Kathimerini.gr
Τα δεδομένα της μοιραίας πτήσης του ουκρανικού Boeing, με διάρκεια μόλις επτά λεπτά, που οδήγησε στον θάνατο και τους 176 επιβαίνοντες, συνέλεξαν και παρουσιάζουν σε βίντεο-ντοκουμέντο οι New York Times.
Κάνοντας χρήση των βίντεο που δημοσίευσαν αυτόπτες μάρτυρες και των φωτογραφιών από το σημείο της συντριβής οι NYT παρουσιάζουν μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς συνέβη από τη στιγμή που το Boeing απογειώθηκε στις 8 Ιανουαρίου από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης μέχρι τη στιγμή που κατέπεσε.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, είναι τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου που το Ιράν εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, ως μια πράξη εκδίκησης για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Οι υπηρεσίες Αμυνας του Ιράν είναι σε επιφυλακή για μια πιθανή αμερικανική επίθεση.
Τέσσερις ώρες αργότερα, στο αεροδρόμιο «Ιμάμ Χομεϊνί» η πτήση 752 των ουκρανικών διεθνών αερογραμμών ετοιμάζεται για απογείωση. Στις 06:12 το αεροσκάφος απογειώνεται. Ακολουθεί την προγραμματισμένη του πορεία και κατευθύνεται βορειοδυτικά ανεβαίνοντας στα 2.500 μέτρα μέσα σε τρία λεπτά. Αρχικά το αεροσκάφος εκπέμπει κανονικά σήμα, ωστόσο, γύρω στις 06:15 σταματά να λειτουργεί. Δεν είναι γνωστό ακόμα το γιατί αλλά το αεροσκάφος εξακολουθεί να πετάει και μέσα σε 60 δευτερόλεπτα πλήττεται από πύραυλο, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να τυλιχθεί στις φλόγες. Παρόλα αυτά, όπως καταγράφουν στο βίντεο οι NYT, για λίγα λεπτά εξακολουθεί να πετάει και κάνει αναστροφή προς το αεροδρόμιο.
Γύρω στις 06:19 περαστικός κινηματογραφεί το αεροπλάνο να χάνει ύψος και τότε φαίνεται σαν να σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη πριν αυτό καταλήξει να συντριβεί.
Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο προσκρούει στο έδαφος. Ακολουθούν τα πλάνα του διαλυμμένου αεροπλάνου με τα συντρίμμια και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών να έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 450 μέτρων.
Σημειώνεται ότι έπειτα από μέρες άρνησης το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη λέγοντας πως επρόκειτο για «ανθρώπινο λάθος» και μια απόφαση που ελήφθη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα.