ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βίλντερς εναντίον Ερντογάν: Μια «βεντέτα» με πολλά επεισόδια

Οι δύο πολιτικοί είχαν ανταλλάξει βαριές κουβέντες στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Ολλανδός είχε αποκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο «τρομοκράτη» και «ισλαμοφασίστα»

Γιώργος Σκαφιδάς

Η μεγάλη έκπληξη των ολλανδικών εκλογών δεν ήρθε, τελικώς, ούτε από την τουρκικής καταγωγής Ντιλάν Γεσιλγκιόζ (που τερμάτισε τρίτη, αν και διάδοχος του επί σειρά ετών πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε) ούτε από τον «πολιτικά αναγεννημένο» Πίτερ Ομτσιχτ (που ήρθε τέταρτος).

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών δεν ήρθε, με άλλα λόγια, από τους 40άρηδες κεντροδεξιούς (τη 46χρονη Γεσιλγκιόζ ή τον 49χρονο Ομτσιχτ) αλλά από έναν παλαιό γνώριμο ακροδεξιό, τον 60χρονο Γκερτ (ή Χερτ όπως είναι η ορθή προφορά του ονόματός του) Βίλντερς.

Ως ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), ο Χερτ Βίλντερς έχει, από το 2006 και έπειτα, πάρει μέρος σε συνολικά έξι εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία, με τις επιδόσεις του να ξεκινούν από το 5,9% τον Νοέμβριο του 2006 και να φτάνουν, χθες, στο 23,5%.

Το PVV του Βίλντερς ήρθε πρώτο στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ανεβάζοντας το ποσοστό του από το 10,9% (που είχε λάβει στις εκλογές του 2021) στο 23,5% και τις έδρες του από 17 σε 37. Για την ιστορία, αυτό το 23,5% ξεχωρίζει παράλληλα και ως ιστορικό υψηλό για τη συγκεκριμένη παράταξη.

Στο άκουσμα της είδησης, πολλοί θα έσπευδαν να σημάνουν «συναγερμό», πολιτικά μιλώντας.

Εάν ισχύουν άλλωστε όσα γράφει σήμερα το Politico, τότε «ο Χερτ Βίλντερς είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ε.Ε.». Ενας «εφιάλτης» η εκλογική νίκη του οποίου έρχεται να ενισχύσει τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές του 2024, όπως αναφέρουν σε δική τους ανάλυση οι Financial Times.

Το Nexit και η Ελλάδα

Ο Βίλντερς είχε πράγματι φθάσει στο σημείο, στο πρόσφατο παρελθόν, να ζητήσει ακόμη και δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθώντας έτσι την προοπτική ενός Nexit (από τις λέξεις Netherlands και exit) στα πρότυπα του Brexit. Αυτό ωστόσο δεν θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με βάση όσα επεισοδιακά έχουν μεσολαβήσει από το καλοκαίρι του 2016 και έπειτα στον άξονα Βρυξελλών – Λονδίνου αλλά και εντός των βρετανικών συνόρων.

Την περίοδο της κρίσης χρέους, εκείνος εξαπέλυε μύδρους κατά της Ελλάδας, αναπαράγοντας ανθελληνικά στερεότυπα και προπαγανδίζοντας την επιστροφή των Ελλήνων στη δραχμή. Οταν, δε, αργότερα η κυβέρνηση της Ολλανδίας, υπό τον Μαρκ Ρούτε τότε, βρέθηκε να είναι «στα μαχαίρια» με τη Ρωσία του Πούτιν για τα θέματα της Κριμαίας και της κατάρριψης της πτήσης MH17 των μαλαισιανών αερογραμμών (που είχε κοστίσει τη ζωή σε συνολικά 193 Ολλανδούς), ο Βίλντερς επισκέφθηκε, στον αντίποδα, τη Μόσχα πραγματοποιώντας εκεί (το 2018 εν προκειμένω) επαφές με Ρώσους πολιτικούς σε εξόχως φιλορωσικό κλίμα.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο Βίλντερς είναι ένας καιροσκόπος πολιτικός που δύναται να κάνει πολλά και να πει ακόμη περισσότερα προκειμένου να «ξεχωρίσει», κινούμενος γύρω από «σταθερές» όπως είναι ο ευρωσκεπτικισμός και η ισλαμοφοβία.

Η κόντρα με τον Ερντογάν

Από τις πολλές «βεντέτες» στις οποίες ωστόσο εκείνος έχει πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς, ξεχωρίζει η κόντρα του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η κόντρα έχει «πλούσιο» παρελθόν που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί εάν ο Βίλντερς όντως καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας στην Ολλανδία το προσεχές διάστημα.

Ο 60χρονος Ολλανδός είχε στο παρελθόν αποκαλέσει τον Ερντογάν «τρομοκράτη», «αποτυχημένο» (σ.σ. «loser») και «ισλαμοφασίστα».

 

Τον Οκτώβριο του 2020, ανάρτησε ένα σκίτσο στο Twitter που παρουσίαζε τον Ερντογάν ως επίδοξο βομβιστή. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε μάλιστα τότε αντιδράσει υποβάλλοντας μήνυση σε βάρος του Ολλανδού. Λίγους μήνες αργότερα, ο Ιμπραχίμ Καλίν, τότε κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν και νυν επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, θα ανταπέδιδε τα «πυρά» χαρακτηρίζοντας τον Βίλντερς «ηλίθιο».

 

«Δηλαδή ο άνθρωπος που με αποκαλεί φασίστα και που προηγουμένως αποκαλούσε ολόκληρη την Ολλανδία φασιστική και απομεινάρι του ναζισμού, τώρα θα μου απαγγείλει κατηγορίες; Loser!», έγραψε ο Βίλντερς σε ανάρτησή του στο Twitter τον Οκτώβριο του 2020, σχολιάζοντας τη μήνυση του Ερντογάν.

 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2017 ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά των Ολλανδών τους οποίους είχε παρουσιάσει ως «απομεινάρια του ναζισμού» και «συνένοχους στη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα». Στην πραγματικότητα βέβαια, ο Ερντογάν είχε τότε ενοχληθεί επειδή η ολλανδική κυβέρνηση δεν είχε επιτρέψει σε κάποιους από τους υπουργούς του να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ενώπιον των Τούρκων της Ολλανδίας λίγες εβδομάδες πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος – ένα δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017.

Αλλά και πιο πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Μάιο, με φόντο τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, ο Βίλντερς θα καλούσε, και πάλι μέσω Twitter (πλέον X), «όλους τους Τούρκους της Ολλανδίας που ψήφισαν τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν, να ετοιμάσουν τώρα βαλίτσες και να μετακομίσουν στην Τουρκία». Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι της Ολλανδίας που είχαν δικαίωμα ψήφου στις τελευταίες τουρκικές εκλογές ήταν περίπου 293.000 και από αυτούς οι περίπου 100.000 ψήφισαν Ερντογάν.

 

Εν έτει 2023 πια, ο Χερτ Βίλντερς ξεχωρίζει ως ο μεγάλος νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην Ολλανδία, χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφές εάν εκείνος θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Στο προεκλογικό του πρόγραμμα πάντως, εκείνο δηλαδή με το οποίο επικράτησε στην κάλπη, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ως δέσμευση και ο στόχος… της έξωσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X