ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αυτό έπρεπε να συμβεί», λένε Τούρκοι πολίτες

Πανηγυρισμοί στην αντιπολίτευση για τη νίκη της στους μεγάλους δήμους και προβληματισμός στο στρατόπεδο Ερντογάν

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ικανοποίηση επικρατεί στην αντιπολίτευση, όπως και σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και προβληματισμός. «Επρεπε να συμβεί αυτό. Οπως όταν κακομάθει το μικρό παιδί πρέπει να το τιμωρήσεις, αλλιώς χάνεται ο έλεγχος. Αυτό συνέβη τώρα. Ο λαός έστειλε το μήνυμά του», μας είπε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο μπακάλης της γειτονιάς μας όταν αγοράζαμε τα απαραίτητα, δίχως να τον ρωτήσουμε κάτι, ενώ ο ίδιος με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούσε τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Δεν μας άκουγαν»

«Δεν μας άκουγαν, εμείς τους λέγαμε ότι αυτός ο πληθωρισμός, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ τα κομματικά στελέχη ζουν μέσα στην πολυτέλεια. Πώς είναι δυνατόν ο Κουρούμ να κατηγορεί τα φθηνά εστιατόρια του λαού που άνοιξε ο Ιμάμογλου. Δεν καταλαβαίνουν πως υπάρχει κόσμος που πεινάει; Ε, ίσως τώρα το καταλάβουν», μας είπε ένας κουλουράς.

Αυτές οι αυθόρμητες δηλώσεις δείχνουν την οργή του κόσμου, αλλά και την ικανοποίηση, καθώς νιώθουν πως έστειλαν κάποιο μήνυμα μέσω των δημοτικών εκλογών. Γι’ αυτό και στην ομιλία του Εκρέμ Ιμάμογλου τη νύχτα της Κυριακής επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα, με τον ίδιο να έχει τον αέρα του νικητή, να βγάζει γραβάτα και σακάκι. Ο κ. Ιμάμογλου έστειλε μήνυμα ενότητας και εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το αποτέλεσμα ας είναι για το καλό όλων: για τους Κούρδους αυτής της πόλης, για τους Τσερκέζους, για όλους τους πολίτες με κάθε εθνική ταυτότητα. Ας είναι για το καλό και για όλες τις θρησκείες αυτής της πόλης: για τους Χριστιανούς, για τους Εβραίους, για τους Αρμένιους, τους Συροχαλδαίους. Ας είναι για το καλό όλων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από σήμερα τελείωσε η περίοδος της απόλυτης ηγεμονίας του ενός ανθρώπου. Τελείωσε. Σήμερα η δημοκρατία λέει πρόσω ολοταχώς. Πάντα λέγαμε πως στο τέλος κερδίζει ο λαός. Και σήμερα ξέρετε τι έγινε; Νίκησε ο λαός!».

Ομιλία στο μπαλκόνι

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «ομιλία του μπαλκονιού» –όπως κάνει κάθε φορά έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση– δήλωσε ότι «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής. Τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ποσοστά σε όλη τη χώρα. Φυσικά, θα αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πτώσης σε τοπικό επίπεδο. Οπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», τόνισε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που ήταν μικρότερο σε σχέση με άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό την προεδρία του Ερντογάν, για να εξετάσουν το τι ακριβώς έφταιγε και τι λάθη έγιναν για να φτάσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να προηγείται στην επικράτεια για πρώτη φορά από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, ο σημαντικότερος λόγος αυτής της πτώσης των ποσοστών ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας και η φτωχοποίηση του λαού, που εντάθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sozcu υποστήριξε πως τη νύχτα της Κυριακής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο, με τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ να απαντάει τονίζοντας τις «ανορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τους προκατόχους του και τις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος για να συμμαζέψει την οικονομία.

Τη μεγαλύτερη πολιτική ζημιά, όμως, την προκάλεσε το ισλαμικό Κόμμα Νέας Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν, που απέσπασε το 6,19% των ψήφων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων προέρχεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το απόγευμα της Δευτέρας ο υποψήφιος δήμαρχος του Κόμματος Νέας Ευημερίας στην Κωνσταντινούπολη, Μεχμέτ Αλτίνοζ, ζήτησε πρόωρες εκλογές! Ο ίδιος επισήμανε πως «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα σπίτια. Υπάρχει ανάγκη πρόωρων εκλογών, καθώς η Τουρκία ζει σε συνθήκες Μπανγκλαντές και Σομαλίας. Υπάρχουν εκατομμύρια συνταξιούχοι που προσπαθούν να ζήσουν με 10.000 λίρες τον μήνα (σ.σ. 290 ευρώ)».

Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν, σε άρθρο του υποστηρίζει πως «ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μανσούρ Γιαβάς έχουν γίνει πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας» και τόνισε πως «ο Ερντογάν δήλωσε δεν θα εναντιώνεται στον λαό κι αυτό είναι το σημαντικότερο μυστικό».

Δύο επιλογές

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet Μπαρίς Τέρκογλου αναφέρει ότι «ο Ερντογάν έχει δύο επιλογές. Ή θα επιμείνει στην πολιτική του, που τον έφερε σ’ αυτή την κατάσταση και θα σφίγγει κι άλλο τη βρύση, την οποία νομίζει πως φτιάχνει, και θα προκαλέσει την κατάρρευσή του. Ή θα βγάλει συμπέρασμα από τη γροθιά που του έριξε ο λαός και του είπε “φτάνει”, ώστε να σταματήσει να χτίζει ένα σύστημα γύρω του. Βέβαια, τον λογαριασμό της ήττας του θα τον χρεώσει στο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και θα δει πως έρχεται το τέλος του δρόμου στη Λαϊκή Συμμαχία που έχει με το μέρος του».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση