ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο κύμα επιθέσεων στο Κίεβο: Ένας νεκρός, ανησυχία για τις ενεργειακές υποδομές

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας τραυματίστηκε από τις πυραυλικές επιθέσεις

Kathimerini.gr

Πολλαπλές εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις την Τετάρτη. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας τραυματίστηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ο Βίταλι Κλίτσκο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι «υποδομές της πόλης έχουν υποστεί ζημιές» και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα καταφύγια. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποιοι στόχοι μπορεί να έχουν χτυπηθεί.

Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Ουκρανία: Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο – Ανησυχία για τις ενεργειακές υποδομές-1Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν το μαιευτήριο του νοσοκομείου Βολνιάνσκι στη Ζαπορίζια, στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας ένα νεογέννητο βρέφος, ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης της Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Τη νύχτα, οι εισβολείς εκτόξευσαν τεράστιες ρουκέτες στο μικρό μαιευτήριο του νοσοκομείου Βολνιάνσκι. Θλίψη κυριεύει τις καρδιές μας – ένα μωρό που μόλις γεννήθηκε, σκοτώθηκε», ανέφερε στο μήνυμά του κ. Σταρούχ.

Κλίτσκο: Ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο δήμαρχος του Κιέβου προέβλεψε ότι οι περίπου τρία εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας των ρωσικών χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές. «Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο κ. Κλίτσκο στη γερμανική Bild.

Ουκρανία: Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο – Ανησυχία για τις ενεργειακές υποδομές-2Ο δήμαρχος του Κιέβου προέβλεψε ότι οι περίπου τρία εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας πως προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο κ. Πούτιν «προσπαθεί να κατατρομοκρατήσει τον κόσμο, να τον κάνει να παγώσει, χωρίς φως», για να θέσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό πίεση, είπε ο δήμαρχος του Κιέβου. «Αλλά δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο. Η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος θα θυμώσει περισσότερο, θα γίνει πιο αποφασισμένος. Ούτε θα πεθάνουμε, ούτε θα το βάλουμε στα πόδια όπως θέλει ο Πούτιν», επέμεινε.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Γερμανία να στείλει το ταχύτερο γεννήτριες, προστατευτικό ιματισμό και διάφορα είδη ανθρωπιστικής φύσης, πέρα από όπλα και πυρομαχικά.

Σε κομβικό σημείο ο πόλεμος

Αψηφώντας προγνωστικά και εκτιμήσεις, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να υποχρεώσουν τους Ρώσους εισβολείς σε ήττες και σε υποχωρήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες.

Κι όμως, παρά τις επιτυχίες της, η Ουκρανία βρίσκεται υπό μια έννοια ακόμη στα μισά: Ο στρατός της έχει πλέον ανακτήσει περίπου το 55% των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους 960 χιλιομέτρων πολεμικού μετώπου. Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, αμύνονται στα νότια και στα βορειοανατολικά, ενώ εξακολουθούν να επιτίθενται στην πόλη Μπαχμούτ την οποία αντιμετωπίζουν ως «τρόπαιο» οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν όπως αναφέρουν οι NY Times.

Οι επιτυχίες της Ουκρανίας έχουν οδηγήσει τον πόλεμο σε κομβικό σημείο. Επειδή βρίσκονται στην επίθεση, οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν τώρα να διαμορφώσουν την επόμενη φάση των μαχών, αποφασίζοντας εάν θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν βαθύτερα εντός των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών ή όχι, εν μέσω χειμώνα.

Εάν επιχειρήσουν να κινηθούν ανατολικότερα ωστόσο, οι Ουκρανοί θα κληθούν να φέρουν σε πέρας δυσκολότερες μάχες απέναντι σε περισσότερο «πυκνές» ρωσικές άμυνες.

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους του πολέμου», δήλωσε προ ημερών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη της Χερσώνας. Ωστόσο, περίπου το 20% των ουκρανικών εδαφών παραμένει υπό ρωσική κατοχή.

Ο πόλεμος μπαίνει σε μια νέα φάση ενόψει χειμώνα, αφότου η Ουκρανία απελευθέρωσε την πόλη της Χερσώνας και τις γύρω περιοχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η γραμμή του πολεμικού μετώπου έχει πλέον αλλάξει σε βάρος της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά από προβλήματα: ψυχολογίας (πεσμένο ηθικό), συντονισμού, υλικοτεχνικού εφοδιασμού, διαφθοράς, ανεπαρκούς εκπαίδευσης κ.ά.

Πολλές από τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία βρίσκονται τώρα εντός της εμβέλειας των ουκρανικών οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο, το αναδιαμορφωμένο τοπίο παράλληλα ευνοεί τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μεν χάσει εδάφη αλλά τώρα μπορούν να θωρακιστούν κατά αποτελεσματικότερο τρόπο στα ανατολικά του Δνείπερου ποταμού. Οι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες που αποσύρθηκαν από την περιοχή της Χερσώνας τώρα μπορούν να ενισχύσουν τις ρωσικές γραμμές σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας προς την Κριμαία, προς τα βορειοανατολικά και προς την περιοχή του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ανταποκριτές των New York Times, οι Ρώσοι επί του παρόντος ενισχύουν τις άμυνές τους γύρω από τη Μελιτόπολη αλλά και στη βόρεια Κριμαία.

Όσο για τις χειμωνιάτικες χιονοθύελλες, εκείνες αναμένεται να επιβαρύνουν και τις δύο πλευρές, όχι μόνο την ουκρανική αλλά και τη ρωσική.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η ρωσική πλευρά έχει εξαπολύσει και έναν άλλο «χωριστό πόλεμο» βομβαρδίζοντας δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και ενέργειας σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αυτοί οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, πέρα από τα πολύ πρακτικά προβλήματα που δημιουργούν επί του εδάφους καθιστώντας μη-βιώσιμες τις συνθήκες για τους κατοίκους σε πολλές περιοχές, καταπονούν – εξαντλούν παράλληλα και τις ουκρανικές αεράμυνες που χρειάζονται όσο περνά ο καιρός περισσότερα πυρομαχικά και πιο πολλά συστήματα αεράμυνας.

Προς το παρόν πάντως, η ουκρανική ηγεσία δεν δείχνει καμία διάθεση συνθηκολόγησης. «Μια εκεχειρία τώρα δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου. Απλώς θα έδινε στη Μόσχα χρόνο να ανακάμψει προτού επιτεθεί ξανά», δήλωσε ο Ζελένσκι το περασμένο Σάββατο, απευθυνόμενος στο Halifax International Security Forum.

Πηγή: AP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X