ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξάνθη: Η διαρροή αερίου και τα ερωτήματα για την τραγωδία

Στην Ξάνθη, ένας 16χρονος πέθανε και δύο αδελφές του διασωληνώθηκαν

Kathimerini.gr

Τα αίτια του θανάτου ενός 16χρονου από διαρροή αερίου σε μονοκατοικία στο χωριό Μαγικό Ξάνθης ερευνούν οι Αρχές. Η ιατροδικαστική έρευνα και η τοξικολογική εξέταση, καθώς και η τεχνική πραγματογνωμοσύνη που θα γίνει στο σπίτι, αναμένεται να φωτίσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος για να διαπιστωθεί εάν οφείλεται σε διαρροή υγραερίου ή μονοξειδίου του άνθρακα. Δύο από τις τρεις αδελφές του θανόντος, ηλικίας 15 και 18 ετών, νοσηλεύονται διασωληνωμένες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Χθες το πρωί, όταν η μητέρα επιχείρησε να ξυπνήσει τα τέσσερα παιδιά της, διαπίστωσε την απώλεια των αισθήσεών τους και επικοινώνησε άμεσα με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές, το αγόρι και τα τρία κορίτσια βρίσκονταν σε δωμάτιo στο υπόγειο του σπιτιού, ενώ το υπνοδωμάτιο της μητέρας ήταν στον πάνω όροφο. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο σπίτι είχε πιθανότατα σημειωθεί διαρροή υγραερίου, ενώ η σχετική εγκατάσταση στο οικόπεδο έξω από τη νεόδμητη μονοκατοικία φέρεται να είχε τοποθετηθεί πρόσφατα. Ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές. Στο σπίτι φέρεται να υπήρχε και σόμπα και δεν αποκλείεται το συμβάν να οφείλεται σε διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί στην «Κ» ότι το υγραέριο είναι ερεθιστικό, συνήθως εάν κάποιος το εισπνεύσει μπορεί να του προκαλέσει βήχα ή εμετό. Αντιθέτως, το μονοξείδιο του άνθρακα, προϊόν ατελούς καύσης, είναι άγευστο αέριο. Με την εισπνοή του τροποποιεί την αιμοσφαιρίνη στο αίμα και οδηγεί σε υποξία (στέρηση επαρκούς οξυγόνωσης στον οργανισμό).

Τα μέτρα ασφαλείας

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός σύμβουλος και επιθεωρητής, αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις υγραερίου άνω των 30 κιλών υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης, η οποία προϋποθέτει μελέτη από μηχανικό και πιστοποίηση του συνεργείου που θα πραγματοποιήσει την εγκατάσταση. Σε περίπτωση που το τραγικό συμβάν στο Μαγικό Ξάνθης οφείλεται σε διαρροή υγραερίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θέτει κάποια εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας σε κάθε στάδιο πραγματοποίησης του έργου. Οπως επισημαίνει, προτού παραδοθεί η εγκατάσταση πρέπει να γίνεται έλεγχος στεγανότητας ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούν σωστά. Από τη στιγμή που η δεξαμενή τοποθετήθηκε πρόσφατα, δεν τίθεται ζήτημα συντήρησης ή παλαιότητας των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

«Το υγραέριο που κυκλοφορεί στην αγορά για πλήρωση δεξαμενών έχει και ένα οσμογενές υλικό για να μπορεί κάποιος να το μυρίσει και να καταλάβει εγκαίρως τη διαρροή. Οταν κάποιος κοιμάται, όμως, ίσως να μην αντιληφθεί την οσμή εύκολα», λέει. «Το υγραέριο κάθεται στο δάπεδο. Οταν διαρρέει σε εσωτερικό χώρο με κλειστά παράθυρα εκτοπίζει το οξυγόνο». Ενα ακόμη ερώτημα, εφόσον το περιστατικό αποδειχθεί ότι οφείλεται σε υγραέριο, είναι εάν υπήρχε και λειτούργησε ανιχνευτής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαγικού, Απόστολος Λελεκίδης, σημειώνει στην «Κ» ότι η πενταμελής οικογένεια είχε μετακομίσει πρόσφατα στη μονοκατοικία. Η μητέρα εργάζεται ως εκπαιδευτικός, ενώ ο πατέρας είχε πεθάνει πριν από χρόνια. «Προσευχόμαστε όλοι στο χωριό να πάνε καλά τα δύο κορίτσια», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας για τα παιδιά της οικογένειας που έχουν διασωληνωθεί. Η μεγαλύτερη κόρη, ηλικίας 20 ετών, νοσηλεύθηκε στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης και σύμφωνα με πληροφορίες, η υγεία της είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Πριν από ένα μήνα είχαν δηλητηριαστεί μαζικά από διαρροή αερίου οι επισκέπτες ξενοδοχείου στο Λιμνοχώρι Φλώρινας. Είχαν ανάψει τα καλοριφέρ και κάποιοι εξ αυτών ένιωσαν έπειτα δυσφορία, ναυτία και ζάλη, ίλιγγο και τάση για εμετό. Οσο περνούσε η ώρα, τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα, κάποιοι λιποθύμησαν και κλήθηκε το ΕΚΑΒ. Σε ένα δωμάτιο χρειάστηκε να επέμβουν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για να εισέλθουν μέσα και να απεγκλωβίσουν ένα ζευγάρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση