ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διορισμός Κάμερον: Τελειώνει ή αρχίζει ξανά η «χρυσή εποχή» με την Κίνα;

Τα τελευταία χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για να αποβάλει την Κίνα από κρίσιμες εθνικές υποδομές

Ο διορισμός του Ντέιβιντ Κάμερον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας έχει προκαλέσει κριτική για τη θερμή σχέση του πρώην πρωθυπουργού με την Κίνα, σε τέτοιο βαθμό που έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα σκεπτικιστική στάση του Συντηρητικού Κόμματος του Ρίσι Σούνακ.

Ο Κάμερον προανήγγειλε μια «χρυσή εποχή» στις σχέσεις με την Κίνα όταν ήταν πρωθυπουργός το 2015, φιλοξενώντας τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και απολαμβάνοντας μαζί μια μπύρα και έβγαλαν μάλιστα σέλφι.

Ωστόσο, η σχέση της βρετανικής κυβέρνησης με το Πεκίνο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω τριβών, όπως η καταστολή των πολιτικών ελευθεριών στην πρώην βρετανική επικράτεια του Χονγκ Κονγκ, οι ισχυρισμοί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Xinjiang και οι ανησυχίες για την Κίνα ως απειλή για την ασφάλεια. Σε μια σημαντική ομιλία για την εξωτερική πολιτική πέρυσι, ο Σούνακ είπε ότι η Κίνα αποτελεί «συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας».

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα διαπιστώσει ότι το Κοινοβούλιο έχει αλλάξει πολύ αναφορικά με την Κίνα», δήλωσε σε συνέντευξή της η Αλίσια Κερνς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Τόρις. «Οι σχέσεις με την Κίνα είναι η κύρια πρόκληση μας και θα έχει μια μεγάλη πρόκληση να φέρει την εξωτερική πολιτική στη θέση όπου πρέπει να προχωρήσει».

Οι παρατηρήσεις της Κερνς αντανακλούν την ευρύτερη ανησυχία που ο διορισμός του Κάμερον μπορεί να προκαλέσει σε μια σκεπτικιστική για την Κίνα πτέρυγα του κόμματος, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει έναν αριθμό βουλευτών στους οποίους επιβλήθηκαν κινεζικές κυρώσεις το Μάρτιο του 2021. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην ηγέτης του κόμματος Iain Duncan Smith και Tom Tugendhat, ο οποίος τώρα υπηρετεί στο υπουργικό συμβούλιο του Σούνακ ως υπουργός Ασφαλείας.

Από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2016, αφού κάλεσε και έχασε το δημοψήφισμα για το Brexit, ο Κάμερον συμμετείχε σε διάφορες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας με στόχο την υποστήριξη της βασικής επενδυτικής πρωτοβουλίας του Σι «Ένας Δρόμος Μία Ζώνη». Άσκησε επίσης πιέσεις για ξένες επενδύσεις για το έργο Colombo Port City στη Σρι Λάνκα, το οποίο υποστηρίζεται από την Κίνα, σύμφωνα με το Politico.

Ο Κάμερον είπε πάντως σήμερα ότι είχε παραιτηθεί από όλες αυτές τις δραστηριότητες αποδεχόμενος τη νέα θέση. «Σήμερα παραιτήθηκα από όλα αυτά τα πράγματα, όλες τις επιχειρήσεις που βοηθούσα και όλα τα άλλα πράγματα που έκανα», είπε. «Όλα αυτά σταματούν, τώρα έχω μια δουλειά ως υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για να αποβάλει την Κίνα από κρίσιμες εθνικές υποδομές, όπως η απομάκρυνση της Huawei Technologies από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς της Βρετανίας. Αυτό είναι εν μέρει μια απάντηση στην πίεση των ΗΠΑ προς τη Βρετανία και σε άλλους ευρωπαίους συμμάχους να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο, μια προσέγγιση που προκάλεσε κάποια δυσφορία στους Ευρωπαίους ηγέτες που είναι επιφυλακτικοί για τη διακοπή των διασυνδεδεμένων αλυσίδων εφοδιασμού με την Κίνα.

Παρ΄όλα αυτά, το συνολικό εμπόριο Βρετανίας-Κίνας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 υπό τον Κάμερον σε 132 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι όταν ο Σουνάκ έγινε πρωθυπουργός. Ο Τζέιμς Κλέβερλι, τον οποίο ο Κάμερον αντικαθιστά στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα τον Αύγουστο, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε στους διμερείς δεσμούς από την ακμή τους υπό τον Κάμερον.

Ο Λουκ ντε Πούλφορντ, εκτελεστικός διευθυντής της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα, μιας ομάδας που διεξάγει εκστρατείες για ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα, εκτιμά ότι ο διορισμός του Κάμερον είναι πιθανό να οδηγήσει τη Βρετανία σε υποβάθμιση των διαφωνιών της με την Κίνα.

Πηγές: moneyreview.gr, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση