ΠΗΓΗ: Reuters
Μία εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι τόνοι της αντιπαράθεσης υψώθηκαν στο έπακρον, με την Κάμαλα Χάρις να χαρακτηρίζει τον αντίπαλό της «φασίστα» και τον Ντόναλντ Τραμπ να την καυτηριάζει για «εκστρατεία μίσους» και να την κατηγορεί ότι απειλεί να «καταστρέψει την Αμερική». Στην τελική ευθεία μιας επεισοδιακής αναμέτρησης, οι δύο υποψήφιοι αποδύονται στις ύστατες προσπάθειες για να κερδίσουν το μικρό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα μπορούσε να κρίνει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Χάρις προηγείται στη λαϊκή ψήφο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με πολύ μικρή διαφορά, της τάξης του 1%, αλλά στις επτά πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα οι διαφορές είναι απειροελάχιστες και σε αρκετές προηγείται ο Τραμπ.
Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος επρόκειτο να εκφωνήσει την «τελική αγόρευση» της προεκλογικής εκστρατείας της στην Ουάσιγκτον, σε ένα σημείο με υψηλό συμβολισμό: πρόκειται για το πάρκο Ellipse (Ελλειψη), που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Από εκείνο το σημείο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ο τότε απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ εκφώνησε εμπρηστική ομιλία που αμφισβητούσε την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν και παρακίνησε τους εξαγριωμένους οπαδούς του να πορευτούν προς το Καπιτώλιο.
Οπως δήλωσαν συνεργάτες της, η Κάμαλα Χάρις θα υπογραμμίσει τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει για τη Δημοκρατία ο αντίπαλός της και θα καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν «ανάμεσα σε έναν Τραμπ που έχει εμμονή με τον εαυτό του και στη νέα γενιά ηγετών που εκπροσωπεί η Δημοκρατική υποψήφια, εστιάζοντας στον αμερικανικό λαό». Την περασμένη εβδομάδα, η Χάρις είχε χαρακτηρίσει τον αντίπαλό της «φασίστα», υιοθετώντας τον χαρακτηρισμό του άλλοτε προσωπάρχη του, στρατηγού εν αποστρατεία Τζον Κέλι.
Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατηγόρησε τη Χάρις για «εκστρατεία μίσους» και υποστήριξε ότι ακολουθεί πολιτική ανοικτών συνόρων, που απειλεί να «καταστρέψει την Αμερική». Δεν δίστασε μάλιστα να επαινέσει τη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο για τη σκληρή καταστολή της εγκληματικότητας, σε αντιδιαστολή με τις χαλαρές, κατά τη γνώμη του, πολιτικές των Μπάιντεν και Χάρις. Μία ημέρα νωρίτερα, στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Τζόρτζια, είχε πει: «Η νέα γραμμή της Κάμαλα είναι ότι όσοι δεν ψηφίζουν εκείνη είναι ναζιστές. Δεν είμαι ναζιστής, είμαι το αντίθετο του ναζιστή».
Την Κυριακή, ο Τραμπ μίλησε σε ογκωδέστατη συγκέντρωση στο εμβληματικό Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης, όπου κάποιοι από όσους παρήλασαν από την εξέδρα πριν από αυτόν για να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα επιδόθηκαν σε εμπρηστικά σχόλια με έντονο μισογυνισμό και ρατσισμό. Θύελλα επικρίσεων προκάλεσε το απαξιωτικό «αστείο» του κωμικού Τόνι Χίντσκλιφ, που αποκάλεσε το Πουέρτο Ρίκο «ένα νησί σκουπιδιών στη μέση του ωκεανού». Το επιτελείο της καμπάνιας Τραμπ αποδοκίμασε το «αστείο», αλλά ο ίδιος ο τέως πρόεδρος δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες, κάτι που του ζήτησε να πράξει ο αρχιεπίσκοπος της νήσου, Ρομπέρτο Γκονζάλες, τονίζοντας ότι «παρόμοιες τοποθετήσεις δεν μπορεί να αποτελούν μέρος του πολιτικού διαλόγου σε μια πολιτισμένη κοινωνία». Το Πουέρτο Ρίκο είναι αυτοδιοικούμενη περιοχή συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ και οι κάτοικοί του δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές εφόσον διαμένουν στη νήσο. Μπορούν, όμως, να μετακινούνται ελεύθερα στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, ειδικά σε κρίσιμες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια. Σχολιάζοντας τη συγκέντρωση του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, η Χάρις υποστήριξε ότι «είναι ακόμη πιο ασταθής και ακόμη πιο ανισόρροπος και τώρα θέλει ανεξέλεγκτη εξουσία ώστε να μην μπορεί κανείς να τον σταματήσει».
