Kathimerini.gr
Το σήμα για μαζική δημοσιονομική παρέμβαση κατά του κορωνοϊού έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι το νέο ταμείο επενδύσεων για την καταπολέμηση του ιού και των οικονομικών του επιπτώσεων θα αυξηθεί από 25 στα 37 δισ. ευρώ, ενώ το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων θα εφαρμοστεί με τρόπο που να επιτρέψει την άμεση στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα από τη νέα κρίση.
Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ το 2020, αλλά, όπως ανέφερε χθες σε briefing αξιωματούχος της Επιτροπής, «είναι πολύ πιθανό η ανάπτυξη να είναι αρνητική, ακόμα και σημαντικά υπό του μηδενός». Στις ενδιάμεσες χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου, υπενθυμίζεται, το ΑΕΠ της Ε.Ε. προοριζόταν για αύξηση 1,4%, έναντι 1,2% για την Ευρωζώνη.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και δύο εκ των εκτελεστικών αντιπροέδρων, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατέστη σαφές ότι οποιοδήποτε μέτρο λάβουν τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν στην αποτίμηση της συμμόρφωσής τους με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. «Θα επιδείξουμε μέγιστη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα… Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους και την ευρωπαϊκή οικονομία», κατέληξε, σε μια φράση που θύμισε τον Μάριο Ντράγκι.
Ο κ. Ντομπρόβσκις διέψευσε ότι πρόκειται περί αναστολής του ΣΣΑ, αλλά επιβεβαίωσε ότι εισερχόμαστε –προσωρινά έστω– σε μια νέα εποχή. Επικαλέστηκε όχι μόνο τη διάταξη περί «ασυνήθιστων γεγονότων πέρα από τον έλεγχο των κυβερνήσεων» όσον αφορά το ΣΣΑ, αλλά και τη «γενική ρήτρα εξαίρεσης» (general escape), που επιτρέπει την αναστολή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση γενικευμένης ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η επίκλησή της θα επιτρέψει την υιοθέτηση μιας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, τη νέα τροπή των πραγμάτων επιβεβαίωνε με δηλώσεις του στους Financial Times ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα «θα συμφωνήσουν σε ένα πολύ μεγάλο πακέτο» δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας για να περιορίσουν το οικονομικό σοκ του ιού, προέβλεψε ο κ. Σεντένο.
Η Επιτροπή δεν έμεινε εκεί. Το δεύτερο κρίσιμο μέτωπο των χθεσινών ανακοινώσεων αφορούσε τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. Οι κανόνες ως έχουν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα όπως την επιδότηση μισθού για εργαζομένους που θα βρεθούν προσωρινά χωρίς δουλειά, την καθυστέρηση καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και την αποζημίωση καταναλωτών.
Αποζημίωση εταιρειών
Πέραν αυτού, το άρθρο 107 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. επιτρέπει την αποζημίωση εταιρειών για ζημίες που προκύπτουν άμεσα από τις έκτακτες συνθήκες, «συμπεριλαμβανομένων και μέτρων σε κλάδους όπως οι αερομεταφορές και ο τουρισμός», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής. «Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση», είπε η κ. Βέσταγκερ, «και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε όπως το 2008». Οπως αναφέρθηκε στο briefing μετά τη συνέντευξη Τύπου, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η διάταξη σχετικά με μια «σοβαρή αναταραχή στην οικονομία ενός κράτους-μέλους» – την Ιταλία. Η διάταξη αυτή, που επιτρέπει τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης για τη χώρα αυτή, «είναι πιθανό να αφορά και άλλα κράτη-μέλη στη συνέχεια, ίσως και σημαντικό αριθμό κρατών-μελών», όπως αναφέρθηκε.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή εγγυήσεων για δάνεια έως και 8 δισ. ευρώ για 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.