Όταν ξεκίνησαν οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε θέσει κατά βάση δύο στόχους. Ο ένας ήταν η καταστροφή της Χαμάς και ο άλλος η απελευθέρωση των περίπου 240 Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ως προς τον δεύτερο στόχο της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, 50 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες από τη Χαμάς η οποία, σε αντάλλαγμα, εξασφαλίζει μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Ο Νετανιάχου ωστόσο από την πλευρά του ξεκαθάρισε αυτήν την εβδομάδα ότι ο πόλεμος θα συνεχισθεί. «Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Η στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχεδιάστηκε, εν μέρει, με στόχο να μετριάσει τις αντιδράσεις των Ισραηλινών σκληροπυρηνικών που αντιτίθενται σθεναρά σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την πλευρά της Χαμάς. Η ίδια στάση φανερώνει ωστόσο παράλληλα και κάτι άλλο: ότι έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και πρωτοφανούς καταστροφής στη βόρεια Γάζα, «το Ισραήλ απέχει πολύ από την επίτευξη των στρατιωτικών του στόχων», όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
H δύναμη πυρός και οι υποδομές της Χαμάς έχουν πληγεί σημαντικά, σε βαθμό μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 5.000 από τους συνολικά περίπου 25.000 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες. Η ισραηλινή χερσαία εισβολή είχε επίσης αντίκτυπο στην ικανότητα της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες προς την πλευρά του Ισραήλ. Καθώς ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε την παρουσία του στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα, οι εκτοξεύσεις έγιναν περισσότερο σποραδικές και λιγότερο ακριβείς.
Ωστόσο, το Ισραήλ εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο της πλήρους καταστροφής της οργάνωσης που έχει επισήμως θέσει, σύμφωνα με τον Ζαν Λουπ Σαμάν του Middle East Institute του National University of Singapore.
Παρά τα στρατιωτικά κέρδη του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι εάν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο της εξάλειψης της Χαμάς, τότε η επόμενη φάση των μαχών θα πρέπει να περιλαμβάνει μια χερσαία προέλαση των δυνάμεων του Ισραήλ στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για μια τέτοια κίνηση, καλώντας μάλιστα τους κατοίκους ορισμένων περιοχών, στην ευρύτερη περιοχή του Χαν Γιουνίς, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
«Είμαι βέβαιος ότι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες, μέλη της Χαμάς που προέρχονται από το βόρειο τμήμα της Γάζας, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στον Νότο. Και φυσικά έχουν μεταφέρει τα όπλα και τις ρουκέτες τους στον Νότο μαζί τους», δηλώνει στους FT ο Μάικλ Μίλσταϊν, πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο έλεγχος του Νότου της Γάζας θα είναι, επίσης, απαραίτητος εάν το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει το δίκτυο με τις σήραγγες της Χαμάς το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για τους μαχητές της αλλά και ως αποθήκη όπλων. Ωστόσο, σε αυτές τις σήραγγες εκτιμάται ότι κρατούνται πια πολλοί από τους ομήρους και αυτό περιπλέκει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εκεί οι Ισραηλινοί.
«Αφού πάρουμε όλη τη Γάζα, μετά θα χρειασθούμε πιθανώς σχεδόν έναν χρόνο για να την καθαρίσουμε και να βρούμε όλες τις υπόγειες υποδομές και όλους τους πυραύλους και τις ρουκέτες», δηλώνει, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρώην στρατιωτικός Αμίρ Αβίβι.
Με πληροφορίες από FT