ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η γεμάτη ζωή μιας οξυδερκούς, δραστήριας μονάρχη

Η βασίλισσα βίωσε τα διαζύγια τριών από τα τέσσερα παιδιά της – Η μεγαλύτερη πρόκληση στη μακρά θητεία της υπήρξε, όμως, η «υπόθεση Νταϊάνα»

Kathimerini.gr

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 και βαπτίσθηκε Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία Ουίνδσορ. Η παραίτηση του θείου της Εδουάρδου από τον θρόνο τo 1936 κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης Τσάμπερλεϊν, όπως αργότερα έγινε γνωστό εξαιτίας των ανησυχητικά στενών σχέσεων που διατηρούσε ο βασιλέας και η σύζυγός του, Ουόλις Σίμσον, με το ναζιστικό καθεστώς, σήμανε την άνοδο στον θρόνο του αδελφού του Γεωργίου και την ανάδειξη της Ελισάβετ και της αδελφής της Μαργαρίτας σε πριγκίπισσες και κατοίκους των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Το 1947 η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον γεννημένο στην Κέρκυρα πρίγκιπα Φίλιππο Μάουντμπατεν, γιο του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και τρισέγγονο της αυτοκράτειρας Βικτωρίας. Το πρώτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Κάρολος, γεννήθηκε το 1948. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, ενώ ο Φίλιππος πέθανε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών.

Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο του 1953, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, που συνέβη ενώ η ίδια βρισκόταν σε σαφάρι στην Κένυα. Η στέψη της στο αββαείο του Ουέστμινστερ ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, κατόπιν απαίτησης της Ελισάβετ, που συνειδητοποίησε αμέσως την αξία των νέων μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαιώνιση του θεσμού της μοναρχίας. Η γέννηση των δύο μικρότερων γιων της, του πρίγκιπα Αντριου και του Εντουαρντ το 1960 και 1964 αντίστοιχα, σηματοδότησε την πρώτη γέννα εν ενεργεία βασίλισσας από τα χρόνια της Βικτωρίας.

Όταν η Ελισάβετ ανήλθε στον θρόνο, ηγέτης της ΕΣΣΔ ήταν ο Στάλιν, της Κίνας ο Μάο και των ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν, ενώ ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε μόλις εκλεγεί για μία ακόμη φορά στην πρωθυπουργία.

Η βασίλισσα βίωσε τα διαζύγια τριών από τα τέσσερα παιδιά της, καθώς και τη μεγάλη πυρκαγιά του ανακτόρου του Ουίνδσορ το 1992, το οποίο η Ελισάβετ περιέγραψε ως annus horribilis. Η μεγαλύτερη πρόκληση στη μακρά θητεία της υπήρξε, όμως, η «υπόθεση Νταϊάνα».

Ο χωρισμός του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Καρόλου με την Νταϊάνα Σπένσερ και ο θάνατός της στο Παρίσι κατά τη διάρκεια «καταδίωξης» του αυτοκινήτου της από παπαράτσι το 1997, απείλησε την ίδια την επιβίωση του φεουδαρχικού θεσμού και έπληξε ανεπανόρθωτα την εικόνα της βασιλικής οικογένειας. Οι αυθόρμητες εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο της Νταϊάνα από το βρετανικό κοινό, παρά τον αποκλεισμό της από κάθε εκδήλωση των ανακτόρων μετά τον χωρισμό της, έστρεψαν σημαντική μερίδα του κοινού εναντίον της Ελισάβετ, την οποία ορισμένα ταμπλόιντ άρχισαν να επικρίνουν για απανθρωπιά.

Επιβεβαιώνοντας το οξύ πολιτικό της κριτήριο, η Ελισάβετ άλλαξε γρήγορα στάση, εκδηλώνοντας σπάνια ενσυναίσθηση και προβαίνοντας σε πρωτοφανή για τα δεδομένα των ανακτόρων πρωτοβουλία, κατεβαίνοντας στην είσοδο του Μπάκιγχαμ και μιλώντας με πολίτες που εναπόθεταν λουλούδια στη μνήμη της Νταϊάνα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 η Ελισάβετ έσπασε το ρεκόρ της αντιπρογιαγιάς της, Βικτωρίας και έγινε η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας συνεχίζοντας νοητή γραμμή διαδοχής, που ξεκίνησε με τον Νορμανδό βασιλέα Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X