REUTERS, DUVAR
Στροφή προς το εθνικιστικό ρεύμα, που αναδείχθηκε ισχυρότερο από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία, επιχειρεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει του αποφασιστικού δεύτερου γύρου της προεδρικής αναμέτρησης, στις 28 Μαΐου.
Βασικός στόχος του, οι ψηφοφόροι του τρίτου προεδρικού υποψηφίου, Σινάν Ογκάν, ο οποίος συγκέντρωσε το 5,2% των ψήφων και θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στη δύσκολη προσπάθεια του κεμαλικού υποψηφίου να ανατρέψει το προβάδισμα 4,5 μονάδων με το οποίο μπήκε στην τελική ευθεία της αναμέτρησης ο Ταγίπ Ερντογάν.
Εντός των προσεχών ημερών θα αποσαφηνίσει τη στάση του ο εθνικιστής υποψήφιος Σινάν Ογκάν που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
Οπως αναφέρει η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Duvar, ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να έχει νέα επικοινωνία με τον Ογκάν, ύστερα από την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους τη νύχτα της περασμένης Κυριακής προς Δευτέρα. Ο τελευταίος δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη τη στάση που θα κρατήσει στον δεύτερο γύρο, αλλά σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης δήλωσε ότι βρίσκεται «πολύ κοντά» στο να καταλήξει.
Επανέλαβε δε ότι οι όροι που θέτει στους δύο υποψηφίους είναι να συνεχιστεί «ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων» των Κούρδων και του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, να επαναπατριστούν οι Σύροι πρόσφυγες και να μη θιγεί ο κοσμικός χαρακτήρας της τουρκικής Δημοκρατίας.
Νέοι και γυναίκες
Αλλα δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων μίντια αναφέρουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν πρόκειται να οργανώσει μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στις 11 ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν εκ νέου οι κάλπες, ενώ θα επικεντρώσει την εκστρατεία του στη νεολαία, στις γυναίκες και στις περιοχές όπου υστέρησε στον πρώτο γύρο.
Σύμφωνα με ορισμένα ρεπορτάζ, μετά την ψυχρολουσία της περασμένης Κυριακής έχει ξεκινήσει εσωτερική συζήτηση στους κόλπους της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας των έξι κομμάτων για τον λόγο που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ήταν τα προσδοκώμενα. Μάλιστα, στέλεχος του εθνικιστικού κόμματος iYi της Μεράλ Ακσενέρ εκμυστηρεύθηκε ότι, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, το 30% έως 40% της βάσης του κόμματος δεν ψήφισε τον Κιλιτσντάρογλου, με την επιλογή του οποίου είχε διαφωνήσει η αρχηγός του κόμματος.
Χθες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP, κατέθεσε ενστάσεις για ενδεχόμενες παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που αφορούν 2.269 εκλογικά τμήματα για τις προεδρικές εκλογές και 4.825 για τις βουλευτικές σε σύνολο άνω των 190.000. Ωστόσο, αξιωματούχοι αντιπολιτευόμενων κομμάτων αναγνώριζαν ότι δεν αναμένουν να αλλάξει κάτι ουσιαστικό.
Η κίνηση αυτή του CHP φαίνεται ότι πυροδότησε νέες γκρίνιες στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Ο Μεχμέτ Εμίν Εκρέμ, αντιπρόεδρος του κόμματος DEVA που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν έχουμε ισχυρές ενδείξεις για παρατυπίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα αποτελέσματα της προεδρικής αναμέτρησης ή έστω και να προσθέσουν μία βουλευτική έδρα στην αντιπολίτευση. Αφού ο Ερντογάν επανεκκίνησε επίσημα χθες τον εκλογικό αγώνα, η αντιπολίτευση οφείλει να διοχετεύσει όλη την ενέργειά της προς αυτή την κατεύθυνση».
Τι θα κάνει ο Ερντογάν
Χωρίς μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις θα είναι και η σύντομη καμπάνια του Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο ίδιος στα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και Kanal D. Στην ίδια συνέντευξη, πόνταρε πάνω στο χαρτί της πολιτικής σταθερότητας, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο τουρκικό Κοινοβούλιο.
Η Τουρκία χρειάζεται μια πολιτική τάξη όπου η εκτελεστική εξουσία θα εναρμονίζεται με τη νομοθετική. Αν υπάρξει αρμονία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κλάδους, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πολύ θετικά για το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε κριτική στην επιλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ανοίξει, στην τελική ευθεία προς τον πρώτο γύρο, μέτωπο εναντίον της Ρωσίας κατηγορώντας τη για διαδικτυακές παρεμβάσεις στην εκλογική μάχη.
Τόνισε δε ότι θα επιδιώξει καλές σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια συμφιλίωσης με την κυβέρνηση Μπάιντεν και άλλες δυτικές κυβερνήσεις.
«Δεν επιδιώξαμε ούτε θα επιδιώξουμε ποτέ να προσεταιριστούμε μια χώρα, αλλά ούτε και να αποξενώσουμε καμία χώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προκαλέσουμε τη Ρωσία, όπως έκανε το CHP. Δεν προσβάλλω κανέναν ξένο ηγέτη, διαπραγματεύομαι με όλους», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.