REUTERS, A.P.
Σε μια σπάνια, αυτή την εποχή, περίπτωση σύγκλισής τους στη διεθνή σκηνή, ΗΠΑ και Ρωσία αποδοκίμασαν τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον κουρδικών οργανώσεων και κάλεσαν την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, οι συστάσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων δεν φάνηκε να πτοούν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος για μια νέα εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη βόρεια Συρία τα προσεχή εικοσιτετράωρα.
Εισβολή στη βόρεια Συρία με στρατό και τανκς προαναγγέλλει ο Τούρκος πρόεδρος.
«Εδώ και λίγες ημέρες σφυροκοπούμε τους τρομοκράτες με αεροπλάνα, drones και πυροβολικό. Θεού θέλοντος, θα τους ξεριζώσουμε ολοσχερώς με στρατιώτες και τανκς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της εγκαινίασης μεγάλων έργων στη βορειοανατολική επαρχία Αρτβίν. Σε μια έμμεση αιχμή προς τις ΗΠΑ προσέθεσε: «Γνωρίζουμε ποιοι είναι εκείνοι που πατρονάρουν τους τρομοκράτες. Η υπομονή μας δεν οφείλεται σε αδυναμία ή ανικανότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. «Λέμε σε όλους τους εταίρους μας και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα, ότι η YPG είναι το ίδιο πράγμα με το PKK και επιμένουμε στην αξίωσή μας να σταματήσουν κάθε είδους υποστήριξη στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ θεωρούν το αποσχιστικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, αλλά συνεργάζονται με τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Χθες, το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι τουρκικό drone έπληξε κοινή βάση των Αμερικανών και των Κούρδων στη συριακή επαρχία Χασάκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Κούρδοι μαχητές.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είχε καλέσει την Τουρκία να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευθούν οι άμαχοι» και να υποστηριχθεί ο κοινός στόχος να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος. «Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μη συντονισμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ, που παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας», προσέθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της», αλλά ταυτόχρονα την καλεί «να αποφύγει οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση». Πάντως, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι για πρώτη φορά τουρκικά F-16 βομβάρδισαν κουρδικούς στόχους περνώντας από κομμάτια του συριακού εναέριου χώρου που ελέγχονται από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, γεγονός που υπονοεί ανοχή από Ουάσιγκτον και Μόσχα. Την ίδια αίσθηση άφησε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι όταν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τρομοκρατικές απειλές στα νότια σύνορά της και έχει δικαίωμα να αμυνθεί».
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το τουρκικό πυροβολικό έπληξε κουρδικές βάσεις και άλλους στόχους γύρω από τις πόλεις Ταλ Ριφάτ και Κομπάνι. Η κυβέρνηση Ερντογάν εξαπέλυσε την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» την Κυριακή, σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισε τη ζωή έξι ανθρώπων, ρίχνοντας την ευθύνη στο ΡΚΚ, παρότι το τελευταίο την αποποιήθηκε. Οι Κούρδοι ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν ένα παιδί και μία δασκάλα στην παραμεθόρια τουρκική κωμόπολη Καρκαμίς.
Διεθνές πεδίο βολής
Οπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian, ο ξεχασμένος, λόγω Ουκρανικού, πόλεμος στη Συρία απειλεί πάντα να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή, καθώς η χώρα μετατρέπεται σε πεδίο βολής ξένων δυνάμεων. Το περασμένο Σάββατο το Ισραήλ βομβάρδισε περιοχές γύρω από τη Λαττάκεια, τη Χομς και τη Χάμα, έχοντας στο στόχαστρό του φιλοϊρανικές δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ακολούθησε, την Κυριακή, το πρώτο κύμα βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη επιχείρησης «Γαμψό Ξίφος». Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά της Ρωσίας. Κάποια από τα λιγοστά ρωσικά αεροπλάνα που έχουν απομείνει στη Συρία απογειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας για να πλήξουν θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών, που αντιτάσσονται στο καθεστώς Ασαντ υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.
Το βαθύ κράτος της Τουρκίας
Δίκτυο 6.000 ατόμων δια-σκορπισμένων σε όλη την Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γερμανία, χρησιμοποιεί το τουρκικό βαθύ κράτος προκειμένου να επεκτείνει την εξουσία του εκτός των τουρκικών συνόρων, όπως αναφέρει το νέο βιβλίο «Les loups aiment la brume» (Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη), που κυκλοφόρησε στη Γαλλία. «Απαγωγές, πολιτικές δολοφονίες, εκδόσεις καταζητούμενων, εκβιασμοί, όλα επιτρέπονται», αναφέρουν οι δύο συγγραφείς, Λορ Μαρσάν, πρώην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro, και Γκιγκιόμ Περιέ, πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στην Τουρκία. Η μυστική υπηρεσία ΜΙΤ έχει στήσει δίκτυο πρακτόρων, πληρωμένων δολοφόνων, διπλωματών, πληροφοριοδοτών, πολιτικών ακτιβιστών, επιχειρηματιών κ.ά. που από κοινού ανήκουν στο λεγόμενο «βαθύ κράτος». Δίκτυα της μαφίας διαπλέκονται με τους μηχανισμούς αυτούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει και θρησκευτική διάσταση. Οι συγγραφείς περιγράφουν την ιδεοληπτική εμμονή με το παρελθόν χρησιμοποιώντας τον όρο «οθωμανιακοί».