και τη Μολδαβία έχουν οι υποψηφιότητες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβούνιου, της Σερβίας, του Κόσοβου και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

H αντίδραση Ουκρανίας και Ρωσίας

Σε μια πρώτη αντίδραση από την ουκρανική πλευρά, το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαίρστησε την Κομισιόν για τη θετική γνωμοδότηση και δήλωσε ότι αναμένει και την έγκριση από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι το θέμα «απαιτεί την αυξημένη προσοχή μας», ειδικά υπό το πρίσμα της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας εντός της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση