ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρμενία: Παραχωρούμε χωριά στους Αζέρους, αλλιώς θα έχουμε πάλι πόλεμο

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε ότι η Αρμενία μπορεί να αντιμετωπίσει νέο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι η Αρμενία μπορεί να αντιμετωπίσει έναν νέο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν εάν δεν συμβιβαστεί με το Μπακού για την επιστροφή ορισμένων στρατηγικών εδαφών του Αζερμπαϊτζάν που η Αρμενία ελέγχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο κ. Πασινιάν έκανε τη σχετική αναφορά κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα με κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στην περιοχή Ταβούς της βόρειας Αρμενίας, κοντά σε μια σειρά ερημωμένων χωριών του Αζερμπαϊτζάν που ελέγχει το Ερεβάν από τον πρώο καιρό της τριακονταετούς σύγκρουσης των χωρών στις αρχές του 1990.

Το TASS επικαλείται τον κ. Πασινιάν να λέει σε βίντεο από τη συνάντηση που κυκλοφόρησε από την αρμενική κυβέρνηση: «Τώρα μπορούμε να φύγουμε από εδώ, και να πάμε να πούμε στο Αζερμπαϊτζάν ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ξεσπάσει πόλεμος».

Ο κ. Πασινιάν έχει επανειλημμένα υπονοήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι πρόθυμος να επιστρέψει τα χωριά στο Αζερμπαϊτζάν, τα οποία είναι σημαντικά για το Ερεβάν, καθώς ελέγχουν τον κεντρικό του δρόμο προς τα βόρεια προς τα σύνορα με τη Γεωργία.Το Αζερμπαϊτζάν έχει πει ότι η επιστροφή των εδαφών του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό τριών δεκαετιών σύγκρουσης για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε τον Σεπτέμβριο.

Οι δύο πλευρές είπαν ότι θέλουν να υπογράψουν μια επίσημη συνθήκη ειρήνης, αλλά οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει σε ζητήματα όπως η οριοθέτηση των συνόρων των 1.000 χιλιομέτρων των χωρών, τα οποία είναι κλειστά και σε μεγάλο βαθμό στρατιωτικοποιημένα.

Ο κ. Πασινιάν έχει κατηγορηθεί από την αρμενική αντιπολίτευση για ενδοτισμό και προδοσία, μετά την ήττα των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να κατέχουν εδάφη που αναγνωρίζονται διεθνώς ως μέρος του εδάφους του άλλου.

Πηγή: Reuters, TASS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση