ΠΗΓΗ: skai.gr
Την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επικαλεστεί το Νόμο περί Εξέγερσης, νόμο του 1807 που επιτρέπει σε αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει τον αμερικανικό στρατό για την καταστολή των αναταραχών, αποδοκίμασε την Τετάρτη ο… υπουργός Άμυνας του Τραμπ.
«Η επιλογή χρήσης δυνάμεων εν υπηρεσία σε ρόλο επιβολής του νόμου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και μόνο στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Δεν είμαστε σε μια από αυτές τις καταστάσεις τώρα» διεμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μαρκ Έσπερ. Η δήλωση Έσπερ, που εκφράζει και τη δυσαρέσκεια του Πενταγώνου, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει άμεσα εξελίξεις στο Λευκό Οίκο.
Ο νόμος του 1807 χρησιμοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 για την επιβολή του λεγόμενου διαχωρισμού μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών, καθώς και στη δεκαετία του 1960, για την αντιμετώπιση των ταραχών στο Ντιτρόιτ.
NEW: Defense Sec. Esper: "I do not support invoking the Insurrection Act."
— NBC News (@NBCNews) June 3, 2020
“The option to use active-duty forces in a law enforcement role should only be used as a matter of last resort and only in the most ... dire of situations. We are not in one of those situations now.” pic.twitter.com/GcMBjs73rI