ΠΗΓΗ: Reuters
Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 5 δισ. ευρώ, αναμορφώνοντας ένα ταμείο που διαχειρίζεται η Ε.Ε., συμφώνησαν την Τετάρτη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν περαιτέρω το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών συμφώνησαν στην αναθεώρηση των κονδυλίων του ταμείου Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης της Ειρήνης (EPF).
«Το μήνυμα είναι σαφές: θα στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειαστεί για να επικρατήσει», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίς, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
We made it: #Coreper agreed on the #UkraineAssistanceFund.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 13, 2024
The Fund will allow us to step up our military support to #Ukraine with another €5 billion.
The message is clear: we will support #Ukraine with whatever it takes to prevail.#EuropeanPeaceFacility
Το ταμείο λειτουργεί ως ένα γιγάντιο σύστημα επιστροφής, παρέχοντας στα μέλη της Ε.Ε. χρήματα για την αποστολή πυρομαχικών σε άλλες χώρες.
Διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν κυρίως οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.
Η Γαλλία, ως υποστηρικτής των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, επέμεινε σε μια λογική τύπου «αγοράστε ευρωπαϊκά», αναφορικά με τους εξοπλισμούς που θα είναι επιλέξιμοι για τις επιστροφές.
Από την άλλη, η Γερμανία, η οποία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε διμερές επίπεδο, ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι δωρεές αυτές κατά τον καθορισμό του ύψους των οικονομικών συνεισφορών των χωρών στο ταμείο.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι εν τέλει υπήρξε συμβιβασμός που συνδυάζει την πολιτική για τους ευρωπαϊκούς εξοπλισμούς και ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη ένα μέρος της αξίας της βοήθειας που παρέχεται σε διμερές επίπεδο.
Το τελικό κείμενο αναφέρει ότι το σύστημα θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ «κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπει ευελιξία σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να παράσχει εντός χρονικού πλαισίου συμβατού με τις ουκρανικές ανάγκες».
«Πρόκειται για μια ακόμη ισχυρή επίδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας και αποφασιστικότητας για την επίτευξη της κοινής μας νίκης», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Προσβλέπουμε στην έγκριση της τελικής απόφασης κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.».