Kathimerini.gr
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσία ανακοίνωσαν οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές της περιοχής του Λουχάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο της τοπικής Βουλής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το δημοψήφισμα προγραμματίζεται μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, στη συνέχεια, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι το ίδιο ανακοίνωσαν και αξιωματούχοι από τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ, για την ίδια περίοδο.
Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση, στο πλαίσιο της οποίας οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν εδάφη εντός των περιοχών του Ντονμπάς.
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε δηλώσει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες να γίνουν επισήμως μέρος της Ρωσίας ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντά τους και προκειμένου να δικαιολογηθεί περαιτέρω η χρήση στρατιωτικής βίας από τη Ρωσία.
Χθες Δευτέρα οι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο την ένταξή των δύο ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία.
«Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο Μεντβέντεφ, που είναι πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επεσήμανε ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο περιοχές να ενταχθούν στη Ρωσία καθώς αυτό θα προσφέρει μία ακόμη δικαιολογία στο Κρεμλίνο για τη χρήση βίας στην Ουκρανία.
«Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις», εξήγησε.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς – που αποτελείται από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες επαρχίες—συζητούν για την ένταξή τους στη Ρωσία από το 2014, όταν προσπάθησαν για πρώτη φορά να φύγουν από τον έλεγχο του Κιέβου.
Οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα – η Χερσώνα και η Ζαπορίζια—αναφέρουν επί μήνες ότι επιθυμούν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.
με πληροφορίες από Reuters