Χθες το πρωί, αποφυλακίστηκε από σωφρονιστικό ίδρυμα του Κονέκτικατ ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για προσβολή του Κογκρέσου.
Ο Τζεφ Μπέζος επιμένει στην ουδετερότητα
Η Washington Post έχασε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα περισσότερους από 200.000 συνδρομητές από τον ιστότοπό της ύστερα από τη δήλωση του ιδιοκτήτη της, Τζεφ Μπέζος, πως αποσύρει τη στήριξή του στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις. Παράλληλα, αρκετοί αρθρογράφοι της εφημερίδας υπέβαλαν την παραίτησή τους, αντιδρώντας στην απόφαση του μεγιστάνα, σχεδόν δέκα ημέρες πριν από τις πολυαναμενόμενες κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.
Οι περισσότερες λήξεις των συνδρομών δεν ενεργοποιούνται άμεσα, καθώς υπάρχουν διαφορετικά πακέτα προσφορών διάρκειας ενός μήνα, έξι μηνών ή και ενός έτους. Πάντως, το ποσοστό των «αποχωρήσεων» ανέρχεται περίπου στο 8% των συνολικά 2,5 εκατ. εγγεγραμμένων – αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και οι συνδρομητές της έντυπης έκδοσης. Μέχρι χθες το απόγευμα, η αμερικανική εφημερίδα συνέχιζε να καταγράφει αποχωρήσεις συνδρομητών, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. «Είναι ένα κολοσσιαίο νούμερο», δήλωσε ο πρώην διευθυντής της Post, Μάρκους Μπράουκλι. «Το πρόβλημα είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει για ποιον λόγο ελήφθη αυτή η απόφαση. Ξέρουμε ότι ελήφθη η απόφαση αλλά δεν ξέρουμε τι οδήγησε σε αυτήν», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «οι μαζικές αποχωρήσεις συνδρομητών αντανακλούν την πόλωση της εποχής στην οποία ζούμε και την ένταση με την οποία οι άνθρωποι ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα». Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος και εκδότης της εφημερίδας, Γουίλ Λιούις, σχολίασε την απόφαση να μην υποστηριχθεί φέτος ανοιχτά κάποιος υποψήφιος κατά την προεκλογική περίοδο σαν μια «επιστροφή στις ρίζες» του Μέσου: μια εφημερίδα που διατείνεται πως είναι «ανεξάρτητη».
Ωστόσο, ελάχιστοι άνθρωποι εντός της εφημερίδας πιστεύουν αυτό το αφήγημα, δεδομένης και της στιγμής που ελήφθη η απόφαση μια και τους δύο υποψηφίους χωρίζουν οριακές διαφορές στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Ενας άλλος πρώην διευθυντής, ο Μάρτι Μπάρον, προβάλλει αυτόν τον σκεπτικισμό: «Αν η απόφαση είχε ληφθεί τρία χρόνια, δύο χρόνια, ακόμη και ένα χρόνο νωρίτερα θα ήταν μια χαρά, μία εντελώς λογική απόφαση», δήλωσε. «Ομως, εδώ ελήφθη λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, χωρίς να προηγηθεί σοβαρή συζήτηση με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας. Εγινε ξεκάθαρα για άλλους λόγους και όχι για υψηλούς λόγους αρχής».
Η επιλογή του Μπέζος, του πάμπλουτου ιδρυτή της Amazon, να μη στηρίξει κάποιον υποψήφιο γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή. Αμέσως ξέσπασαν αντιδράσεις από αναγνώστες και εργαζομένους. Ο ίδιος πάντως υπεραμύνθηκε της απόφασής του, λέγοντας ότι είναι «σωστή και ηθική», ενώ άσκησε έντονη κριτική σε όσους υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε με στόχο την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του.
Σε κείμενο με τίτλο «Σημείωμα από τον ιδιοκτήτη μας» που δημοσίευσε ο ίδιος στην εφημερίδα του στο φύλλο της Δευτέρας, ο Μπέζος εξηγεί ότι η ανοιχτή στήριξη σε κάποιον υποψήφιο δημιουργεί προκαταλήψεις σε μια εποχή που οι Αμερικανοί έχουν χάσει, ούτως ή άλλως, την εμπιστοσύνη τους στα μέσα ενημέρωσης και δεν βοηθά σημαντικά στο να γείρει η εκλογική ζυγαριά προς τα κάπου. «Το να διακόψουμε αυτή την τακτική είναι μια επιλογή αρχών», έγραψε. «Και είναι η σωστή επιλογή».