ΚΥΠΕ
Αποφεύχθηκε απόπειρα δολοφονίας στην Κύπρο κατά Ισραηλινών επιχειρηματιών, είπε τη Δευτέρα ο Αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα αναφερόμενος στις επιτυχίες της Υπηρεσίας του, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σε μία σπάνια εμφάνισή του για τα ισραηλινά δεδομένα, συμμετέχοντας σε συνέδριο με θέμα τις μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που διεξάγεται το τελευταίο διήμερο στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Ράιχμαν, ο Μπαρνέα, εξέθεσε στοιχεία αποστολών που διεξήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του με σκοπό να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών, τόσο εντός της ισραηλινής επικράτειας, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, ο Μπαρνέα δήλωσε ότι «κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτρέψαμε δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό. Στην Κύπρο αποφεύχθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά Ισραηλινών επιχειρηματιών, στην Τουρκία κατά ντόπιου επιχειρηματία και κατά τέως Ισραηλινού διπλωμάτη που βρισκόταν στην χώρα, ως επίσης στην Κολομβία και αλλού». Ειδικά όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προετοιμάζονταν επί τουρκικού εδάφους, ο Μπαρνέα τόνισε ότι «μαζί με τους Τούρκους σταματήσαμε τους τρομοκράτες που βρίσκονταν κυριολεκτικά με το δάχτυλο στην σκανδάλη».
Αναφερόμενος στην διεθνή τρομοκρατία, ο Μπαρνέα είπε ότι «διάγουμε την δεκαετία της Τζιχάντ (σ.μ. Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος). «Διάγουμε την εποχή που είδε την πτώση της Αλ-Κάιντα, αλλά και τα πρώτα σημάδια της ανασύστασής της. Το Ιράν δεν ενεπλάκη στους διεθνείς προβληματισμούς για την δραστηριότητα της διεθνούς τρομοκρατίας. Όμως, η ιρανική τρομοκρατία ήταν πάντοτε παρούσα και απασχόλησε πολλά στελέχη της Μοσάντ. Η τρομοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιρανικής απειλής», υποστήριξε. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ιρανική πολιτική ηγεσία, είπε ότι «πρόκειται για ένα καθεστώς που βασίζεται σε μεθόδους βίας και εκφοβισμού, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα έκφανσης κρατικής τρομοκρατίας, με επικεφαλής τον σχηματισμό των Φρουρών της Επανάστασης και ειδικότερα την Μονάδα 810 της Δύναμης Αλ-Κοντς που δρα στη Συρία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πληροφοριών Εθνικής Ασφαλείας. Δεν πρόκειται για μία περιορισμένου χαρακτήρα δραστηριότητα συγκεκριμένων αξιωματούχων, αλλά ενός γενικότερου πλαισίου κρατικής τρομοκρατίας που δρα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με μεθοδικότητα», τόνισε.
Ο Αρχηγός της Μοσάντ αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Βιέννη για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία και εάν επιτευχθεί, αυτή δεν θα δεσμεύει την Μοσάντ. «Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για μας. Τουναντίον μάλιστα. Σημειώνονται απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών κατά του Τζον Μπόλτον (σ.σ. τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ επί θητείας Ντόναλντ Τραμπ) και του Μάικ Πομπέο (σ.σ. τέως Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών) μέσα στο ίδιο το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, παρότι στην Βιέννη οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπαρνέα.
Αναφερόμενος στις επαφές που πραγματοποίησε πρόσφατα με ανώτατους αξιωματούχους στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα εξέθεσα στους Αμερικανούς ποια σημασία θα έχει η υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν. Η συμφωνία θα συσσωρεύσει 90 δισεκατομμύρια δολάρια στο κρατικό ταμείο του κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής της, και εφεξής άλλες πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Καμία άλλη χώρα δεν θα έχει καταφέρει να αυξήσει τόσο γρήγορα το ΑΕΠ της. Μέσα από όλα αυτά τα ποσά που το Ιράν θα έχει εν τω μεταξύ συσσωρεύσει, πόσα κονδύλια θα επενδυθούν στην τρομοκρατία; Ποια κονδύλια θα διατεθούν για την ενδυνάμωση της ιρανικής περιφερειακής παρουσίας στον Λίβανο, ή ακόμα και για την Δύναμη Αλ-Κοντς που επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο περιοχές της Συρίας; Όπως προειδοποίησα τους φίλους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συμφωνία θα ενισχύσει το Ιράν. Η συμφωνία θα επιτύχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, ωστόσο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο πρόκειται για μία συμφωνία εξαιρετικά επικίνδυνη».
Στη συνέχεια ο Μπαρνέα αναφέρθηκε στις ισραηλινές προσπάθειες που καταβάλλονται και απείλησε την Τεχεράνη λέγοντας ότι «το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι της υποτιθέμενης αδιαφορίας που παίζουν οι υπόλοιποι. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά σε μία αποδεδειγμένη πραγματικότητα. Γνωρίζουμε ποιο είναι το όραμα των Ιρανών και βλέπουμε με ποιον τρόπο πραγματώνεται. Ακόμα και εάν η συμφωνία υπογραφεί, δεν θα αποτελέσει πρόσκομμα για την δράση της Μοσάντ». Παράλληλα, ο Μπαρνέα απευθύνθηκε και στην ισραηλινή πολιτική ηγεσία αναφέροντας ότι «οι ηγέτες του Ισραήλ ανέκαθεν αντιμετώπιζαν ως εθνικό θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οι πρόσφατες επιτυχίες αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών επετεύχθησαν χάρη σε ποιοτικές επιχειρήσεις συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών. Σημαντικό χαρακτηριστικό μίας επιτυχημένης επιχείρησης είναι η προληπτική επίθεση, προκειμένου να αποτραπούν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτή η αρχή δεν ισχύει μόνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ισχύει και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», κατέληξε.
Ανάλογες τοποθετήσεις εξέθεσε στο ίδιο συνέδριο του Πανεπιστημίου Ράιχμαν χθες Κυριακή, ο Αρχηγός της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας, Ρονέν Μπαρ, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει διασύνδεση στην αύξηση της έντασης που παρατηρείται στην Δυτική Όχθη με την πολιτική που ακολουθεί το Ιράν και οι σύμμαχοί της στην περιοχή. Τόνισε μάλιστα ότι, ενόψει των επικείμενων πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου στη χώρα, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας εργάζεται ώστε να αποφευχθεί σκόπιμος επηρεασμός του εκλογικού αποτελέσματος από εσωτερικούς παράγοντες που υποκινούνται και από ξένα κέντρα αποφάσεων. «Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μίας νέας τάσης που παρατηρείται, σύμφωνα με την οποία, η τρομοκρατία, που υποκινείται τόσο από την ιρανική κρατική μηχανή, όσο και από την οργανωτική δομή της Χαμάς, τείνει να διασπείρει παράνομο οπλισμό σε ευάλωτες περιοχές εντός και εκτός Δυτικής Όχθης σε συνδυασμό με ψυχολογικές επιχειρήσεις που διεξάγονται μέσω διαδικτύου. Η Χαμάς δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν απλοί Παλαιστίνιοι προκειμένου να τους αναγκάσει να στρατολογηθούν στον φαύλο κύκλο της τρομοκρατικής δράσης. Η βία στην Δυτική Όχθη αυξάνεται και το Ισραήλ έχει εμπλακεί στην προσπάθεια αντιμετώπισής της επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ασκεί αποτελεσματική δημόσια εξουσία στις περιοχές της. Για αυτόν το λόγο τα στελέχη μας αναγκάζονται να πραγματοποιούν συλλήψεις και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σχεδόν κάθε νύχτα και να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους ισραηλινούς πολίτες από ενδεχόμενες ένοπλες επιθέσεις εναντίον τους. Το τίμημα που καταβάλλεται από την παρούσα κατάσταση δεν βαραίνει μόνο το δικό μας προσωπικό. Βαραίνει και του Παλαιστινίους αλλά και τις διοικητικές δομές της Παλαιστινιακής Αρχής», κατέληξε.
Ο Μπαρ, παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία που περιγράφουν την ραγδαία αύξηση των ένοπλων επιθέσεων που κατέστειλαν οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας στην Δυτική Όχθη και στην ισραηλινή επικράτεια. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ενώ το έτος 2020 ήταν εξαιρετικά ήρεμο, κυρίως λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, είχαν σημειωθεί 19 ένοπλες παλαιστινιακές επιθέσεις, το 2021 σημειώθηκαν 98, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τα τέλη Αυγούστου ο αριθμός των παλαιστινιακών ένοπλων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τις 130. Ο Μπαρ προέβαλε τον ισχυρισμό ότι «η αυξητική αυτή τάση οφείλεται στην μειωμένη αποτελεσματικότητα των αρχών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής», διευκρινίζοντας ότι από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις απέτρεψαν 312 απόπειρες ενόπλων παλαιστινιακών επιθέσεων κατά πολιτικών και στρατιωτικών ισραηλινών στόχων, που θα πραγματοποιούνταν είτε με μαχαίρι ή με αυτοσχέδιο ή κλεμμένο οπλισμό, είτε με οδήγηση αυτοκινήτων που στόχευαν πεζούς Ισραηλινούς πολίτες ή στρατιώτες είτε ακόμα και με επιθέσεις αυτοκτονίας.