ΠΗΓΗ: Reuters
Χάος στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανάπτυξης έχει προκαλέσει η αναθεώρηση, από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την εξωτερική βοήθεια.
Εκατοντάδες οργανισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πολλοί έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, με απλήρωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων δολαρίων.
Σαρωτικές αλλαγές
Μόλις μερικές ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε σε σαρωτική αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά την εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια και ανέθεσε στον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την USAID «εγκληματική» οργάνωση, να διακόψει τις δραστηριότητές της.
Εκτοτε, δεκάδες άνθρωποι του προσωπικού της USAID τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και εκατοντάδες άλλοι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους.
Οι λεγόμενοι υπάλληλοι του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας του Μασκ ανακοίνωσαν το ξήλωμα της υπηρεσίας, που αποτέλεσε τον κύριο ανθρωπιστικό βραχίονα της Ουάσιγκτον, παρέχοντας βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Πανικός στις υπηρεσίες
Οι γενικές εντολές διακοπής εργασιών που εκδόθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν προκαλέσει πανικό στον κλάδο, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, καθώς οι υπηρεσίες του αρχικά κάλυπταν τα κόστη και στη συνέχεια τα χρέωναν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι του κλάδου ανέφεραν ότι ίσως χρειαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια για τα εκκρεμή υπόλοιπα.
Παράλληλα, πολλοί από το προσωπικό και τις υπηρεσίες της USAID εκφράζουν έκπληξη για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση Τραμπ όσον αφορά τις απολύσεις.
Το οικονομικό έτος 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκταμίευσαν ποσό ύψους 72 δισ. δολ. για βοήθεια που κάλυπταν διάφορους τομείς, από την υγεία των γυναικών σε ζώνες συγκρούσεων έως την πρόσβαση σε καθαρό νερό, τις θεραπείες HIV/AIDS, την ενεργειακή ασφάλεια και έργα κατά της διαφθοράς.
Παρείχαν το 42% της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας που παρασχέθηκε υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών το 2024.
Η χρηματοδότηση, κάτω από το 1% του συνολικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, υπήρξε καθοριστική στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να οικοδομήσει συμμαχίες σε όλο τον κόσμο, να ενισχύσει τη διπλωματία της και να αντιμετωπίσει την επιρροή αντιπάλων όπως η Κίνα και η Ρωσία στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Χθες Δευτέρα, εργαζόμενοι στην USAID, σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοκρατικών, συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από τα γραφεία της στην Ουάσιγκτον.